Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ouderschap

Zo leuk is het ouderschap: ‘Ik voel me geliefd, nodig en nooit meer eenzaam'

Het is allemaal waar hè, dat het ouderschap ontzettend zwaar en vermoeiend kan zijn. Maar dit is vooral een vrolijk verhaal over hoe leuk je leven is, sinds je een kind hebt.

Advertentie

Helemaal niet easy

‘Motherhood is easy!’ predikte draagdoekenfabrikant Artipoppe een tijdje terug in een grote campagne. Het idee: moeders inspireren om los te komen van sociale druk en écht naar binnen te kijken. Voel je boosheid, angst of ongemak, dan weet je waar je uitdaging zit en kun je daarmee aan de slag.

De campagne riep, op z’n zachtst gezegd, nogal wat op. Honderden moeders – onder wie influencers met enorme hoeveelheden volgers – klommen in de digitale pen om Artipoppe eens even uit te leggen dat het moederschap helemaal niet zo easy is. En dat de draagdoekenfabrikant ten onrechte het beeld schetste dat vrouwen die het moederschap als zwaar ervaren, zich maar een beetje lopen aan te stellen.

Want hé, hebben moeders niet tienduizend ballen hoog te houden en zijn de verwachtingen aan hun adres niet onrealistisch hoog? Een uitdaging van het formaat Mont Blanc zonder dat je ooit de top bereikt, zoiets? ‘Laat alle moeders hun eigen ervaringen hebben en laten we hen allemaal waarderen,’ voegde Artipoppe toe. ‘Moederschap is een ervaring.’

Lees ook: Kies zelf wat bij je past, een draagdoek of draagzak

Domweg genieten

Nou, dat is het zeker. En natuurlijk denk je na 156 gebroken nachten op rij, een krijsende peuter op de supermarktvloer en dagelijkse haal- en brengstress die niet helemaal samengaat met de files, niet altijd: appeltje-eitje, dit. Nee, zeker niet.

Advertentie

En hoe goed dat we het er ook over hebben én dat we open zijn over de stress én de zwaarte: laat het geen schaduw werpen over die andere kant. Die van domweg genieten én gelukkig zijn met je kind. Naast, oké, wat meer buik en een paar extra wallen.

Lees ook: 52x zo creëer je onvergetelijke momenten met je kind

Diepe leegte

Annemieke (33) kan wel van de daken schreeuwen hoe gelukkig haar zoon Luc (2) haar maakt. ‘Boven alles heeft Luc een heel diepe leegte in mij opgevuld. Dat is een gevoel waar ik echt niet de hele dag bewust aan denk, maar soms komt er ineens een moment voorbij dat ik gewoon even heel gelukkig ben.

Mijn eerste zwangerschap eindigde in een miskraam met acht weken. Intens verdrietig was ik, al probeerde ik het aan alle kanten te bagatelliseren: zo veel vrouwen krijgen een miskraam, het was gewoon niet goed, dat werk. Maar wat ik niet liet zien, was dat ik me zo ontzettend leeg voelde. Zo heb ik me nooit eerder gevoeld, die leegte was echt heel diep. Mijn grootste wens zou in vervulling gaan, en nu ging het niet door.

Wat je wél hebt

Ik ging vaak hardlopen om mijn zinnen te verzetten en dan kwam het nummer Wake me up van Avicii voorbij, met daarin de zin: ‘wake me up when it’s all over’. Dat voelde ik heel erg: kan ik wakker worden als ik opnieuw zwanger ben, en dit verdriet achter me laten?

Advertentie

Als ik nu aan het hardlopen ben en dat nummer voorbijkomt op Spotify krijg ik weer even dat gevoel van toen. En meteen daarna voel ik me zo rijk dat Luc er nu is. Dat mijn grootste en diepste wens is vervuld; dat is wat Luc me brengt.

Dat gevoel is met niets te vergelijken en het is nergens door te vervangen. Al krijst hij de hele nacht, al voer ik een ellenlange strijd over het wel of niet eten van een banaan, het maakt gewoon niet uit. Hij is mijn allergrootste geluk.’

Relativeringsvermogen

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat kinderen hun ouders niet altijd oeverloos gelukkig maken, maar dat jonge ouders de eerste twee jaar na de geboorte wel een piek in hun geluksgevoel ervaren.

Die piek, daar kan Rianne (28), moeder van Tijn (2) en baby Gijs (4 maanden) over meepraten. ‘Ik zweefde zo’n beetje letterlijk op een wolk toen Tijn was geboren. Natuurlijk, slaapgebrek, borstvoedingsgedoe, allemaal meegemaakt. Maar man, wat was ik gelukkig met mijn kleine mannetje.

Mijn vriend en ik groeiden nog zo veel meer naar elkaar toe en wat ik vooral merkte, was hoeveel onbelangrijke zaken er eigenlijk in mijn leven bestonden. Dat vind ik nog steeds zo’n groot voordeel aan het hebben van kinderen: het is helemaal niet meer moeilijk om mijn prioriteiten op orde te krijgen. Relativeren, dat doe ik nu automatisch.

Vroeger maakte ik me overal druk om: wat een vriendin had gezegd, of niet had gezegd, een collega die de kantjes ervan af liep, iemand die voorkroop in de supermarkt, een vervelende opmerking van mijn vriend, zelfs van een gat in een nieuwe blouse kon ik een halve dag chagrijnig zijn. Dat heb ik niet meer. Het is echt alsof ik bij Tijn een heel grote dosis relativeringsvermogen cadeau heb gekregen, en bij Gijs nog een extra shot. Ik lach meer en ben relaxter sinds de jongens er zijn.’

Lees ook: Meer rust met mindful ouderschap: tips en tricks van een expert

Geen fomo meer

Uit hetzelfde onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt ook dat, hoewel de piek in het geluksgevoel afneemt, ouders gemiddeld iets gelukkiger zijn dan de rest van de bevolking. Dat herkent Lieke (32), moeder van Joshua (9 maanden), ook.

‘Eén lach van mijn zoon en mijn dag is goed. Vreselijk cliché, maar het is echt waar. Ik heb nog maar weinig nodig voor een goed humeur. En ik ben zo veel kalmer geworden. Voordat Joshua er was, was ik vaak onrustig. Elk feestje wilde ik meemaken, ik ging soms letterlijk weer uit bed en kleedde me aan als vriendinnen op een cocktailparty bleken te zijn waar ik niet was.

Waanzin, vind ik nu. Als ik nu een avond op de bank zit en Joshua ligt tegen me aan geplakt te slapen, heb ik echt niets anders meer nodig. Dat ik geen fomo meer heb, is heel bevrijdend.’

Druk is stress

Ja, kinderen relativeren en kunnen je tot rust brengen, maar hun aanwezigheid zelf zorgt niet altijd meteen voor een rustiger leven. Want een gezin is druk, en druk is stress. Uit een enquête van de Britse app BPme onder tweeduizend ouders blijkt dat een jong kind zijn ouders gemiddeld zes keer per dag stress bezorgt, in totaal zo’n veertig minuten.

Onderzoek aan de Yale University heeft een verband tussen chronische stress en gevoelens van depressiviteit aangetoond. Maar toch valt op dat gebied het een en ander te nuanceren. Want als de som ‘meer drukte is meer stress is minder geluk’ zou gelden, hoe komen onderzoekers van de Australische Edith Cowan University dan tot hun conclusie dat ouders met vier of meer kinderen het meest tevreden zijn?

Per kind gelukkiger

Inge (38), moeder van vier meiden (6, 5, 3 en 5 maanden), weet wel waarom. ‘Voor mij geldt dat ik per kind gelukkiger ben geworden. Natuurlijk ben ik de hele dag in de weer voor mijn viertal, maar ik begrijp niet zo goed waarom mensen vaak doen alsof dat iets naars is. Dan vragen ze ‘zal wel druk zijn?’ met zo’n blik van: wat erg voor je.

Ik vind het juist heerlijk om tijd met mijn kinderen door te brengen en geniet van de gezelligheid van ons gezin. Van de gesprekken, hun grappige opmerkingen, de liefde die ze naar elkaar toe hebben. Soms denk ik ook dat vier kinderen makkelijker is dan één. Er is hier altijd een speelkameraad voorhanden en de oudste drie doen niets liever dan hun jongste zusje vertroetelen. Dan heb ik even mijn handen vrij.’

Minder verveling

Dat is ook een punt dat uit het Australische onderzoek naar voren komt: kinderen in grote gezinnen vervelen zich minder vaak, wat bijdraagt aan een goede sfeer in huis. Daarnaast zijn ouders van vier of meer kinderen gehard op het gebied van stress en chaos en laten ze zich daardoor niet meer uit het veld slaan.

Sterker nog: ouders geven aan zelfs van die chaos te genieten. Uit onderzoek van de University of California Riverside blijkt dat verbinding en interactie met hun kinderen ouders gelukkiger maakt.

Lees meer: De voor- en nadelen van een groot gezin

Twijfels

Dat herkent Amina (37), moeder van Noor (3) en Sammy (1). ‘Ik groeide op met alleen mijn moeder en eerlijk gezegd kijk ik niet met veel warme gevoelens op mijn jeugd terug. Mijn moeder had haar eigen problemen, waardoor ze maar weinig aankon. Vriendinnetjes konden niet komen spelen, ik zat meestal in mijn eentje op mijn kamer met mijn poppen en ik voelde me vaak eenzaam.

Toen mijn man voorzichtig aangaf dat hij graag kinderen wilde, twijfelde ik heel erg. Het hele idee van een gezin riep geen warme gevoelens bij mij op en ik was ook bang dat ik geen goede moeder kon zijn.

Nooit meer eenzaam

Nu, drie jaar na de geboorte van onze oudste, ben ik zo blij dat ik mijn man heb gevolgd in zijn wens. De kinderen hebben mijn leven zo veel leuker gemaakt en daar hebben ze niets voor hoeven doen, behalve gewoon bestaan. Door het moederschap heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en het heeft me doen inzien hoe geweldig het is om onderdeel te zijn van een gezin.

Ik lig gerust een uur op mijn buik op de vloer met Duplo te spelen en als ik dan kijk naar hoe Noor en Sammy samen met mij ontdekken wat ze ermee kunnen, voel ik me echt gelukkig. Voordat ik moeder werd had ik soms moeite de dagen door te komen, nu sta ik elke dag vrolijk op. Ik voel me geliefd, ik voel me nodig en boven alles: ik voel me nooit meer eenzaam.’

Lees ook: Als je partner geen kinderen wil, maar jij wel

Momfriends

Dat laatste is een belangrijk punt. Nooit meer of in elk geval veel minder alleen zijn kan soms benauwend voelen (me-time, anyone?) maar het is ook fijn. Althans, voor Florence (31), moeder van Yara (2) en Oliver (1). ‘Ik heb er ook ineens een sociaal leven bij gekregen. Voordat ik moeder werd had ik mensen in mijn leven die ik vriendinnen noemde, maar eigenlijk waren dat meer kennissen. Een echt hechte band had ik met niemand. Ik miste het, maar wist niet goed hoe ik aan vriendinnen moest komen.

Door de kinderen maak ik veel makkelijker contact én heb ik het gevoel dat ik al meteen een soort connectie heb met andere moeders. Dat maakt het makkelijker om een band op te bouwen. In het speeltuintje in onze buurt heb ik twee vrouwen ontmoet die razendsnel vriendinnen zijn geworden. Mijn nichtje sprak ik amper, maar toen we gelijktijdig een baby kregen, gingen we vaker appen. Nu is ze een van mijn beste vriendinnen. Heerlijk vind ik het, mijn nieuwe momfriends. We begrijpen elkaar zonder woorden en als je zes uur lang niet terugbelt of -appt, is er niemand die daar moeilijk over doet.’

Lees ook: ‘Krijg je kinderen, dan is één ding zeker: je vriendschappen veranderen drastisch’

Jezelf zijn

Ook Mila (25), moeder van Dex (1), heeft bij het moederschap een nieuwe vriendin gekregen, namelijk zichzelf. ‘Ik vind mezelf gewoon leuker nu ik moeder ben. Ik hoor zo vaak vrouwen zuchten dat het moederschap hen heeft veranderd en dat ze hun oude zelf missen. Dat begrijp ik niet altijd. Ik voel me ook anders sinds ik moeder ben, maar dan op een goede manier. Completer, misschien wel.

Ik kan het niet goed uitleggen, maar ik geniet van mezelf als ik in mijn moederrol zit, snap je? Dit is wat ik altijd wilde en ik kan duizend punten noemen die ik beter zou kunnen doen, maar ik weet tegelijkertijd dat ik een goede moeder ben. Dat geeft me zo veel meer voldoening dan een baan ooit zou kunnen. Ik voel me eindelijk helemaal mezelf.’

Tekst: Mariëtte Middelbeek, Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier