Bewegen met je baby

Sporten met je baby

Bewegen is gezond, ook voor je baby!

Bewegen met je baby

De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt in de eerste zes levensmaanden gelegd. Door veelvuldig en gevarieerd te bewegen met je baby, krijgt een kind allerlei bewegingen onder de knie, wat goed is voor zijn motorische ontwikkeling.

(Baby)zwemmen

In de meeste zwembaden kun je babyzwemmen. Dit versterkt de band tussen jou en je kind en het stimuleert zijn bewegingen. Je kunt beginnen met babyzwemmen als je baby zes weken oud is. Let er wel op dat het zwembad hiervoor geschikt is.

Buiten spelen

Voor kinderen vanaf anderhalf jaar zijn speeltuinen erg leuk. Ze leren in de buitenlucht spelen en leren omgaan met andere kinderen. Kinderen die veel buiten spelen, lopen minder gezondheidsrisico’s, herstellen sneller van ziektes en hebben relatief minder kans op ongevallen.

Dansen

Kinderen vinden het heerlijk om naar muziek te luisteren en hierop te bewegen. Ook is het leuk om zelf voor je kind te zingen. Zo leert je kind spelenderwijs kinderliedjes en door te bewegen tijdens het zingen verbetert zijn motoriek. Hieronder staat een aantal liedjes waarop je met je kind kunt dansen en bewegen:

Hoofd schouders knie en teen, knie en teen

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Oren, ogen, puntje van je neus.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen. Ga tegenover je kind staan. Raak tijdens het zingen de lichaamsdelen aan waar je over zingt. Op ‘puntje van je neus…’ draai je een rondje. Laat na een paar keer zingen het laatste woord in de zin eens weg. Dit is goed voor de spraakontwikkeling en de hersenactiviteit van je kind.

Jan Huigen in de ton

Jan Huigen in de ton,
met een hoepeltje erom.
Jan Huigen, Jan Huigen,
en de ton die viel in duigen!Houd de handen van je kind vast. Zing het lied ‘Jan Huigen in de ton’ en draai een rondje. Op de tekst: ‘de ton die viel in duigen’ vallen jullie allebei op de grond (of bank). Je kind vindt dit leuk en leert beheerst vallen en opstaan.

In de maneschijn

In de maneschijn, in de maneschijn
Klom ik op een trapje naar het raamkozijn
En je raadt het niet, en je raadt het niet
Zo doet een vogel en zo doet een vis
Zo doet een duizendpoot die schoenenpoetser is
En dat één, en dat is twee
En dat is dikke, dikke, dikke tante Kee
En dat is recht en dat is krom
En zo draaien we het wieltje nog eens om, rom bom! Ga tegenover elkaar staan en zing samen ‘In de maneschijn’. Beeld tijdens het zingen de tekst uit met je handen.