Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je kind leren drinken uit een tuitbeker (en welke je kiest)

Leren drinken uit een beker of tuitbeker is voor een baby misschien wel net zo moeilijk als leren zitten, kruipen of lopen. Daar moet je hem dus bij helpen. Maar op welke leeftijd kan je kind beginnen met het drinken uit een beker? En welke soort beker is de beste keuze?

Advertentie

Baby leren drinken uit een beker

Een baby leren drinken uit een (tuit)beker doe je stap voor stap. In het begin hou jij de beker vast, maar uiteindelijk kan je kind dit zelf doen. De eerste keren dat je baby uit een beker drinkt, wordt het best een natte bende. Doe een grote slab om zijn nek, houd een doek bij de hand en kijk maar wat er gebeurt. Je zult zien dat je kind het al snel door heeft.

Lees ook: Waarom je niet zonder hydrofieldoeken kan

Welke leeftijd?

De gemiddelde leeftijd waarop baby’s beginnen met het leren drinken uit een beker ligt tussen de 6 en 8 maanden. Wanneer precies het beste moment is, verschilt per kind. Maar je kunt de volgende vuistregel aanhouden: als je baby goed zelfstandig kan zitten, kun je samen samen oefenen met drinken uit een open beker.

Een goed moment om te beginnen met het introduceren van een beker, is als je baby vanaf 6 maanden naast melk ook vaste voeding mag eten. Als je kind vaste voeding krijgt, neemt de hoeveelheid melk die hij drinkt langzaam af. Om zijn vochtbalans op peil te houden, heeft je kind dan extra vocht nodig. Je kunt hem bij elk groente- of fruithapje een beetje water of lauwe thee (zonder suiker) aanbieden in een beker.

Wacht in elk geval niet te lang met het geven van een beker en het afbouwen en ontwennen van de fles. Baby’s hebben in hun eerste levensjaar een grote zuigbehoefte, maar daarna niet meer. Als je kind dan af en toe nog uit de fles drinkt, is dat niet erg. Maar hoe later hij leert om uit een beker te drinken, hoe langer het duurt voordat hij de fles is ontwend. Aangeraden wordt om in elk geval vóór zijn eerste verjaardag te beginnen met drinken uit een beker.

Advertentie

Tip: Hier vind je vrolijke Jip & Janneke-bekers

Stap voor stap: zo doe je dat

Of je nu begint met een open beker of een tuitbeker, je leert je kind stap voor stap zelfstandig te drinken.

  • Laat je kind in eerste instantie slokjes nemen uit een beker die jij vasthoudt. Je kunt beginnen met het aanbieden van water, lauwe thee of borst- of flesvoeding uit een beker.
  • Als je kind veel morst, kun je in het begin ook een wat dikkere drank of substantie in de beker doen, bijvoorbeeld yoghurt of pap. Dat is makkelijker voor je kind. Gaat dat goed? Dan kun je overstappen op water, lauwe thee of borst- of flesvoeding.
  • Als je kindje zich niet verslikt en het allemaal goed gaat, kan hij vervolgens gaan oefenen met het zelf vasthouden van de beker. Doe de beker dan in het begin vooral niet te vol.

Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt. Het ene kind leert sneller om te drinken uit een beker dan de ander. Blijf geduldig, ook als het een kliederboel wordt.

Hoe lang samen oefenen?

Verwacht niet dat je kind binnen een paar weken zonder te knoeien uit een beker kan drinken. Dit proces kost tijd. Er is veel coördinatie nodig om de beker op te tillen, stevig vast te houden, de juiste hoeveelheid te drinken en de beker weer netjes neer te zetten. Oefenen is belangrijk, al zijn het maar twee slokken per keer.

Advertentie

Na een tijdje merk je het vanzelf als je kind de beker kan (en wil) vastpakken en zelfstandig kan drinken zonder al te veel geknoei. Volgens het Voedingscentrum is dat meestal tussen de 8 en 12 maanden. Maar het is heel normaal als je kind het pas echt onder de knie heeft rond zijn tweede verjaardag.

Welke soort beker kies je?

Er zijn verschillende soorten bekers voor baby’s op de markt, zoals:

Om een knoeiboel te voorkomen, kun je kiezen voor een antilek-beker, een tuitbeker of rietjesbeker. Daarmee loop je minder risico op nattigheid. Maar aangeraden wordt om je baby direct te leren drinken uit een open beker.

Open beker beste optie

Het is dus het beste om je kind uit een gewone, open beker of open oefenbeker te laten drinken. Met een open drinkbeker leert hij de vloeistof aan te zuigen en kan hij beter inschatten wanneer hij z’n mond dicht moet doen tijdens het drinken, om verslikken te voorkomen. Op deze manier leert hij goed doseren.

Het drinken uit een open beker is ook goed voor de ontwikkeling van je baby’s mondspieren, zijn -motoriek en de spraakontwikkeling. Daarnaast verkleint het drinken uit een open beker de kans op gebitsproblemen, zoals gaatjes.

Er zijn speciale open oefenbekers voor baby’s te koop met extra grote oren aan weerszijden, zodat je kind hem makkelijk kan pakken. Ook bestaan er oefenbekers met een uitsparing voor de neus, waardoor je baby z’n hoofd rechtop kan houden tijdens het drinken, in plaats van achterover te buigen.

Lees meer over de ontwikkeling van het melkgebit.

Tuitbeker of rietjesbeker als tussenstap

Het kan zijn dat je kind het echt nog niet voor elkaar krijgt om uit een open beker te drinken. Of misschien weigert hij überhaupt om het te proberen. Dan kan een beker met een rietje of een tuitbeker een goede tussenstap zijn.

  • Tuitbeker
    Een tuitbeker is veel makkelijker in gebruik dan een gewone drinkbeker. De meeste kindjes kunnen hier snel zelfstandig uit drinken. Ook knoeien ze er weinig mee, dankzij anti-leksystemen. Het nadeel is dat kinderen zich snel kunnen verslikken, omdat ze zelf niet kunnen bepalen hoe groot de slok is. Ook zijn tuitbekers niet goed voor de ontwikkeling van de mondspieren en de spraakontwikkeling. Kies je voor een tuitbeker als tussenstap, gebruik deze dan niet te lang en probeer snel over te stappen op een open beker.
  • Rietjesbeker
    Een rietjesbeker is een beter alternatief dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje wel goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een rietjesbeker is dus een goed alternatief als je kind moeite heeft met de overstap van de fles naar een gewone open beker.

Leren drinken uit een rietjesbeker

Het leren drinken uit een rietjesbeker is voor veel kinderen nog moeilijker dan leren drinken uit een open beker. Vaak snappen kinderen in het begin niet goed dat ze een rietjesbeker rechtop moeten houden om het water eruit te kunnen zuigen, in plaats van ‘m achterover leeg te gieten, zoals bij een fles of tuitbeker.

Meestal leert een kind het door per ongeluk in te ademen met het rietje in de mond. Gemiddeld is een kind 14 maanden als het met een rietje kan drinken. De meeste kinderen hebben het uiterlijk rond hun tweede verjaardag onder de knie.

Welke tuitbeker?

Kies je liever voor een tuitbeker, dan zijn er verschillende opties. Zo zijn er tuitbekers met een zachte en een harde tuit. De zachte tuit is geschikt als je net overstapt van de fles, terwijl een harde tuit handiger is als je kind tanden krijgt.

Daarnaast heb je gewone tuitbekers (waarbij het drinken vanzelf naar buiten vloeit) en antilek-tuitbekers (waarbij je kind het drinken echt zelf door de tuit moet zuigen, anders komt er niets uit). Drinken uit een gewone tuitbeker is makkelijker voor je kind, maar op die manier leert hij niet goed zelf te drinken, omdat de vloeistof bijna vanzelf in zijn mond terechtkomt.

Let op bij tuitbekers

Een puntje van aandacht bij tuitbekers is dat je kind niet zijn tong over zijn onderlip naar buiten moet laten komen (onder het tuitje). Doet je kind dit, dan kun je hem beter een ander soort beker geven. Als je kind langdurig op deze manier drinkt, kan dit zijn spraakontwikkeling belemmeren en slissen veroorzaken. Doordat zijn tong dan ook bij het praten naar buiten komt. Dit zijn de meest voorkomende spraakproblemen bij kinderen.

Oefenbekers met deksel

Een andere optie is een speciale oefenbeker met een deksel met een gaatje erin. De drinkbeweging die je kind moet maken, is in principe hetzelfde als bij een open drinkbeker. Maar door het deksel knoeit je kind minder.

Er bestaan verschillende soorten oefenbekers met deksel. Zo zijn er bekers met een rubberen, knoeibestendige deksel die opengaat als je kind z’n lippen ertegenaan duwt en automatisch weer sluit na het drinken.

Een andere optie is een doseerbeker met een kraagdeksel met een gaatje erin, waardoor het drinken goed gedoseerd wordt.

Bron: Voedingscentrum

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu