Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tweelingen: samen laten slapen of apart?

Het eerste jaar met een meerling kan behoorlijk zwaar zijn met lange dagen en gebroken nachten. Met een goede planning kom je zelf ook een beetje aan je rust toe.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Advertentie

Eén ritme

Als je twee of meer baby’s hebt, is het extra vermoeiend als hun ritmes uit elkaar lopen. Je kunt het gevoel krijgen dat je de hele dag aan het voeden en zorgen bent. Alleen als ze tegelijkertijd slapen, kom je af en toe nog aan je rust of andere taken toe. Bij meerlingen wordt daarom vaak aangeraden om ze in hetzelfde slaapritme en voedingsschema te houden. Ze eten en slapen dan op dezelfde tijden. Slaapt een van de baby’s, terwijl het tijd is om te voeden? Maak hem dan toch maar wakker. Langzaam maar zeker zullen de baby’s daaraan wennen en ingesteld raken op de tijden. Dat geeft uiteindelijk jou én de baby’s meer rust.

Tip: Dit zijn de best beoordeelde slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Bevallen van een tweeling

Duurt de bevalling ook twee keer zo lang? En waarom moet je per se in het ziekenhuis bevallen? Lees hier alles over het bevallen van een tweeling.

Meerlingen op één kamer?

Tegenwoordig hebben kinderen bijna altijd een eigen kamer. Maar wat doe je als je een meerling krijgt? De meeste tweelingen liggen de eerste jaren bij elkaar op één kamer. Dit is goed, het zou de overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven erbuiten vergemakkelijken. Baby’s slapen meestal dwars door het gehuil van hun broer of zus heen. Dat komt deels omdat ze eraan gewend zijn dat het niet doodstil is. Het worden daardoor makkelijke slapers, die niet van elk geluidje wakker worden. Echter, het kan ook zijn dat de baby’s elkaar wel wakker maken, of dat ze allebei toch in een ander slaap- en eetritme zitten. De ene baby kan bijvoorbeeld meer slaap nodig hebben dan de ander, of sneller huilen als hij honger heeft. Is dit het geval? Dan kun je ervoor kiezen ze allebei op een andere kamer te laten slapen. Zo kun je als ouder beter inspelen op de individuele behoeftes. Je zal uiteindelijk zelf moeten ervaren wat het beste werkt voor jou en de tweeling.

Babyuitzet tweeling: dit heb je nodig

Als je een baby krijgt, moet je heel wat spullen aanschaffen. Maar als blijkt dat je er niet één, maar twee (of misschien drie of vier) verwacht, wordt het een stuk lastiger. Want heb je dan alles dubbel nodig? Bekijk hier de gehele babyuitzet voor een tweeling.

Samen in één bedje?

Vaak zie je dat pasgeboren tweelingen in één wieg of ledikant slapen. Dit is voor de baby’s meestal erg fijn omdat ze gewend zijn om elkaar te voelen en tegen elkaar aan in slaap te vallen. Ze zouden op deze manier ook sneller hun lichaamstemperatuur regelen en makkelijker een slaap-waak ritme ontwikkelen. De angst dat samen slapen de kans op wiegendood verhoogt is onterecht. Deskundige op het gebied van slaap en wiegendood, Helen L. Ball, Universiteit van Durham deed hier specifiek onderzoek naar en ontdekte niet dat het samen slapen de kans op wiegendood verhoogt. Volgens haar kan een tweeling zonder gevaar de eerste drie maanden samen slapen. Dit is ook praktisch, zeker wanneer de baby’s de eerste weken bij jullie op de slaapkamer slapen. Er is namelijk lang niet altijd ruimte voor twee bedjes.

Speciale couveuse

In sommige ziekenhuizen liggen premature en/of dysmature tweelingen bij elkaar omdat ze het dan ‘beter doen’ en er minder apneus (ademstilstand) optreed. Voor tweelingen heeft een ziekenhuis een speciale couveuse, inclusief monitor en 24-uurs toezicht.

Tweelingbed opmaken

Je kunt ervoor kiezen de baby’s naast elkaar te leggen in een wieg of ledikant onder één deken. Of maak het bedje op aan twee kanten, en leg ze allebei met hun voeten naar één uiteinde. Ze liggen dan met hun hoofdjes naar elkaar toe, allebei onder een eigen deken. Er bestaan ook speciale tweelingenwiegen met een tussenwand van gaas.

Tip: Dit kun je zelf doen om het risico op wiegendood te verkleinen

Vanaf één jaar

Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer ze door beginnen te krijgen dat ze samen met hun broer of zus op de kamer liggen. Ze liggen ’s ochtends misschien tegen elkaar te brabbelen of naar elkaar te kijken. Over het algemeen hebben tweelingen minder slaapproblemen, waarschijnlijk omdat ze samen zijn en minder eenzaamheid ervaren dan eenlingen. Toch kan het ook zijn dat de kinderen elkaar wakker houden. De een ligt ’s avonds nog een uur te brabbelen, de ander is ’s morgens vroeg klaarwakker. Zodra ze zelf uit hun ledikant kunnen klimmen, kan het ook ’s avonds lang duren voordat ze allebei rustig in hun eigen bed in slaap vallen. Merk je dat de kinderen elkaar uit hun slaap houden? Leg ze dan allebei op een andere kamer, als dat mogelijk is natuurlijk. Anders loop je kans dat ze de nodige slaap missen.

Leestip: Handige tips voor borstvoeding geven aan een tweeling

Bron: Coks Feenstra, NVOM