Leren drinken uit een (tuit)beker

Leren drinken uit een (tuit)beker

Het drinken uit een tuitbeker is niet alleen handig, maar ook goed voor de spraakontwikkeling van je kind. Leren drinken uit een beker is voor een baby minstens net zo moeilijk als leren zitten, kruipen of lopen.

Je baby leren uit een beker drinken

Als je baby tussen de 6 en 8 maanden is, kun je hem leren om uit een beker te drinken. Dit doe je door je kindje eerst slokjes te laten nemen uit een beker die jij vasthoudt. Begin met het aanbieden van een dikkere substantie, bijvoorbeeld yoghurt of pap. Dit is makkelijker voor je kind. Is je kind hieraan gewend dan kun je overstappen op water of borst- of flesvoeding.

Als je kindje zich niet verslikt en het allemaal goed gaat, kun je gaan oefenen met het zelf vasthouden van de beker.

Een beker met handvaten is erg praktisch de eerste keren en doe deze vooral niet te vol. Grote theedoek of slab voor en kijk maar wat er gebeurt. Je zult zien dat je kind het al snel door heeft.

Oud genoeg voor een beker?

Als je baby goed zelfstandig kan zitten, dan kun je samen met gaan oefenen met drinken uit een open beker. Gemiddeld is rond de  leeftijd van 6 tot 8 maanden.  In het begin hou jij de beker vast, maar uiteindelijk zal je kind het zelf doen. Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt: het ene kind leert het sneller dan het andere.

Wacht niet te lang met het afbouwen met het ontwennen aan de fles. Baby’s hebben in hun eerste levensjaar een grote zuigbehoefte, maar na hun eerste jaar niet meer. Als je kind dan af en toe nog uit de fles drinkt, is dat niet erg. Maar hoe later hij leert om uit een beker te drinken, hoe langer het duurt voordat hij de fles ontwend is.

Open beker beste optie

Het is beter om je kind uit een gewone beker te laten drinken. Dit is het beste voor de spraak- en taal ontwikkeling. Ook verkleint het drinken uit een open beker de kans op gebitsproblemen, zoals gaatjes. Met een open drinkbeker leren kinderen beter inschatten wanneer ze hun mond dicht moeten doen als ze drinken, anders verslikken ze zich. Op deze manier leert je hij goed doseren. Er zijn speciale oefenbekers te koop met extra grote oren aan weerszijde, zodat je kind ‘m makkelijk kan pakken.

Hoe lang samen oefenen?

Verwacht niet dat je kind in een paar weken zonder te knoeien uit een drinkbeker kan drinken. Dit proces kost veel tijd en veel gedweil. Het is heel normaal als je kind het onder de knie heeft rond zijn tweede verjaardag. Er is veel coördinatie nodig om de beker op te tillen, stevig vast te houden, de juiste hoeveelheid te drinken en de beker weer netjes neer te zetten. Oefenen is belangrijk. Zelfs al zijn het maar twee slokjes per keer. Blijf geduldig. Ook als het een kliederboel wordt.

Geef om te beginnen af en toe wat water tussen de maaltijden door. Geef je baby niet te veel te drinken, anders verstoor je zijn eetlust. Als je kind veel morst, kun je in het begin wat dikkere dranken in de beker doen, bijvoorbeeld yoghurt.

Tuitbeker als tussenstap

Het kan zijn dat je kind het echt nog niet voor elkaar krijgt om uit een open beker te drinken. En het misschien ook niet wil proberen. Dan kan een rietjesbeker of tuitbeker een goede tussenstap zijn. Een tuitbeker is veel makkelijker in gebruik dan een gewone drinkbeker, doordat de meeste kindjes er zelfstandig uit kunnen drinken. Ook knoeien ze er weinig mee, dankzij anti-leksystemen. Het nadeel is dat kinderen zich snel kunnen verslikken, omdat ze zelf niet kunnen bepalen hoe groot de slok is. Ook kunnen de mondspieren zich niet goed ontwikkelen.

Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje wel goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren.

Ontwikkeling mondspieren

Drinken uit een beker is goed voor de ontwikkeling van je baby’s mondspieren en voor de spraakontwikkeling. Met een gewone beker leert hij de vloeistof aan te zuigen en goed te doseren. Je kind ziet hoeveel drinken er nog in de beker zit. Leren drinken met een los rietje is overigens de moeilijkste vaardigheid. Meestal leert je kind het door per ongeluk in te ademen met het rietje in de mond. Gemiddeld is een kind 14 maanden als het met een rietje kan drinken.