slaapcyclus-baby

Slaapcyclus van baby's

Sommige jonge kinderen slapen zelfs rustig verder als je naast ze staat te stofzuigen. Hoe diep een baby slaapt, hangt af van waar hij in de slaapcyclus is.

Slaapcyclus van baby’s

Als je ’s nachts slaapt, doorloop je een aantal keer de slaapcyclus. Bij de meeste volwassenen is dat vier of vijf keer. Baby’s kunnen deze verschillende stadia nog niet altijd aan elkaar koppelen, waardoor ze tussen de cycli door wakker zijn. Een slaapcyclus kent volgens de wetenschap vijf stadia en varieert van indommelen tot een diepe slaap.

Lichte slaap

Fase 1: de overgang tussen wakker zijn en slapen.
Fase 2: begin van de echte slaap.

Diepe slaap

Fase 3: de overgangsfase naar een diepe slaap. De ademhaling wordt regelmatig.
Fase 4: de echte diepe slaap.

Droomslaap

Fase 5: REM-slaap, de Rapid Eye Movement. Tijdens deze fase zijn er vaak snelle oogbewegingen en zijn de hersenen actief. Volwassenen brengen zo’n kwart van hun slaaptijd in deze fase door. Bij baby’s ligt dat met 50% aanzienlijk hoger. Waarschijnlijk verwerken baby’s in de REM-slaap alle prikkels van overdag.

Wakker worden

Je baby heeft tijdens de lichte slaapperioden de meeste kans om wakker te worden. Het is verstandig om tijdens deze periode niet te veel herrie te maken. Maar uit een diepe slaap worden baby’s niet zomaar wakker. De eerste helft van de nacht slapen kinderen over het algemeen dieper dan de tweede helft.

Duur van de slaapcyclus van je baby

Gemiddeld duurt een cyclus bij een volwassene zo’n anderhalf uur. Bij baby’s is de duur van een cyclus aanmerkelijk korter. Bij een pasgeboren baby duurt het gemiddeld 50 minuten. Deze kinderen slapen dus vaak een veelvoud van 50 minuten, afhankelijk van het aantal slaapcycli dat ze doorlopen: 50, 100 of 150 minuten.Na verloop van tijd gaat de slaapcyclus bij baby’s langer duren en wordt het vergelijkbaar met de 90 minuten van een volwassene. Als je je baby van bijvoorbeeld 9 maanden rond 19.30 uur in bed legt, dan duurt de eerste cyclus tot circa 21.00 uur.

Advertentie

De tweede cyclus duurt dan tot circa 22.30 uur, het tijdstip dat veel ouders zelf naar bed gaan.Ouders denken daarom vaak ten onrechte dat hun kind door hen wakker is geworden, als ze gaan slapen. Waarschijnlijk was de baby ook zonder dat geluid even wakker geworden, maar vervolgens weer in slaap gedommeld. Dat komt omdat baby’s nog moeten leren de verschillende slaapcycli aan elkaar te koppelen.

Tip: zo kies je de juiste babyslaapzak.