Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 2 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 2 weken oud en ziet alweer meer dan een week geleden. Al kan hij soms nog flink scheel kijken. Ook zit hij inmiddels waarschijnlijk weer op zijn geboortegewicht. Heb je al een keer met hem onder de douche gestaan? Misschien leuk om deze week eens te proberen.

Advertentie

Ontwikkeling baby 2 weken oud

Is je baby de eerste dagen na de geboorte afgevallen? Grote kans dat hij inmiddels weer (bijna) op zijn geboortegewicht zit. Het is belangrijk dat je kind goed blijft drinken, want hij heeft veel energie nodig om nog groter en zwaarder te worden. Merk je dat je baby regelmatig in slaap valt tijdens het voeden? Probeer hem dan te stimuleren om weer te gaan drinken. Masseer zijn voetjes en rug of wrijf over de muis van zijn handje. Geef je borstvoeding, wissel dan een paar keer van borst tijdens de voeding.

Lees ook: Alles over het gewicht en de lengte van je baby

Nagels knippen

Zoals je inmiddels vast al hebt ontdekt, zijn babynagels zacht, buigzaam en verrassend lang en scherp. Toch is het beter om de nagels van je baby nog niet te knippen. Krabt je baby zichzelf of heb jij last van zijn scherpe nagels? Houd ze dan kort en glad met een zacht babynagelvijltje. Let bij het vijlen wel goed op, want de nagels van je baby zijn erg broos en kunnen snel inscheuren. Vijl daarom nooit heen en weer, maar altijd één kant op, van onder naar boven. Zodra de nagels van je baby harder worden (rond een week of zes), kun je ze voorzichtig knippen met een kleine nagelknipper of babynagelschaar. Deze heeft ronde, stompe punten, zodat je je baby geen pijn doet als hij zijn handjes opeens beweegt.

Meer weten? Zo knip je de nagels van je baby

Scheel kijken

Als je baby 2 weken oud is, is zijn zicht nog steeds wazig. Al gaat hij elke week iets meer zien. Hij ziet nu vooral contrasten en contouren. Baby’s staren meestal niet naar je ogen, maar naar je haargrens, kleding of een sieraad, omdat ze contrast tussen licht en donker het beste zien. Betrap jij je baby soms op scheel kijken? Zolang hij niet continu scheel kijkt, is er niets aan de hand. De eerste drie maanden loensen veel baby’s omdat hun ogen nog goed moeten leren samenwerken.

Advertentie

Lees hier hoe het zicht van je baby zich per maand ontwikkelt.

Spruw

Ontdek je witte spikkels op de tong, de binnenkant van de wangen of het gehemelte van je baby? Dan heeft hij waarschijnlijk spruw, één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Van de pasgeboren baby’s (jonger dan zes weken) krijgt 4 procent hier last van. Spruw is een infectie van het mondslijmvlies, die wordt veroorzaakt door een gist: Candida albicans. Het hoge suikergehalte in moedermelk vergroot de kans op een candida-infectie, maar ook baby’s die kunstvoeding krijgen kunnen er last van hebben.

Jouw leven met je baby: week 2

Douchen met je baby

Heb je al een keer met je baby onder de douche gestaan? Zo niet, dan kun je het deze week misschien eens proberen. Samen met je baby douchen is even wennen, maar ook een mooi, intiem moment. Je baby vindt het bovendien heerlijk, zo samen met jou onder het warme water. Hij wordt er ontspannen van en het huid-op-huidcontact stilt zijn huidhonger. Een paar tips: richt de douchestraal niet direct op zijn hoofdje en zorg dat de temperatuur in de badkamer minimaal twintig graden is. En zorg de eerste keren dat er iemand is om je te helpen. Ook slim: leg alvast een handdoek, omslagdoek en een hydrofiele luier klaar voordat je de douche instapt. Zo voorkom je dat je baby te veel afkoelt na het douchen.

Wist je dat je baby niet dagelijks in bad of onder de douche hoeft? Hier 9 feiten en fabels over het badderen van je baby.

Advertentie

Je vagina na de bevalling

Negen maanden op, negen maanden af, wordt er soms gezegd over ontzwangeren. Hoelang het precies duurt verschilt per vrouw, maar dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen is een feit. Niet alleen van de zwangerschap, maar ook van de bevalling. Dit geldt ook voor je vagina. Gelukkig is de vagina een goed doorbloed orgaan en herstelt alles na een tijdje vanzelf. Al is de kans aanwezig dat het nooit meer helemaal zoals vroeger wordt, maar daar krijg je dan ook heel wat voor terug.

Lees ook: 6 weetjes over de vagina na de bevalling

Ook goed om te weten over je baby van 2 weken oud

Koortslip

Hoe graag je je baby ook wilt kussen en knuffelen, doe dit niet als je een koortslip hebt. Zorg ook dat andere mensen die een koortslip hebben uit de buurt van je baby blijven. Besmetting met het herpesvirus (de veroorzaker van een koortslip) kan levensgevaarlijk zijn voor je baby, omdat zijn afweersysteem nog niet optimaal ontwikkeld is. Lees hier waarom een koortslip gevaarlijk is voor je baby en hoe je voorkomt dat hij er last van krijgt.

Vitamine D

Of je nu borst- of kunstvoeding geeft: je moet je baby vanaf nu tot zijn vierde verjaardag tien microgram vitamine D per dag geven. Dit is heel belangrijk, omdat je kind in deze periode enorm hard groeit en vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Je kunt je kind vitamine D geven in de vorm van druppels.

Vitamine K

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Omdat elk kind wordt geboren met een tekort aan vitamine K, heeft je baby vrijwel direct na de bevalling vitamine K toegediend gekregen. Geef je borstvoeding, dan moet je je baby de eerste twaalf weken ook nog 150 microgram vitamine K per dag geven. Dit kan in de vorm van druppels. Geef je je baby flesvoeding of drinkt hij meer dan 500 milliliter kunstvoeding per dag, dan is het geven van extra vitamine K niet nodig.

Bronnen: Opvoedinformatie, La Leche, Thuisarts

Lees ook: Zo belangrijk zijn vitamine D en K én A voor je baby

Leesvoer voor deze week 

 Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.