Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zorg na de kraamzorg: hoe werkt dat?

Misschien heb je naast de standaard kraamzorguren behoefte aan extra zorg in de kraamtijd. Bijvoorbeeld omdat je er alleen voor staat of bij borstvoedingsproblemen. Waar kun je dan terecht als je zorg na de kraamzorg nodig hebt?

Kraamzorg: standaard uren

In Nederland hebben we een uniek kraamzorgsysteem: alle ouders krijgen na de bevalling minimaal 24 en maximaal 80 uur ondersteuning van een kraamverzorgende, verspreid over maximaal tien dagen. Het aantal uren wordt bepaald aan de hand van onder meer jouw gezondheid en die van de baby. Standaard wordt uitgegaan van 49 uur, tenzij je liever minder uren wilt of een indicatie hebt voor meer uren.

Advertentie

De kraamverzorgende helpt je op weg als je baby is geboren en komt in de kraamweek bij je thuis, onder meer om te helpen met de verzorging van jou en je baby. Hier lees je wat een kraamverzorgende allemaal doet (en wat niet).

Redenen voor extra kraamzorg

Misschien ben je na de standaard uren kraamzorg klaar voor het avontuur dat ‘gezin’ heet en heb je helemaal zin om het lekker zelf uit te zoeken. Als jullie al ervaren ouders zijn, wil je misschien zelfs minder uren kraamzorg. Maar het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan méér. Omdat het je eerste kind is, of door speciale omstandigheden. Je kunt bijvoorbeeld aan extra kraamzorg denken als:

  • Je je eerste kind krijgt of andere kinderen onder de vier jaar hebt.
  • Je een meerling hebt gekregen.
  • Er complicaties bij/na de bevalling waren waar je moeizaam van herstelt.
  • Je een keizersnede hebt gehad.
  • Je een infectie hebt.
  • Je je fysiek nog niet kunt redden en/of op advies van de verloskundige/huisarts bedrust moet houden.
  • Je baby een moeilijke start heeft.
  • Je problemen hebt met de borstvoeding.

Lees ook: De 5 veel voorkomende borstvoedingsproblemen

Soms is tijdens het intakegesprek bij het kraambureau of later tijdens de zwangerschap al duidelijk dat je extra kraamzorg nodig zult hebben. Bijvoorbeeld als je alleenstaand bent of als je partner veel weg is vanwege zijn werk, maar ook bij sommige complicaties of chronische ziektes die invloed hebben op de bevalling of je herstel daarna.

Meer lezen: Dit kun je allemaal verwachten van de kraamweek

Hoe worden de extra uren bepaald?

Als je er niet aan toe bent om samen met je partner de zorg voor jullie baby helemaal op je te nemen, kijkt de verloskundige of huisarts in overleg met jou hoeveel extra uren kraamzorg er nodig zijn. Dat hangt af van de reden waarom je behoefte hebt aan extra kraamzorg. In het Landelijk Indicatie Protocol is per situatie een vast aantal extra uren vastgesteld, dit kun je hier inzien. Meestal kan de verloskundige aan het begin van de kraamweek al inschatten of er extra uren nodig zullen zijn. Ze stelt dit uiteraard in overleg met jou vast.

Met of zonder medische indicatie

Als je verloskundige vindt dat je extra kraamzorg nodig hebt vanwege jouw gezondheid of die van de baby, krijg je een medische indicatie en worden de uren vergoed. Maar ook zonder medische indicatie kun je extra kraamzorg krijgen, door zelf uren bij te kopen bij je kraambureau. Deze uren betaal je meestal zelf, hoewel sommige zorgverzekeraars onder bepaalde voorwaarden een deel vergoeden.

Kosten en vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden kraamzorg vanuit het basispakket: als je borstvoeding wilt geven is dit 49 uur, als je kunstvoeding geeft 45 uur. Je betaalt altijd zelf een wettelijke eigen bijdrage, in 2020 is dit € 4,50 per uur. De extra uren kraamzorg worden vergoed als je een medische indicatie hebt.

Sommige aanvullende pakketten vergoeden ook extra kraamzorg bovenop het maximale aantal uren. Bij een aantal zorgverzekeraars kun je tussentijds je pakket aanpassen, bijvoorbeeld als je zwanger bent. Informeer goed naar de mogelijkheden en voorwaarden bij je eigen zorgverzekeraar. Worden de extra uren niet vergoed, dan kun je ze particulier inkopen bij het kraambureau, maar dan moet je ze zelf betalen. Het uurtarief is in 2020 maximaal € 50,60 exclusief 21% btw (dit tarief wordt jaarlijks opnieuw bepaald door de Nederlandse Zorg Autoriteit).

Waar kun je terecht voor zorg na de kraamzorg?

De extra kraamzorg verloopt meestal via het kraambureau waar je staat ingeschreven. Als je tevreden bent met je kraamverzorgende en al op tijd weet dat je extra uren nodig hebt, kun je dit het beste zo snel mogelijk aangeven. Het kraambureau kan dan kijken of dezelfde kraamverzorgende ook de extra uren kan doen. Zo niet, dan stellen ze je een collega voor.

Lactatiekundige

Kraamverzorgsters zijn opgeleid om je te helpen bij de borstvoeding, maar bij sommige borstvoedingsproblemen is extra advies van een lactatiekundige nodig. Lees hier wat een lactatiekundige precies doet.

Sommige kraambureaus hebben een lactatiekundige in dienst, maar haar zorg valt niet onder kraamzorg en wordt niet vergoed vanuit het basispakket. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een lactatiekundige (altijd slim om dit al voor de bevalling te doen als je borstvoeding wilt geven). Je verloskundige of kraamverzorgster kan ook iemand tippen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een lactatiekundige wel vanuit een aanvullend pakket. Ouders van Nu werkt samen met lactatiekundige Christine Bulsing, hier lees je alle artikelen over borstvoeding.

Postpartum doula of kraamcoach

Tja, en dan is de kraamverzorgster écht weg en je partner is weer aan het werk en je slaapt halve uurtjes in plaats van hele nachten en je hormonen rammelen aan alle kanten… dan is het soms afzien om hele dagen voor je baby (en oudere kinderen) te zorgen. Steeds meer moeders huren daarom extra hulp in, bijvoorbeeld van een kraamcoach of postpartum doula.

Hun aanbod verschilt van kraammassages, acupressuur en andere herstellende behandelingen tot vers gekookte maaltijden en coachingsgesprekken. Vaak kun je kiezen uit verschillende pakketten of de zorg naar wens invullen, ook al tijdens de kraamweek. Je moet dit wel zelf betalen. In de meeste regio’s is dit soort ondersteuning wel te vinden via Google. Vraag eerst een (telefonische) kennismaking aan om te kijken of het klikt: doula’s en coaches hebben allemaal hun eigen werkwijze.

Lees hier meer over zorgverzekering en zwangerschap: wat wordt er vergoed en wat niet