Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tweeling samen slapen op wit laken op bed

Tweelingen: samen laten slapen of apart?

Het eerste jaar met een tweeling kan behoorlijk zwaar zijn met lange dagen en gebroken nachten. Met een goede planning kom je zelf ook een beetje aan je rust toe. Maar is het slim om ze samen te laten slapen of apart?

In samenwerking met expert

Karolien Kop

Kinderslaapcoach

Eén ritme

Als je twee of meer baby’s hebt, is het extra vermoeiend als hun ritmes uit elkaar lopen. Je kunt het gevoel krijgen dat je de hele dag aan het voeden en zorgen bent. Alleen als ze tegelijkertijd slapen, kom je af en toe nog aan je rust of andere taken toe. Bij meerlingen wordt daarom vaak aangeraden om ze zoveel mogelijk in hetzelfde slaapritme en voedingsschema te houden. Ze eten en slapen dan op dezelfde tijden.

Advertentie

Er zijn baby’s die zich goed in een vast ritme laten brengen, maar sommige baby’s vinden dat heel lastig. Voor hen is het fijner om het eigen ritme te volgen. Ook als dat betekent dat de ritmes van je meerling uit elkaar lopen. Mocht het je teveel worden en heb je behoefte aan rust of tijd voor jezelf, vraag dan iemand in je omgeving om het even over te nemen of om bijvoorbeeld huishoudelijke taken voor je te doen. Wil je de baby’s wel in een gelijk ritme krijgen, maak de baby’s dan tegelijk wakker maken en voedt ze na elkaar. Langzaam maar zeker zullen de baby’s daaraan wennen en ingesteld raken op de tijden. Dat geeft uiteindelijk jou én de baby’s meer rust.

Tip: Dit zijn de best beoordeelde slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Bevallen van een tweeling

Duurt de bevalling ook twee keer zo lang? En waarom moet je per se in het ziekenhuis bevallen? Lees hier alles over het bevallen van een tweeling.

Tweeling op één kamer?

Tegenwoordig hebben kinderen – als het even kan – bijna altijd een eigen kamer. Maar wat doe je als je een meerling krijgt? De meeste tweelingen liggen de eerste jaren bij elkaar op één kamer. Volgens onderzoek zou dit de overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven erbuiten vergemakkelijken.

Advertentie

Misschien ben je bang dat ze elkaar wakker houden? Geen zorgen, de meeste baby’s slapen dwars door het gehuil van hun broer of zus heen. Dat komt deels omdat ze eraan gewend zijn dat het niet doodstil is. Het worden daardoor vaak makkelijke slapers, die niet van elk geluid wakker worden.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de baby’s elkaar wel wakker maken, of dat ze allebei toch in een ander slaap- en eetritme zitten. De ene baby kan bijvoorbeeld meer slaap nodig hebben dan de ander, of sneller huilen als hij honger heeft. Is dit het geval? Dan kun je ervoor kiezen ze allebei op een andere kamer te laten slapen. Zo kun je als ouder beter inspelen op de individuele behoeftes. Je zal uiteindelijk zelf moeten ervaren wat het beste werkt voor jou en de tweeling.

Babyuitzet tweeling: dit heb je nodig

Als je een baby krijgt, moet je heel wat spullen aanschaffen. Maar als blijkt dat je er niet één, maar twee (of misschien drie of vier) verwacht, wordt het een stuk lastiger. Want heb je dan alles dubbel nodig? Bekijk hier de gehele babyuitzet voor een tweeling.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Samen in één bedje?

Vaak zie je dat pasgeboren tweelingen in één wieg of ledikant slapen. Dit is voor de baby’s meestal erg fijn omdat ze gewend zijn om elkaar te voelen en tegen elkaar aan in slaap te vallen. Ze zouden op deze manier ook sneller hun lichaamstemperatuur regelen en makkelijker een slaap-waak ritme ontwikkelen. De angst dat samen slapen de kans op wiegendood verhoogt is onterecht. Deskundige op het gebied van slaap en wiegendood, Helen L. Ball, Universiteit van Durham deed hier specifiek onderzoek naar en ontdekte niet dat het samen slapen de kans op wiegendood verhoogt. Volgens haar kan een tweeling zonder gevaar de eerste drie maanden samen slapen. Dit is ook praktisch, zeker wanneer de baby’s de eerste weken bij jullie op de slaapkamer slapen. Er is namelijk lang niet altijd ruimte voor twee bedjes.

Advertentie

Speciale couveuse

In sommige ziekenhuizen liggen premature en/of dysmature tweelingen bij elkaar omdat dit bevorderlijk is voor hun gezondheid, ze zich zo veiliger voelen, het ‘beter doen’ en er minder apneus (ademstilstand) optreed. Voor tweelingen heeft een ziekenhuis een speciale couveuse, inclusief monitor en 24-uurs toezicht.

Tweelingbed opmaken

Je kunt ervoor kiezen de baby’s naast elkaar te leggen in een wieg of ledikant onder één deken. Of maak het bedje op aan twee kanten, en leg ze allebei met hun voeten naar één uiteinde. Ze liggen dan met hun hoofdjes naar elkaar toe, allebei onder een eigen deken. Er bestaan ook speciale tweelingenwiegen met een tussenwand van gaas.

Tip: Dit kun je zelf doen om het risico op wiegendood te verkleinen

Vanaf één jaar

Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer ze door beginnen te krijgen dat ze samen met hun broer of zus op de kamer liggen. Ze liggen ’s ochtends misschien tegen elkaar te brabbelen of naar elkaar te kijken. Over het algemeen hebben tweelingen minder slaapproblemen, waarschijnlijk omdat ze samen zijn en minder eenzaamheid ervaren dan eenlingen.

Toch kan het ook zijn dat de kinderen elkaar wakker houden. De een ligt ’s avonds nog een uur te brabbelen, de ander is ’s morgens vroeg klaarwakker. Zodra ze zelf uit hun ledikant kunnen klimmen, kan het ook ’s avonds lang duren voordat ze allebei rustig in hun eigen bed in slaap vallen. Merk je dat de kinderen elkaar uit hun slaap houden? Wees dan duidelijk en consequent in wat je van hen verwacht. Blijven ze elkaar wakker houden? Leg ze dan allebei op een andere kamer, als dat mogelijk is natuurlijk. Anders loop je kans dat ze de nodige slaap missen.

Leestip: Handige tips voor borstvoeding geven aan een tweeling

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Coks Feenstra, NVOM

Karolien Kop

Kinderslaapcoach

Karolien heeft als kinderslaapcoach de passie om oververmoeide gezinnen te helpen hun slaap en energie terug te krijgen. Ze is moeder van twee jongens (5 en 2 jaar) en verwacht een derde kindje. Karolien weet als trotse moeder van een voormalig nachtbraker hoe het is om weinig slaap te hebben en heeft van deze ervaring haar beroep gemaakt.

Samen met Geertje van Heeswijk heeft Karolien de slaapcoachpraktijk By Sleep. Met het diploma Gentle Sleep Coach® op zak, hanteren zij een milde, liefdevolle methode om kinderen te leren slapen. Karolien is medeoprichter van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kinderslaapcoaches.

Karolien heeft als logopedist (ruim 13 jaar) veel ervaring in het begeleiden van gezinnen, actief te luisteren naar de persoonlijke hulpvraag en te beseffen dat elk kind en gezin anders is. Een succesvol traject begint voor haar bij een individueel plan op maat.

Voor meer informatie: kijk op By-Sleep en voor achtergrond:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier