
Baby 7 weken oud | Groeikalender
Je baby is nu 7 weken oud en krijgt langzaam maar zeker een dag-en-nachtritme. Fijn, want met een beetje geluk slaapt hij nu iets langer door. Is hij overdag wakker, dan vindt hij het heerlijk om vanuit de box naar jou te luisteren en kijken. Dit is niet alleen gezellig voor je baby, maar nog leerzaam ook.
Ontwikkeling baby 7 weken
Ben je inmiddels wel klaar met al die gebroken nachten? Helaas duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat je kind écht doorslaapt. Pas rond de zes maanden slapen de meeste baby’s zo’n twaalf uur (de nacht dus) aan één stuk door. Het goede nieuws is dat het slaapritme van je baby rond deze tijd wel steeds meer structuur krijgt. Vanaf dit moment leert hij dat er een verschil is tussen dag en nacht, een onderscheid dat je baby de eerste zes weken nog niet kon maken. Zijn slaapjes overdag worden iets langer en ook ’s nachts slaapt hij langer achter elkaar. Hoera voor meer slaap!
Lees ook: Doorslapen in eerste jaar helemaal niet zo gewoon volgens onderzoekers
Dag-en-nachtritme baby omdraaien
Pasgeboren baby’s kennen het verschil tussen dag en nacht nog niet. Je baby sliep daarom de eerste weken overdag vaak als een roosje, terwijl hij ’s nachts steeds wakker was. Inmiddels gaat het vast al wat beter, maar kan hij nog wel wat hulp gebruiken bij het omdraaien van het dag-en-nachtritme? Hier wat handige tips:
- Slaapt je baby overdag in zijn bed? Zorg dan dat het niet te donker is op zijn kamer.
- Het hoeft niet stil te zijn overdag. Het is goed als je baby aan geluiden went. En wanneer moet je anders stofzuigen?
- Ook al is je baby overdag een echte slaapkop, zorg dat hij niet voorbij zijn voedingsmomenten slaapt. Lees hier hoeveel tijd er tussen twee voedingen mag zitten.
- Begin de dag steeds op hetzelfde tijdstip. Zet desnoods de wekker als de biologische wekker van je baby (of jezelf) wisselt.
- Maak het ’s nachts tijdens het voeden niet te gezellig. Zorg dat het donker blijft, praat niet tegen je baby, kijk hem niet te lang aan en houd het kort.
Jouw leven met je baby: week 7
Urineverlies
Verlies je soms wat urine tijdens het lachen, niezen of tillen? Niet leuk natuurlijk, maar realiseer je dat veel vrouwen na de bevalling last hebben van ongewild urineverlies oftewel zwangerschapsincontinentie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal komt het omdat de bekkenbodemspieren door de zwangerschapshormonen en de bevalling verslapt zijn.
Tot een half jaar na de bevalling is het niet vreemd als je af en toe wat druppels urine verliest. Meestal gaat dit vanzelf over als je bekkenbodem zijn oude vorm weer heeft. Duurt het langer en/of verlies je flink wat urine? Trek dan aan de bel bij je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut.
Meer lezen: Alles over urineverlies na de bevalling en wat je eraan kunt doen
Extra tip rondom je baby van 7 weken oud
Spelen met je baby
Nu je baby groter wordt en meer contact maakt, wordt het steeds leuker om met hem te spelen. Nou ja, echt spelen kun je het nog niet noemen, want hij kan nog geen speeltjes vastpakken. Maar naar jou kijken en luisteren is een eerste stap. Dit is niet alleen gezellig voor je baby, maar nog leerzaam ook.
Praten en zingen is goed voor de taalontwikkeling. Het kijken naar een muziekmobiel of bewegende speeltjes boven zijn hoofd stimuleert zijn zintuigen en zijn sociale en motorische ontwikkeling. Leg hem daarom regelmatig in de box als hij goed wakker is, zodat hij jou kan horen en zien. Let wel op dat je het niet overdrijft, want je baby kan snel overprikkeld raken. Kijkt hij weg of wordt hij onrustig, dan is dat een teken dat hij er genoeg van heeft en toe is aan rust. Ligt je baby niet graag in de box? Leg hem dan op een (box)kleed op de grond en ga er gezellig naast zitten.
Tip! Deze spelletjes zijn leuk en leerzaam voor je baby
Koorts bij je baby
Heeft je baby al een keer koorts gehad? We spreken van koorts als de temperatuur van je baby hoger is dan 38 graden. De eerste keer is dat best even schrikken. Gelukkig is het meestal niet gevaarlijk. Baby’s krijgen sneller koorts dan volwassenen, omdat hun temperatuur meer schommelt. Meestal wordt koorts bij kinderen veroorzaakt door een onschuldige virusinfectie, zoals griep of verkoudheid. Wel wordt geadviseerd om de huisarts te bellen als je kind jonger is dan drie maanden en koorts heeft. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Het meest betrouwbaar is om koorts bij je baby rectaal te meten (lees hier meer over geschikte thermometers). Al zie je aan zijn gedrag waarschijnlijk ook hoe hij zich voelt. Zodra zijn temperatuur zakt, knapt hij vaak zichtbaar op.
Zorg dat je baby bij koorts extra veel drinkt. Geef je borstvoeding? Leg hem dan vaker aan. Ook als je baby kunstvoeding krijgt, mag hij meer drinken. Het gevaar van uitdroging is nog groter als hij naast koorts ook diarree heeft of moet overgeven. Neem in dat geval altijd contact op met de huisarts. Ook als de temperatuur boven de 40 graden komt, je baby moeilijk wakker te krijgen is, je baby razendsnel steeds zieker wordt, je baby vlekjes of huidbloedingen krijgt, of als de koorts een paar dagen aanhoudt.
Lees ook: Zo voorkom je uitdroging bij je baby
Koortsstuip: wat doen?
Bij snel stijgende koorts kan je baby een koortsstuip krijgen. Dit is een soort kortsluiting in de hersenen. Hierbij maakt je baby schokkende bewegingen en raakt hij even buiten bewustzijn. Dit is eng en naar om te zien, maar het is gelukkig ongevaarlijk en gaat vanzelf over. Blijf bij een koortsstuip rustig en leg je baby op zijn buik of op zijn zij met zijn hoofd omlaag. Zorg voor frisse lucht, maar voorkom dat hij het koud krijgt. Zodra hij van binnenuit is afgekoeld, moeten de stuipen verdwijnen. Bel hoe dan ook direct de huisarts. Als die niet binnen 15 minuten bij je kan zijn, bel dan 112 (zeker voor de eerste keer).
Bronnen: De Verloskundige, Thuisarts
Leesvoer voor deze week
- Handig: voedingsschema baby in het eerste jaar
- Alles over de temperatuur van je baby
- Wanneer slapen de meeste baby’s door?
- Alle kinderziektes op een rij
- Zo is je baby veilig in de box
Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.