Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kraamvisite: hoe ga je ermee om?

Als je net bent bevallen, zijn je familie en vrienden hartstikke benieuwd naar je baby. Misschien wil jij hem ook het liefst zo snel mogelijk aan iedereen laten zien. Maar na een bevalling moet je ook rustig kunnen herstellen en wennen aan het nieuwe ritme met je baby. Zo zorg je voor een goede balans tussen kraamvisite en kraamtijd.

Advertentie

Wat kun je verwachten?

Als je net moeder bent geworden, staat – zeker bij een eerste kind – je leven even helemaal op z’n kop. De nachten zijn zwaar en alles is nieuw en anders dan vroeger. Je krijgt te maken met situaties die je niet eerder hebt meegemaakt en waarbij je nog niet precies weet hoe je ermee moet omgaan. Zo ook met het fenomeen kraamvisite. Dat klinkt gezellig, maar toch ervaren veel kersverse ouders de kraamvisite ook als onhandig of zelfs vervelend. Dat is in principe niet nodig, als je van tevoren nadenkt over hoe je het wilt aanpakken.

Hoeveel kraamvisite je kunt verwachten hangt af van hoeveel familie, vrienden en kennissen je hebt. Waarschijnlijk komt er meer visite dan je verwacht: ook de buurvrouw van drie huizen verderop, vrienden van je ouders, collega’s die nog nooit bij je over de vloer zijn geweest, of die tante die je al jaren niet hebt gezien. Iedereen die je een geboortekaartje stuurt, kan dat zien als een uitnodiging om langs te komen. Misschien komen ze lang niet allemaal, maar hou er wel rekening mee, dan kan het alleen maar meevallen.

De eerste kraamvisite

De gouden tip: begin rustig met het uitnodigen van bezoek. Zowel jij, je partner als je baby zijn vermoeid en moeten bijkomen van de bevalling. De kraamweek staat in het teken van herstellen en wennen aan elkaar. De eerste dagen met je baby kun je daarom het beste alleen mensen uitnodigen bij wie jij je helemaal op je gemak voelt: je ouders, broers en zussen en misschien je beste vriendin.

Hoe ga je om met kraamvisite?

Na de eerste dagen stromen langzaam de berichtjes binnen van vrienden en verdere familieleden: wanneer mogen we langskomen? Begin pas met het uitnodigen van kraamvisite als jij en je gezin daar klaar voor zijn. Wil je de eerste twee weken liever geen bezoek? Prima! Voel je je fit en vind je het juist handig en leuk om al visite te krijgen als de kraamverzorgster er nog is om te helpen? Ook helemaal goed.

Advertentie

Hou rekening met de volgende punten bij het maken van afspraken:

 • Geef een begin- en eindtijd aan, zodat de kraamvisite weet dat ze niet te lang moeten blijven. Stel bijvoorbeeld voor dat ze van 11.00 tot 11:45 langskomen.
 • Plan niet te veel bezoek op een dag: maximaal één in de ochtend en één in de middag.
 • Combineer eventueel twee afspraken van vrienden die elkaar kennen. Dat scheelt weer een extra kraambezoek.
 • Zorg dat je minimaal één vast rustmoment per dag hebt, van een paar aaneengesloten uren, zodat je eventueel een dutje kunt doen. Hou bijvoorbeeld de ochtenden vrij, zodat je rustig de tijd kunt nemen om de dag op te starten. Of kies juist voor een vrije middag, zodat je eventueel na de kraamvisite je bed kunt induiken.
 • Heb je slecht geslapen of echt even geen zin in visite? Aarzel dan niet om kraambezoek te cancelen. Ze zullen het echt wel begrijpen.
 • Beperk bezoek met kleine kinderen, want dan kan het al snel erg druk in huis zijn. Stel bijvoorbeeld voor dat ze hooguit een half uurtje komen.
 • Blok af en toe een dag in je agenda als ‘rustdag’ zonder bezoek.
 • Kraamvisite na de kraamweek? Dan is het handig om het in te plannen op een moment dat je partner ook thuis is, zodat hij de drankjes en beschuitjes kan regelen. Of vraag je moeder of ze even langskomt om te helpen, zodat jij rustig met je visite kunt kletsen.

Hoe ga je om met kraamvisite? Lees hier de tips van onze columnist Jan Versteegh.

Kraamverzorgster bij kraamvisite

In de periode dat je nog een kraamverzorgster in huis hebt, kun je best al wat kraamvisite inplannen. De kraamverzorgster is er in eerste instantie om jou en de baby te verzorgen, maar ze helpt ook bij het ontvangen van kraamvisite. Zo zal ze de deur voor je opendoen, zodat jij niet uit bed hoeft te komen als dat nog niet lukt. Ze kan koffiezetten en beschuit met muisjes klaarmaken. Ook kun je met je kraamverzorgster afspreken dat zij na een uur aangeeft dat het ‘bezoekuur’ erop zit. Dan hoef je de visite niet zelf weg te sturen als ze blijven hangen. Sommige kraamverzorgsters stellen voor een codewoord af te spreken, voor het geval je de visite al eerder zat bent. Zij zal dan ingrijpen als dat nodig is.

Kraamvisite en borstvoeding

Als je je baby borstvoeding geeft, kan dat in begin best veel tijd en moeite kosten. De eerste dagen is het waarschijnlijk ook nog zoeken naar een ritme. Misschien krijgt je kind precies honger op het moment dat de visite binnenstapt. Trek je rustig terug, je visite zal dat best begrijpen. Als je kind een paar weken oud is, weet je vaak wel op welke tijdstippen hij gevoed wil worden. Plan de kraamvisite op een moment tussen de voedingen door. Als je de visite bijvoorbeeld een uurtje voor de voeding laat komen, heb je na een uur ook een mooi excuus om het bezoek af te ronden: tijd voor een borstvoeding!

Advertentie

Visite met een koortslip

Komt er iemand op bezoek met een koortslip? Cancel het bezoek dan en vraag of diegene terugkomt als de koortslip is verdwenen. Een herpesinfectie (het virus dat een koortslip veroorzaakt) is erg gevaarlijk voor je kind: ze kunnen er een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het hersenweefsel door krijgen. Dit kan in het ergste geval zelfs dodelijk aflopen.

Wees assertief

Geef bij visite duidelijk aan wat je wel en niet wilt. Wil je dat je bezoek zijn handen wast bij binnenkomst? Zeg het. Staan mensen onaangekondigd voor de deur terwijl jij wilt rusten? Het is niet erg om ze weer weg te sturen. Wil het bezoek je baby graag vasthouden, terwijl jij dat liever niet hebt? Zeg dat ze hem de volgende keer op schoot mogen hebben, maar nu nog even niet. Dit kun je natuurlijk ook doen bij bezoekers met een stevige verkoudheid, of tantes die met een kop hete thee in hun hand boven jouw baby gaan hangen.

Tips bij kraamvisite

Het kan best zijn dat jij na het tiende kraambezoek ook steeds meer tegen de visite gaat opkijken. Met deze tips hou je het leuk:

 1. Laat je verwennen

  Het is vast lang geleden dat er beschuitjes voor je werden gesmeerd, je koffie werd aangegeven en anderen voor je kookten. En dan word je ook nog eens overladen met cadeaus! Laat alles maar over je heen komen, het mag. Laat je verwennen en geniet vooral.

Bezoekplanner

Maak een aparte agenda voor de kraamvisite en plan een maximaal aantal bezoeken per week. Op samenkramen.nl kan de visite zelf het kraambezoek plannen. Scheelt je een halve administratie.

tip
 1. Praat en verwerk

  Je hebt een enorme klus geklaard en dat hoef je niet in de zucht na de laatste perswee te vergeten. Praat dus over je bevalling, zo vaak als je wilt. Als je zelf net de grootste happening van je leven hebt meegemaakt, mag je best je eigen verhaal een keer of 61 doen.

 1. Beschuit en chocola

  Bij kraambezoek horen beschuit met muisjes, chocola en koekjes. En dat mag, ook als je het twee of drie keer per dag doet. Je hebt nú energie nodig. Jij moet nú genieten. Ben je tijdens je zwangerschap twintig kilo aangekomen? Dan maakt 22 kilo ook niet uit. Dat komt straks wel weer goed. Maar nu even niet.

 2. Bezoekplanner

  Maak een aparte agenda voor de kraamvisite en plan een maximaal aantal bezoeken per week. Op samenkramen.nl kan de visite zelf het kraambezoek plannen.

 3. Deurbel uit

  Word je baby steeds wakker van de deurbel als er weer bezoek voor de deur staat? Zet ‘m uit. Hang een briefje op de deur dat je visite even moet kloppen of een appje moet sturen.

 4. Delegeer taken

  Is jouw moeder of schoonmoeder niet bij haar kleinkind weg te slaan? Maak dan vooral gebruik van haar hulp, zeker na het vertrek van de kraamverzorgster. Laat haar boodschappen doen, een pan soep maken, met de andere kinderen erop uitgaan of beschuit smeren voor de visite.

 5. Accepteer hulp

  Als je visite hulp aanbiedt, bijvoorbeeld om een boodschap te halen, op je andere kind te passen, of eten voor je te koken, zeg dan ja! Maak gebruik van deze hulp, zodat je zelf even de tijd hebt om uit te rusten.

 6. Informatie op het geboortekaartje

  Aangezien veel mensen een geboortekaartje zien als een uitnodiging voor kraambezoek, kan het geen kwaad om wat extra informatie erop te zetten. Bijvoorbeeld dat jij en je baby op bepaalde tijden rusten. Zet er een telefoonnummer op en geef aan dat visite eerst moet bellen of appen om een afspraak te maken, zodat je buurvrouw of tante niet onverwacht voor de deur staat. Je kan het je misschien niet voorstellen, maar het gebeurt echt. Wil je het de eerste dagen of weken rustig houden? Dan kun je ervoor kiezen het geboortekaartje iets later te versturen. De meeste mensen bellen vaak pas voor een afspraak als ze het kaartje binnen hebben.

Liever een kraamfeest of babyborrel?

Denk je na het lezen van deze tips: kraamvisite is niets voor mij. Misschien is een kraamfeest dan een goed idee. Prik een datum een paar weken na de geboorte van je baby en gebruik het geboortekaartje als uitnodiging. Zo hoef je maar één ochtend of middag bezoek te ontvangen en ben je in één keer klaar. Twijfel je tussen kraamvisite of een -feest? Hier staan de voor- en nadelen op een rijtje.

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu