Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuwe werking foliumzuur ontdekt

Vrouwen die zwanger willen worden, doen er goed aan om meer foliumzuur slikken dan wordt voorgeschreven door de Gezondheidsraad. Dat adviseert het Autisme Kenniscentrum. De kans op een autistisch kind neemt dan af met 27 tot 40 %.

Advertentie

De meeste zwangere vrouwen slikken al foliumzuur om zo de kans te verkleinen dat hun kind met een hazenlip of een open ruggetje wordt geboren. Doorgaans wordt een dagelijkse dosering van 400 microgram geadviseerd.

Huidige dosering niet genoeg

Deze dosering is echter niet genoeg om de kans op een autistisch kind te verkleinen. Daarvoor is 600 microgram nodig, stelt Annelies Spek, hoofd van het Autisme Kenniscentrum op basis van diverse internationale onderzoeken. ‘Wij hopen dat de Gezondheidsraad ons advies overneemt, maar dat kan nog een tijd duren. Daarom willen we aanstaande ouders nu al informeren. Vooral als autisme bekend is in de familie, wat de kans op een autistisch kind veel groter maakt, is dit belangrijk.’

Niet schadelijk

Ook volgens de Gezondheidsraad kan een hogere dosering geen kwaad: zij stelt een bovengrens van 1000 microgram per dag. Het Autisme Kenniscentrum adviseert om tussen de 1 en 3 maanden voor de zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur en hiermee door te gaan tot de tweede maand van de zwangerschap. Van de Nederlanders heeft 1 % een autistische aandoening.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD – Foto: Madsud_kr/iStock

Advertentie

Lees ook:

Voedingssupplementen en zwangerschap

Syndroom van Asperger

 

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier