Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kiekeboe spelen met je baby: leuk én leerzaam

Speel je ‘kiekeboe’ met je baby dan kirt hij het uit en kan hij er geen genoeg van krijgen. Grote kans dus dat dit jullie favoriete spelletje is. Maar wist je dat ‘kiekeboe’ spelen niet alleen leuk, maar ook leerzaam is voor je baby?

Advertentie

Grappig weetje: niet alleen Nederlandse baby’s liggen in een deuk tijdens dit spelletje. Kiekeboe is wereldwijd en al eeuwenlang een hit onder alle baby’s. Best bijzonder volgens wetenschappers, want er zijn weinig spelletjes die zo universeel zijn.

Leerzaam

Van pasgeboren baby’s tot peuters en zelfs oudere kinderen: kiekeboe is een geweldig spelletje. Niet alleen omdat het leuk is om met je kind te doen, maar het stimuleer ook nog eens de zintuigen en de sociale en motorische ontwikkeling van je kind, het traint hem om met z’n ogen dingen te volgen en – niet onbelangrijk – zorgt ervoor dat je kind gevoel voor humor ontwikkelt. En heeft je kind rond de zes maanden objectiepermanentie ontwikkelt, dan leert het je kind dat dingen die hij niet ziet, niet écht verdwenen zijn. Zo helpt het spelletje je kind om te gaan met verlatingsangst.

Zo speel je ‘kiekeboe’

We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar mocht je het spelletje ‘kiekeboe’ niet kennen, het principe is simpel. Je verstopt iets voor je kind en – ‘Kiekeboe!’ – daar is het opeens weer. Je kunt hierbij eerst de aandacht van je baby trekken door zijn naam te noemen, waarna je je gezicht achter je handen verstopt of iets anders laat verdwijnen en weer tevoorschijn tovert. Dat kan bijvoorbeeld een knuffel zijn die je eventjes achter je rug houdt. Of – als je kind wat ouder is – kun je jezelf verstoppen, achter een deur bijvoorbeeld om vervolgens weer tevoorschijn te komen.

Van klein tot groot

Je kunt al beginnen met het spelen van ‘kiekeboe’ als je baby nog heel klein is. Verstop je ogen achter je handen en laat ze vervolgens weer zien, terwijl je ‘Kiekeboe!’ roept. Dit zal al snel beantwoord worden met een grote glimlach van je kind. Of misschien zelfs een dikke schaterlach. Dit komt door het element van verrassing. Voor je baby is niets vanzelfsprekend: de wereld is nog nieuw en onbekend. Bij hele jonge baby’s moet je wel goed in de gaten houden dat je op tijd stopt. Draait je baby z’n hoofdje weg of schrikt hij als je ‘Kiekeboe!’ roept, dan is het genoeg geweest.

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer lol hij zal hebben om dit spelletje. En voor je het weet, is hij degene die het initiatief neemt om ‘kiekeboe’ te spelen door zich voor jou te verstoppen of zijn handen voor zijn gezicht te houden en jou te ‘verrassen’. Waar hij waarschijnlijk zelf het hardst om moet lachen. Zelfs grotere kinderen spelen nog ‘kiekeboe’, alleen noemen we het dan ‘verstoppertje’.

Objectpermanentie

Het spelletje ‘kiekeboe’ speelt in op de mentale sprong die je baby rond de vijf maanden maakt. Vanaf deze leeftijd ontwikkelt je kind objectpermanentie. Objectpermanentie is het vermogen om het beeld van een persoon of een object in je geheugen vast te houden zonder het te zien. Als er een speeltje op de grond valt, dan gaan baby’s zonder objectpermanentie er niet naar op zoek. Wat ze niet zien, is er niet. Een kind dat objectpermanentie heeft ontwikkeld, zal kijken waar het speeltje is gebleven en het in veel gevallen vervolgens terug willen.

Verlatingsangst

Veel baby’s krijgen vanaf een maand of zes last hebben van verlatingsangst. Dit hangt samen met de ontwikkeling van objectpermanentie. Zodra je baby over objectpermanentie beschikt, zal hij niet alleen op zoek gaan naar speeltjes die onder de bank rollen of andere dingen die verstopt worden. Hij gaat nu ook op zoek naar jou, als hij je niet kan zien. Eerder had hij daar nog geen problemen mee: als hij je niet zag, dan was je er gewoon niet. Nu beseft hij dat ook als hij zijn moeder niet ziet, ze wel ergens is. Hierdoor kan hij je gaan missen en kan hij verlatingsangst of zelfs scheidingsangst ontwikkelen.

Kiekeboe!

Speel je regelmatig ‘kiekeboe’ met je kind, dan zal de verlatingsangst na verloop van tijd vanzelf weer afnemen. Het spelletje leert je kind dat als hij je niet kan zien, je niet echt weg bent. Je bent gewoon even niet bij hem. Door veel ‘kiekeboe’ te spelen, leert hij erop te vertrouwen dat je altijd weer terugkomt. Dit kun je stimuleren door in plaats van voorwerpen, ook jezelf af en toe te verstoppen. Ga bijvoorbeeld naar de gang of achter een deur staan en kom dan weer tevoorschijn. Kiekeboe!

Gaat je baby plotseling huilen als je weggaat? Lees dan dit artikel over verlatingsangst bij baby’s.

Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier