Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder weet hoe ze een draagdoek moet knopen en draagt kind in draagdoek

Draagdoek knopen: zo doe je je baby in de draagdoek

Het is voor jou en je baby ontzettend knus om hem bij je te dragen in een draagdoek. Je pasgeboren baby kan al vanaf de eerste dag bij je in de draagdoek. Maar hoe doe je dat? En op welke manieren kun je een draagdoek knopen?

In samenwerking met expert

Maddy Houkes

Doula

Waarom een draagdoek?

Je baby heeft negen maanden lang in jouw baarmoeder gezeten. Hij kent dus het geluid van je hart dat klopt, je stem en hij voelt jouw bewegingen. Door je baby in een draagdoek te dragen, kun je hem hetzelfde geborgen gevoel geven. Dit is ook de reden dat veel ouders een draagdoek gebruiken als ze een huilbaby hebben of als hun baby last heeft van darmkrampjes.

Advertentie

Doordat je je kind zo dicht bij je draagt, zorgt dit ook voor de hechting tussen jou en je kind. Je kind voelt zich veilig bij jou. Stel dat jullie buiten een hard geluid horen, dan voelt je baby aan jouw lichaam dat hij daar niet per se bang voor hoeft te zijn. Verder zorgt een draagdoek ook voor een soort filter tussen je baby en de buitenwereld. Grijpgrage handen blijven op afstand en harde geluiden worden gedempt.

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

Meer voordelen van dragen

Er zijn nog veel meer voordelen van het dragen van je baby in een draagdoek:

  • Een baby is een draagdoek heeft goed overzicht en kan de wereld vanuit een veilige plek bekijken.
  • Baby’s die worden gedragen, leren eerder praten, omdat zij visuele ondersteuning hebben bij wat ze horen: ze zien gezichten, uitdrukkingen en de bewegende lippen van degene die praat. Ze koppelen mimiek zo eerder aan intonatie, mondbewegingen en verschillende klanken.
  • Een baby in een draagdoek komt in contact met mensen en dat stimuleert zijn sociale ontwikkeling. Hij bevindt zich op ooghoogte en observeert sociale interactie van zijn ouders met anderen.
  • De ergonomische ondersteuning (de kikkerhouding) zorgt voor een goede houding en ontwikkeling van de rug- en nekspieren en kan heup- en rugproblemen (ook op latere leeftijd) voorkomen.
  • Je kind verticaal dragen, vermindert de kans op reflux.

Tip: Hier shop je fijne draagdoeken en -zakken.

Ergonomisch dragen

Het is belangrijk om je baby op een ergonomische manier te dragen. Voor een pasgeboren baby doe je dat door zijn natuurlijke houding te ondersteunen. Deze natuurlijke houding ziet er als volgt uit:

Advertentie

Baby dragen

  • De knieën van je baby zijn opgetrokken tot navelhoogte.
  • Zijn benen zijn naar buiten geopend.
  • Zijn rug is rond, mooi bol.
  • Zijn schouders zij wat naar voren.
  • Zijn hoofd leunt tegen jouw lichaam aan.
  • Zijn armen zijn dicht tegen zich aan en van zijn handen kan hij vuisten maken en erop bijten om duidelijk te maken dat hij honger heeft.

Vanaf wanneer kun je je baby in een draagdoek dragen?

Je kunt je baby al vanaf de geboorte meteen in een draagdoek dragen. Als je de doek op de juiste manier gebruikt, worden zijn hoofd, rug en benen goed ondersteund. Draag alleen je baby in een draagdoek als jij je daar goed bij voelt. Ben je nog erg moe of slap van de bevalling? Heb je een keizersnede gehad of heb je last van bekkeninstabiliteit? Wacht er dan nog even mee, totdat je je sterk genoeg voelt.

Verschillende soorten draagdoeken

Er bestaan verschillende soorten draagdoeken. Ze zijn er in verschillende soorten, maten en materialen. Hier lees je de verschillende soorten.

  1. Rekbare draagdoek
    Deze draagdoek is gemaakt van tricot, een rekbare stof (stretch). De stof rekt, zoals de naam het al zegt, een beetje mee. Hierdoor is een rekbare draagdoek geschikt voor baby’s tot ongeveer zeven kilo. De stof is warmer dan een geweven doek en er zitten meerdere laagjes stof over de baby heen. Let er daarom goed op dat je baby het niet te warm heeft en nog goed kan ademen. Er zijn overigens wel rekbare draagdoeken die van luchtig materiaal zijn gemaakt. Een rekbare doek knoop je altijd op dezelfde manier.
  2. Geweven draagdoek
    Een geweven draagdoek kun je op verschillende manieren rond jezelf en je kind knopen. Denk bijvoorbeeld aan je buik of rug. Een geweven doek kun je vanaf de geboorte gebruiken, maar zeker ook nog als je kind een peuter is en zwaarder wordt. Met gebruik van verschillende materialen en knooptechnieken kun je lang gebruikmaken van een geweven draagdoek.
  3. Ringsling
    De ringsling is een relatief korte doek met twee ringen waarmee je de doek vastzet. Als je last hebt van je rug, wordt deze doek afgeraden, omdat het gewicht van je kind niet evenredig over je lichaam wordt verdeeld.
  4. Mei Tai
    Een Mei Tai lijkt het meest op een geweven draagdoek. Het is alleen niet een lange lap stof, maar de Mei Tai heeft een rugpand met een knoop- of klikbare heupband en altijd knoopbare schouderbanden.

Let op: De informatie die hierboven is beschreven, geeft een algemene indicatie. Laat je altijd goed informeren bij een draagdoekconsulent, want de kernmerken verschillen per merk.

Tip: let op deze 3 belangrijke dingen bij het aanschaffen van een draagdoek/draagzak

Advertentie

Draagdoek knopen

Een geweven draagdoek kun je op heel veel verschillende manieren knopen. Je kunt (als je vaker een draagdoek gebruikt) je baby ook op je rug dragen. Het is in het begin even uitzoeken wat voor jou en je baby de beste manier is, maar een draagdoekconsulent kan je daarbij helpen. Ouders die niet eerder een draagdoek hebben geknoopt, kunnen daarom het beste beginnen met het dragen van de baby op de buik. Later kun je oefenen met een knuffel of een pop als je ook wilt gaan rugdragen. De meeste ouders doen dit als hun kind wat zwaarder wordt en goed zelfstandig kan gaan zitten, dit is meestal tussen de 6-9 maanden.

Knopen: Pocket Wrap Cross Carry en Front Wrap Cross Carry

Voor de rekbare draagdoek gebruik je alleen de knoop ‘Pocket Wrap Cross Carry’ (PWCC). Bij de geweven doek zijn er verschillende knopen mogelijk. Hier leggen we de knoop ‘Front Wrap Cross Carry’ (FWCC) uit. Zowel de PWCC als de FWCC zijn de basisknopen om je baby op je buik te kunnen dragen vanaf de geboorte.

Stap voor stap: Pocket Wrap Cross Carry voor de rekbare draagdoek

  1. Zoek het midden van de rekbare draagdoek en houd deze tegen je buik aan. Rimpel de doek op tot ongeveer je navel.
  2. Haal beide doekbanen nu naar achteren en kruis ze op je rug waarna je ze over je schouders naar voren haalt.
  3. De losse uiteinden van de draagdoek hangen over je schouders naar voren. Haal beide uiteinden van de draagdoek onder de buikband door en kruis deze weer.
  4. Knoop de draagdoek met dubbele knoop op je rug. Haal de uiteinden naar voren om op je buik te knopen.

Stap voor stap: Front Wrap Cross Carry voor de geweven doek

  1. Zoek het midden van de geweven draagdoek en hou deze tegen je borst aan. Rimpel de doek op tot aan je navel.
  2. Haal beide doekbanen naar achteren en kruis ze op je rug, waarna je ze over je schouders naar voren haalt. Zorg dat de stof van de draagdoek niet draait op je rug, dan kun je ‘m straks goed aantrekken.
  3. De losse uiteinden van de draagdoek hangen over je schouders naar voren. Leg je baby tegen je schouder aan, alsof je hem een boertje laat doen. Laat hem leunen tegen je lichaam en breng zijn lichaam rustig naar beneden met zijn benen onder de horizontale baan door, totdat zijn hoofd vlak onder je kin zit. De onderkant van de doek trek je wat omhoog tussen jouw buik en je baby om een zitje voor je baby’s billen te maken. Zorg dat je kind in kikkerhouding zit.
  4. Haal de doek nu (voorzichtig) over zijn rug omhoog tot onder zijn nek. Terwijl je dit doet, blijf je de billen en rug met de stof en je onderarm ondersteunen. De doek bedekt je baby nu van zijn nek tot zijn billen. Houd de banen die je net hebt aangespannen goed vast en trek ze langzaam strak. Zit je kind stevig? Trek dan de banen langs het lijf van je kind naar beneden over de benen ter hoogte van zijn knieën en kruis beide doekbanen onder de billen. Haal de stof onder de voeten van je kind door naar achteren.
  5. Knoop de doek op je rug met een platte dubbele knoop. Controleer of je kind stevig tegen je aan zit en comfortabel te dragen is. Voor extra comfort en ondersteuning van het hoofd kun je aan de bovenzijde van de doek een rolletje maken van bijvoorbeeld een spuugdoekje.

Draagdoekconsulent

Op YouTube vind je nog veel meer video’s die je laten zien op welke manieren je een draagdoek kunt knopen. Het is misschien nog wel prettiger en veiliger als een draagconsulent jou een knooptechniek aanleert. De consulent kan je meerdere knopen met elkaar laten vergelijken en samen met jou kijken wat het beste voor jou werkt. Zo weet je zeker dat je de doek op de juiste manier knoopt.

Ook kan de draagconsulent je alles vertellen over de verschillende soorten draagdoeken. Het is belangrijk dat je baby in de juiste houding zit in de draagdoek, maar voor jou moet de doek ook goed zitten. Het is niet de bedoeling dat je last krijgt van je nek, schouders of rug. Hier vind je een draagdoekconsulent bij jou in de buurt.

Welke draagdoek kies je?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten draagdoeken te koop. Spreekt een rekbare draakdoek je aan of heeft een geweven draagdoek je voorkeur? Het is verstandig om eerst de draagdoek uit te proberen, voordat je hem aanschaft. Dan weet je meteen of de doek lekker zit en of je hem handig vindt om ‘aan en uit te trekken’. Twijfel je nog over een draagdoek of draagzak? Bekijk hier de voor- en nadelen tegen elkaar afgezet.

Draagzak

Lijkt het je ingewikkeld om steeds een draagdoek te moeten knopen? Dan kun je ook voor een draagzak kiezen. Ook draagzakken zijn er in verschillende soorten en maten, maar niet elke draagzak is meteen geschikt voor een pasgeboren baby. Let daar goed op als je een draagzak wil aanschaffen.

Lees meer: Babyuitzetlijst, dit is de complete checklist

Maddy Houkes

Doula

Maddy Houkes biedt als Doula vanuit haar geboortepraktijk ‘Sisu’ ondersteuning tijdens zwangerschap, geboorte en het prille ouderschap. Daarnaast is ze gespecialiseerd draagdoekconsulent en docent babymassage, maakt ze gebruik van diverse ontspanningstechnieken en Spinning Babies.
Contact
Website

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu