Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 20 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 20 weken oud en zijn fijne en grove motoriek gaat met sprongen vooruit. Ook groeit hij waar je bij staat. Grote kans dat hij alwéér uit zijn kleertjes is gegroeid. Wordt je baby op een ochtend wakker onder de rode plekjes? Dan heeft hij waarschijnlijk één van de bekende vlekjesziekten te pakken.

Advertentie

Ontwikkeling baby 20 weken 

Je baby maakt het eerste jaar enorme stappen in zijn motorische ontwikkeling, zowel in de grove als de fijne motoriek. De grove motoriek gaat over grove bewegingen, zoals zwaaien, wijzen, rollen, kruipen en lopen. De fijne motoriek gaat over het gebruik van de handen en vingers: van het bewust kunnen bewegen en iets vastgrijpen tot het goed kunnen vasthouden van een potlood als je kind ouder is.

Grijpen kan je kind nu al als de beste. En als hij iets te pakken heeft, zoals je haar of je bril, zie het dan maar weer uit zijn handje te krijgen. Over een paar weken maakt hij weer een stap: hij kan dan ook een blokje vastpakken tussen zijn duim en vingers en een speeltje van de ene hand naar de andere hand laten gaan. Wanneer dit gebeurt verschilt per kind, want elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dat geldt ook voor omrollen, zitten, tijgeren, kruipen en lopen. De meeste baby’s kunnen nu al aardig omrollen, al hebben ze het met zes maanden meestal pas echt perfect onder de knie. Is je baby nog niet zover, dan duurt het vast niet lang meer.

Meer weten? Zo stimuleer je de grove motoriek van je baby

Slaapritme van je baby

Als je baby 20 weken oud is, slaapt nog steeds zo’n veertien tot vijftien uur per etmaal. Alleen de verhouding van overdag en ’s nachts slapen is veranderd. Overdag slaapt hij zo’n drie tot vier uur tijdens twee of drie slaapjes. ‘s Nachts slaapt hij nu waarschijnlijk zo’n twaalf uur aan één stuk. Al kan het ook zijn dat je er nog een paar keer per nacht uit moet om hem te troosten. Slaapt je baby nog niet door, dan is zijn dag-en-nachtritme waarschijnlijk nog niet helemaal omgedraaid. Je kunt je baby helpen door ervoor te zorgen dat het thuis overdag zo licht mogelijk is en ’s nachts goed donker.

Advertentie

Lees ook: Zo kun je het dagritme en nachtritme van je baby omdraaien

Jouw leven met je baby: week 20

Babykleding en -schoentjes

Nu je baby overdag wat langer wakker is, heb je meer tijd om samen met hem de deur uit te gaan. Bijvoorbeeld naar de stad om nieuwe babykleertjes te kopen, want je kind groeit als kool! Zijn geboortegewicht is waarschijnlijk verdubbeld en ook in de lengte is hij al flink gegroeid. Tijd om de kleinste pakjes en rompertjes op te bergen op zolder of door te geven aan je zwangere zus of vriendin. Tussen de vier en zes maanden dragen baby’s gemiddeld maat 68. Kijk hier voor een handige maattabel.

Babyschoentjes zijn in principe overbodig, al zien ze er natuurlijk hartstikke schattig uit. Sokken of sloffen zijn de komende maanden voldoende. Pas als je kind kan lopen, heeft hij schoenen nodig. Leren lopen gaat trouwens het beste op blote voeten: zo heeft hij de meeste grip.

Sparen voor later

Heeft je kind al een spaarrekening? Misschien goed om hier eens over na te denken. Hij mag nu nog klein zijn, voor je het weet is hij groot. En begin je nu met sparen, dan staat er straks hopelijk genoeg geld op zijn rekening voor bijvoorbeeld zijn studie of rijlessen. Bijkomend voordeel: krijgt je kind geld van opa en oma, dan kan het direct op zijn spaarrekening worden gezet. Zo weet je zeker dat het niet opgaat aan onzin.

Sparen voor je kind kan op verschillende manieren. Je kunt een gewone spaarrekening openen en zelf bepalen wanneer je wilt sparen en welk bedrag je kunt missen. Zit je eens krap, dan spaar je gewoon tijdelijk wat minder of helemaal niet. Een andere optie is een spaarrekening met een maandelijks vast spaarbedrag. Check hier welke soorten spaarrekeningen er zijn en wat het beste bij je past.

Advertentie

Lees ook: Belastingaangifte voor jonge ouders: belangrijke tips

Extra tip rondom je baby van 8 weken oud

Vlekjesziekten

Zit je kind op een ochtend onder de rode vlekjes? Waarschijnlijk geen reden voor paniek. Bijna elke kind krijgt wel een keer een ziekte met vlekjes, zoals waterpokken, de vijfde ziekte, de zesde ziekte, mazelen of roodvonk. Vlekjesziekten worden veroorzaakt door een bacterie of virus en zijn besmettelijk. De meeste vlekjesziekten zijn onschuldig, maar van roodvonk en mazelen kan je kind wel flink ziek worden. Tegen een aantal vlekjesziekten worden kinderen trouwens gevaccineerd. Dankzij de BMR-vaccinatie komen mazelen en rodehond in Nederland bijna niet meer voor.

Het duurt na besmetting meestal een paar dagen voordat je kind de eerste symptomen krijgt. Hij kan dan al andere kinderen hebben besmet. Waarschuw daarom altijd het kinderdagverblijf als je kind een vlekjesziekte heeft.

De meeste vlekjesziekten zijn dus onschuldig en gaan vanzelf over. Neem in de volgende situaties wél altijd contact op met de huisarts:

  • als de vlekjes niet verbleken als je erop drukt (direct de huisarts bellen)
  • als je kind steeds zieker wordt of suf is (direct de huisarts bellen)
  • als je kind jonger is dan drie maanden en koorts krijgt
  • als je denkt dat je kind roodvonk heeft
  • als je zwanger bent en in contact bent geweest met een kind met de vijfde ziekte of rode hond.

Ook als je het niet vertrouwt kun je natuurlijk de huisarts bellen. Jij kent je kind tenslotte het beste.

Let op: Bij deze aandoeningen/ziekten moet je je kind thuishouden

Bronnen: Thuisarts, Consumentenbond

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.