Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby-26-weken

Baby 26 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 26 weken oud. Hij heeft de afgelopen zes maanden een gigantische ontwikkeling doorgemaakt en jij ook. Je bent vast behoorlijk gegroeid in je rol als ouder. Hoe geweldig ook, het is af en toe ook best een uitdaging.

Advertentie

Ontwikkeling baby 26 weken

Je baby gaat zich steeds meer interesseren voor geluiden en taal. Hij begrijpt steeds beter wat je tegen hem zegt, al hij kan nog niet echt iets terugzeggen. Toch lijkt het alsof hij al brabbelend hele verhalen tegen je vertelt. Het begin van leren praten. Hij combineert klinkers en medeklinkers, zoals wawawa, dadada, bababa. Luister maar eens goed: misschien hoor je al een eerste ‘mama’ of ‘papa’! Al is het misschien nog niet bewust, het blijft magisch om die woorden uit de mond van je baby te horen. Voor de ontwikkeling van de taalvaardigheid is het belangrijk om tegen je baby te praten, op zijn klanken te reageren en te doen alsof je begrijpt wat hij zegt.

Lees ook: Wanneer zegt je baby de eerste echte woordjes?

Vijfde sprong

De vijfde mentale sprong van je baby staat in het teken van relaties leggen en kan een behoorlijk pittige zijn. Alle mentale sprongen die hij tot nu toe heeft gemaakt, vallen opeens als puzzelstukjes in elkaar. Hij begrijpt steeds meer hoe dingen met elkaar in verband staan. Dat gaat nu nog om vrij simpele dingen. Denk aan: als ik hierop druk, klinkt er een geluidje. Ook ervaart hij afstand tussen dingen of de plek die dingen hebben ten opzichte van elkaar. De rammelaar ligt op de speelgoedkist, of ernaast, of erin.

Het ervaren van afstand kan er ook voor zorgen dat je baby gaat huilen als jij bij hem wegloopt. De afstand tussen jullie wordt groter en dat vindt hij maar niets. Rituelen kunnen hem helpen bij dit sprongetje, zoals een vaste routine rondom bedtijd en etenstijd. Ook ‘kiekeboe’ spelen geeft hem het vertrouwen dat je niet weg bent als hij je niet meer ziet.

Lees ook: Eenkennigheid, zo ga je ermee om

Jouw leven met je baby: week 26

Je relatie en een baby

Hoe je het ook wendt of keert: een baby krijgen zet je hele leven op z’n kop. Kun jij je nog inbeelden hoe je leven was voordat je ouder werd? Ook je relatie verandert met de komst van een baby. Deze staat zeker het eerste jaar niet bovenaan de prioriteitenlijst van de meeste ouders. Hoe voorkom je een dip in je relatie als alle aandacht naar de baby gaat en je door slaapgebrek niet altijd de gezelligste partner bent? De volgende tips kunnen helpen:

  1. Gun elkaar slaap
    Een uitgeslapen partner is een leuke(re) partner. Gun elkaar dus wat slaap en maak niet steeds ruzie over wie er ’s nachts uit moet. Maak liever goede en eerlijke afspraken waar jullie je allebei in kunnen vinden. Tip: zo voorkom je een relatiedip na de komst van de baby.
  2. Zeg sorry
    Een baby die niet stopt met huilen, gebroken nachten en veel minder me-time: allemaal ingrediënten die je onredelijk en kribbig kunnen maken. Roep je dingen tegen je partner die je niet meent? Zeg sorry. Lees ook: Over deze 5 dingen ruziën kersverse ouders het meest.
  3. Plan tijd samen
    Hele dagen samen in bed liggen netflixen of uitgebreid en lang tafelen is (voorlopig) misschien verleden tijd, maar vergeet niet om toch tijd met elkaar door te brengen zonder baby. Al is het maar een uurtje wandelen terwijl je moeder oppast.
  4. Plan tijd alleen
    Net zo belangrijk als quality time samen plannen, is het om elkaar me-time te gunnen. Een vaste sportavond, borrelen met vrienden of gewoon een half uur een boek lezen terwijl de ander een blokje om maakt met de kinderwagen.

Lees ook: Een seksleven als ouders, hoe dan?

Extra tip rondom je baby van 26 weken oud

Samen spelen

Je baby vindt het heerlijk om samen met jou te spelen en contact te maken. Hoe meer aandacht, hoe beter. Daarbij krijgt hij steeds meer behoefte aan uitdaging en slaapt hij overdag minder. Een wakkere baby wil iets te doen hebben, dus speel verschillende spelletjes met hem. Als je zegt ‘Kijk daar eens’, zal hij die kant opkijken. Vraag je waar de bal ligt, dan probeert hij hem aan te wijzen.

Advertentie

Leuke spelletjes en activiteiten om nu met je baby te doen zijn verder: naar muziek luisteren, ‘hop paardje, hop’ of ‘kiekeboe’ spelen, door de kamer ‘vliegen’, zingen, voorlezen, simpele zoekspelletjes en rollen met een bal.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie

Lees ook: Waarom kiekeboe spelen met je baby zo leerzaam is

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop