Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 22 weken oud | Groeikalender

Je baby is alweer 22 weken oud. Staan en lopen kan hij nog niet, maar hij oefent al wel flink. Al ‘bouncend’ op je schoot traint hij zijn beentjes voor het echte werk. En staat er eigenlijk al een nummer van een oppas in je telefoon?

Ontwikkeling baby 22 weken 

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat je kind gaat kruipen, staan en lopen, maar grote kans dat hij al wel flink aan het oefenen is. Al bouncend op je schoot traint hij met veel plezier zijn benen voor het echte werk. Pak je baby daarom regelmatig onder zijn oksels vast en zet hem met zijn voeten op jouw schoot of op de grond. Zo kan hij het bouncen (door zijn benen zakken en zich afzetten) goed oefenen.

Advertentie

Handig! Zo stimuleer je de grove motoriek van je baby

Oog-handcoördinatie

Als je baby 22 weken is, kan hij zichzelf steeds beter vermaken onder een babygym of in de box. Nu hij diepte kan zien, kan hij namelijk ook snel bewegende objecten volgen. De draaiende mobiel boven zijn hoofd volgt hij nu aandachtig met zijn ogen. Ook kan je baby de afstand tussen objecten nu beter inschatten en gaat zijn oog-handcoördinatie met sprongen vooruit. Hij kan nu van alles oppakken en in zijn mond stoppen. Let dus goed op wat er binnen zijn bereik ligt!

Oogtest

Heb je het idee dat het zicht van je kind zich niet goed ontwikkelt, bespreek dit dan bij het consultatiebureau of de huisarts. Vanaf zes maanden kan je baby een oogtest doen. Heeft je baby trillende ogen of schieten zijn ogen voortdurend heen en weer, dan kan dat ook een reden zijn voor controle van zijn oogjes. Net als constant scheel kijken (loensen).

Lees ook: Wanneer herkent een baby gezichten?

Jouw leven met je baby: week 22

Op pad zonder kind

De ene moeder moet er nog niet aan denken om haar baby even achter te laten, de ander kan niet wachten om weer eens zonder kind op pad te gaan. Wat een goed moment is om je baby voor het eerst bij opa, oma of een oppas te laten, is helemaal aan jou. Om aan het idee te wennen, kun je eerst kort weggaan op een moment dat je baby slaapt of tevreden is. Zo kunnen jij én je baby er stap voor stap aan wennen om niet altijd samen te zijn.

Lees ook: Oppasoma en -opa, zo wordt het een succes

Waar vind ik een betrouwbare oppas?

Je kind voor de eerste keer bij een ‘vreemde’ achterlaten, vindt iedere ouder spannend. Ben je op zoek naar een oppas? Probeer het dan eerst eens binnen je eigen netwerk, voordat je online een bericht plaatst of een briefje ophangt bij de supermarkt. Je nichtje of buurmeisje misschien? Vraag ook eens rond bij vrienden en collega’s met oudere kinderen. Het voordeel hiervan is dat je de ouders kent. Mocht er iets gebeuren, dan weet je dat zij altijd kunnen bijspringen. Zeker als ze in de buurt wonen.

Lukt het niet om een oppas te vinden binnen je eigen netwerk, probeer dan via via iemand te vinden waar anderen positief over zijn. Misschien kan één van de moeders van de zwangerschapscursus een goede oppas aanraden? Of gooi eens een balletje op bij de kinderopvang. Een (oud) stagiaire kan zomaar de ideale oppas zijn.

Kijk hier voor meer tips voor het vinden van een betrouwbare oppas

Oppastarieven

Welk oppastarief je afspreekt, hangt af van een aantal factoren. De leeftijd van de oppas bijvoorbeeld, maar ook het aantal kinderen in het gezin. Voor één kind is vier tot zes euro per uur een redelijk basisbedrag, volgens het Nibud. Voor twee kinderen zes tot acht euro per uur en voor drie kinderen acht tot tien euro per uur. Met een oppas die alleen ’s avonds aanwezig is als je kind slaapt, kun je ook een vast bedrag voor de hele avond afspreken.

Lees ook: 9 tips voor een goede band met je oppas

Extra tips rondom je baby van 22 weken oud

Kinderopvang

Veel baby’s gaan met drie maanden naar de kinderopvang, maar er zijn ook werkende ouders die ervoor kiezen om hun baby het eerste halfjaar of jaar nog niet naar een kinderdagverblijf te brengen. Dit vangen ze bijvoorbeeld op met behulp van opa’s en oma’s of extra ouderschapsverlof (lees hier meer over WIEG voor partners). Ook al voelt het in het begin misschien wat onwennig om je baby achter te laten bij een kinderdagverblijf, uit allerlei onderzoeken blijkt dat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van kinderen.

Niet alleen op sociaal vlak leert je kind veel op een kinderdagverblijf, hij wordt in een veilige en warme omgeving ook motorisch, creatief en cognitief geprikkeld. Bewegingsspelletjes, voorlezen, buiten spelen en muziek maken, het draagt hier allemaal aan bij. Ook de taalontwikkeling wordt gestimuleerd door bewust dingen te benoemen en woorden te herhalen.

Voor baby’s is vooral de verzorging op een kinderdagverblijf belangrijk. De voedings-, verzorgings- en slaapmomenten worden zoveel mogelijk afgestemd op thuis en bepalen in een babygroep voor een groot deel het ritme en de structuur van de dag. Uiteraard met een hoop liefde, aandacht en knuffels van een vaste pedagogisch medewerker. Tussendoor kan je kind lekker spelen in de box of op de mat of (als hij wat ouder is) klimmen en klauteren met de andere kinderen.

Meer weten? Zo kies je een geschikt kinderdagverblijf

Gastouder

Vind je het prettiger dat je kind thuis wordt opgevangen? Dan kun je misschien opa en oma inschakelen. Wil je hun een vergoeding geven, onthoud dan dat je hiervoor geen kinderopvangtoeslag krijgt. Dit geldt alleen als ze officieel staan ingeschreven als gastouder.
Via een gastouderbureau kun je ook een gastouder aan huis vinden. Met één kind ben je vaak duurder uit, omdat je een gastouder aan huis per uur betaalt en niet per kind. Heb je twee of meer kinderen, dan is het vaak een goed en betaalbaar alternatief voor de kinderdagopvang.

Bronnen: Opvoedinformatie, Consumentenbond, Rijksoverheid

Lees ook: Gastouderopvang, waar let je op?

Leesvoer voor deze week