Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby dragen in een draagdoek of draagzak

Als je baby net is geboren, wil je hem waarschijnlijk het liefst de hele dag dicht bij je houden. Veel ouders kiezen daarom voor een draagdoek of een draagzak. Wat zijn de verschillen en wat past het beste bij jou en je kind?

In samenwerking met expert

Maddy Houkes

Doula

Waarom je baby dragen in een draagdoek of draagzak?

Er zijn allerlei redenen waarom ouders hun baby in een draagdoek of draagzak willen dragen. Zo is het heel natuurlijk om je baby bij je te dragen. Je baby heeft veel behoefte om dicht bij je te zijn. Hij heeft tenslotte negen maanden lang in jouw buik gezeten. Je baby herkent je hartslag, hij voelt je warmte, ruikt jouw geur en hoort jouw stem. Dit geeft je kind een veilig gevoel en zorgt voor rust. Door zo dicht bij je te zijn stimuleer je bovendien de hechting tussen jou en je kind. Ook is het natuurlijk best praktisch om je baby te dragen, zo blijft je baby lekker rustig en kun jij wat dingen doen in het huishouden of lekker buiten wandelen.

Advertentie

Baby dragen in draagzak of draagdoek

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

Meer voordelen draagdoek of draagzak

Behalve dat het fijn is dat je je kind dicht bij je draagt, zijn er nog meer voordelen van het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak.

 • Een onrustige baby of een baby die veel huilt krijgt in een draagdoek of draagzak een veilig gevoel doordat hij zo dicht bij jou is. Dit zorgt ervoor dat je baby weer rustig wordt. Vaak stopt hij dan ook met huilen.
 • Door je baby tegen je buik te dragen, helpen jouw warmte en bewegingen om darmkrampjes bij je kind te verminderen.
 • In een draagdoek of draagzak ‘zit’ je baby rechtop en dat is een prettige houding als je baby reflux heeft.
 • Je hebt je handen vrij.
 • In een bos of op het strand is het niet altijd makkelijk om met een kinderwagen te lopen. Met een draagdoek of draagzak heb je daar geen last van.

Vanaf welke leeftijd kun je je kindje dragen?

Zodra je je na de bevalling weer fit genoeg voelt, kun je je baby al dragen in een draagdoek. Heb je nog last van bekkenklachten of ben je bevallen door middel van een keizersnede? Bouw het dragen dan rustig op. Zodra je merkt dat het dragen van je baby te zwaar wordt, kun je beter je baby uit de draagdoek halen.

Het voordeel van een draagdoek is dat je deze precies kunt laten aansluiten om het lichaam van je pasgeboren baby. Door een goede knooptechniek te gebruiken, geeft dit dus de juiste ondersteuning. Er zijn ook draagzakken die extra ondersteuning bieden, zodat ze ook geschikt zijn voor pasgeboren baby’s. Andere draagzakken kun je pas gebruiken als je kind zes weken of drie maanden oud is. Informeer daarom altijd goed in een gespecialiseerde winkel of bij een draagconsulent welke draagzak voor een pasgeboren baby geschikt is en hoe je deze op de juiste manier kunt afstellen. Dit verschilt per merk.

Advertentie

Draagdoek of draagzak, wat past bij jou?

Wat past het beste bij jou en je baby? Een draagdoek of een draagzak? Hieronder vind je de verschillen tussen een draagdoek en een draagzak.

Baby dragen in een draagdoek

Er zijn meerdere keuzes als je een draagdoek wil. Zo heb je rekbare en geweven draagdoeken.

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek is gemaakt van tricot. Deze stof herken je wel in kleding met stretch. Zo’n rekbare draagdoek is ideaal voor pasgeboren baby’s. Je kunt ’m van tevoren knopen en daarna je baby erin plaatsen. Een rekbare draagdoek is wel iets warmer dan een geweven draagdoek. Let er daarom goed op dat je baby genoeg frisse lucht krijgt en het niet te warm heeft. Zorg er ook altijd voor dat je strak knoopt. Zodra je baby zwaarder wordt, kun je overstappen naar een geweven draagdoek of een draagzak.

Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek kun je ook vanaf de eerste dag gebruiken om je baby in te dragen. Deze draagdoek is sterker dan een rekbare draagdoek. In deze doek kun je je baby dus langer dragen, zelfs tot peuterleeftijd. Bovendien biedt een geweven draagdoek meer draagmogelijkheden, omdat je verschillende knooptechnieken kunt gebruiken. Je draagt een baby altijd met zijn hoofdje naar jou toe. Een geweven draagdoek is luchtiger dan een rekbare draagdoek. Je knoopt deze doek grotendeels met je baby in de doek. Belangrijk is dat je goed weet waar je op moet letten bij het knopen van je baby in de draagdoek.

Advertentie

Lees meer: Draagdoek knopen: zo doe je je baby in de draagdoek

Tip: als je baby tussen de zes en negen maanden oud is, zijn de spieren in zijn rug en nek zo sterk dat hij zelfstandig kan gaan zitten. Vanaf dit moment kun je jouw baby ook makkelijk op je rug dragen in een draagdoek.

Ringsling en Mei Tai

Een variant op de draagdoek is een ringsling. Dit is een relatief korte doek met twee ringen waarmee je de doek vastzet. Als je last hebt van je rug, wordt deze doek afgeraden, omdat het gewicht van je kind niet evenredig over jouw lichaam wordt verdeeld.

Een Mei Tai lijkt het meest op een geweven draagdoek. Het is alleen niet een lange lap stof, maar de Mei Tai heeft een rugpand met een knoop- of klikbare heupband en altijd knoopbare schouderbanden.

5 populaire draagdoeken:

Draagzak

Draagzakken zijn er in allerlei soorten en maten, maar niet elke draagzak is meteen geschikt voor een pasgeboren baby. Let daar goed op als je een draagzak wil aanschaffen. Een doek sluit vanzelf om het lichaam van je baby en bij een draagzak wordt je kind gedwongen in een bepaalde houding te zitten. Hier volgen nog meer voor- en nadelen van een draagzak.

Voordelen van een draagzak

 • Snel en eenvoudig af te stellen met clips en/of klittenband.
 • Je hoeft niet te leren knopen.
 • Te gebruiken tot ver in de peutertijd.

Nadelen van een draagzak

 • Niet alle draagzakken zijn vanaf de eerste dag te gebruiken.
 • Lastiger om precies passend te krijgen voor de juiste ondersteuning.
 • Het gewicht van je baby rust grotendeels op je schouders. Dit kan zwaar worden voor mensen die (snel) last hebben van hun nek, rug of schouders.
 • Minder compact vergeleken met een draagdoek.
 • Als jouw partner een ander figuur heeft, kan het zijn dat de draagzak niet bij allebei goed past.
 • Vaak duurder dan een draagdoek.

Lees meer: Draagdoek of draagzak kopen: hier moet je op letten

4 populaire draagzakken:

Wat is een ergonomische houding?

Het is belangrijk dat je baby in een ergonomische houding gedragen wordt. Dit wil zeggen:

 • Je baby zit in een ‘hurk-spreidhouding’ in de draagdoek of draagzak. Dit wordt ook wel de kikkerhouding genoemd. Dit is vrijwel dezelfde houding als een pasgeboren baby die bij je op schoot ligt met zijn knieën opgetrokken en iets gehurkt en gespreid zoals een kikker, met de knietjes hoger dan de billen.
 • Je baby heeft ondersteuning van knieholte tot knieholte. Zijn onderbenen kunnen vrij naar beneden hangen, terwijl de stof tot zijn knieholtes ondersteunt.
 • Je draagt je baby altijd op ‘kusjes’-hoogte. Dat wil zeggen: je draagt je baby tegen jou aan op een hoogte waarbij je altijd een kus kunt geven op zijn hoofd. Deze manier is ergonomisch goed voor jezelf en jouw baby. Bovendien kun je zo makkelijk contact maken en controleren of het goed met hem gaat. Mooi voordeel hiervan is dat je baby ook jouw hartslag goed kan horen en dat is voor hem extra rustgevend.
 • Het rugpand is soepel en niet hard. Is het rugpand te hard? Dan geeft dit te veel druk tegen zijn rug en daardoor forceert hij een rechte houding. De natuurlijke houding van een baby is met een bol ruggetje, deze houding wil je ondersteunen.
 • In een ergonomische draagdoek of draagzak draag je je baby altijd met zijn gezicht naar je toe. Draag je je baby met zijn gezicht naar voren? Dan komt je baby in een verkeerde houding terecht. Zijn rug wordt dan hol getrokken. Ook krijgt je baby veel meer prikkels te verwerken.

Het is dus belangrijk om je baby op een ergonomische manier te dragen. Als je kind in de kikkerhouding wordt gedragen, wordt de ontwikkeling van zijn spieren en gewrichten gestimuleerd. Voor je pasgeboren baby is dit de meest natuurlijke houding. Zo zat hij ook in je baarmoeder.

Hoe lang mag een baby in een draagzak?

Je mag je baby net zo lang dragen als jullie dat fijn vinden. Zorg er wel altijd voor dat je baby op de juiste manier in de draagdoek zit. Controleer of hij genoeg frisse lucht krijgt en hij het niet te warm of te koud heeft. Check ook of de banden goed over je schouders en rug gespreid zijn.

Veiligheid in een draagdoek of draagzak

Wil je met je baby op pad gaan terwijl hij in een draagdoek of draagzak zit? Check dan nog even deze tips voor de veiligheid:

 • Draag je baby altijd stevig tegen je aan, zodat hij niet in elkaar kan zakken in de draagdoek of draagzak. Bij een draagdoek is het belangrijk dat je die volgens de gebruiksaanwijzing knoopt. Bij een draagzak moeten de banden goed strak worden aangetrokken en vastgezet.
 • Zorg ervoor dat het hoofdje van je baby tegen jouw borst aan ligt en eventueel de nek van je baby wordt ondersteund.
 • Draag je baby met zijn gezicht naar jou toe. Dan krijgt hij minder prikkels te verwerken. Bovendien blijven zijn heupen in deze houding op de juiste plek.
 • Draag je baby niet in een te grote of te kleine draagzak.
 • Let erop dat je baby genoeg frisse lucht krijgt.
 • Draag je baby nooit in een draagdoek of draagzak tijdens het fietsen of sporten. Let altijd op bij het koken, heet drinken of eten.

Lees meer: Baby uitzetlijst, de complete checklist

Maddy Houkes

Doula

Maddy Houkes biedt als Doula vanuit haar geboortepraktijk ‘Sisu’ ondersteuning tijdens zwangerschap, geboorte en het prille ouderschap. Daarnaast is ze gespecialiseerd draagdoekconsulent en docent babymassage, maakt ze gebruik van diverse ontspanningstechnieken en Spinning Babies.
Contact
Website

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier