
Je eigen kind laten adopteren
Je kunt formeel gezien geen afstand doen van je eigen kind. Wanneer je het gezag over je eigen kind niet wil of kan hebben, oordeelt een rechter daarover.
Strafbaar
Volgens het Nederlandse recht kun je geen afstand doen van je eigen kind. Een kind te vondeling leggen (en dus hulpeloos achterlaten) is strafbaar. Wanneer je het gezag over je eigen kind niet wil of kan hebben, oordeelt een rechter daarover.
Wil je je eigen kind laten adopteren dan zijn er vier instanties die zich daarover buigen:
- De FIOM verleent hulp en begeleiding aan moeder en kind
- De Raad voor de Kinderbescherming begeleidt de gehele procedure
- Een voogdij-instelling heeft tijdelijk het gezag
- De rechter neemt uiteindelijk de beslissing
Bedenktijd
Je eigen kind laten adopteren, het is nogal wat. Deze beslissing neem je niet lichtzinnig. Je krijgt als ouder(s) een verplichte bedenktijd van drie maanden. Tijdens deze periode wordt je kind opgenomen in een pleeggezin. Als je na drie maanden besluit dat je/jullie toch voor je kind wil(len) zorgen, dan vindt er zo snel mogelijk hereniging plaats.
Afstandsprocedure
Wanneer je overweegt je kind te laten adopteren, is het verstandig contact op te nemen met een FIOM-bureau. Je wordt begeleid door een maatschappelijk werker die je helpt de zaken op een rij te zetten. Van het FIOM krijg je zowel emotionele als praktische ondersteuning.
Is je kind eenmaal geplaatst in een adoptiegezin, dan wordt de band tussen jullie, als biologische ouders, en je kind onherroepelijk verbroken. Je hebt dan geen enkele zeggenschap meer. Het FIOM biedt ook begeleiding na de afstandsprocedure.
Niet in staat om voor je kind te zorgen
Je staat er niet alleen voor. Waar mogelijk krijg je hulp en wordt er gekeken hoe je als ouder(s) het best voor je kind kunt zorgen. Soms betekent dat dat je kind eerst in een pleeggezin wordt opgenomen totdat je zelf in staat bent voor je kind te zorgen.
Bron: FIOM