Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vakantie met baby: zo pak je het aan

Voor het eerst op vakantie met je baby: dat wordt anders dan je gewend was. Niet elke bestemming en accommodatie is babyproof, dus waar moet je op letten bij het boeken? Wat neem je mee? En wat is verder belangrijk om rekening mee te houden? Hier een handig overzicht met alle regeldingen voor een vakantie met je baby.

Advertentie

Op reis met een baby is een leuk avontuur, maar het vraagt wel om meer voorbereiding en uitzoekwerk. Voor kleine kinderen is reizen best spannend. Onderweg zijn, een nieuwe omgeving, dat betekent veel nieuwe prikkels. Hierdoor kan je baby uit zijn normale doen en ritme raken. Het ene kind kan daar beter tegen dan het andere, dat is een kwestie van aanvoelen en ontdekken. Ook hebben baby’s een nog niet volledig ontwikkeld afweersysteem, waardoor ze vatbaarder zijn voor infectieziekten.

Lees ook: 19 onmisbare items voor een stranddag met je baby of dreumes.

Waar naartoe op vakantie met baby?

Wat een geschikte vakantie met je baby is, bepaal je natuurlijk zelf. Jij kent je kind en jezelf het beste. Toch wat inspiratie nodig? Bekijk deze dertien bestemmingen dan eens. Denk bij je keuze aan hygiëne, veiligheid, kwaliteit van de lokale gezondheidszorg, goede voorzieningen en het klimaat. Landen waar malaria voorkomt, kun je bijvoorbeeld beter vermijden. Malaria is de ernstigste ziekte die baby’s en kinderen op reis kunnen krijgen. Kinderen die zijn gevaccineerd volgens het rijksvaccinatieprogramma zijn beschermd tegen DKTP (difterie, kinkhoest, tyfus en polio), maar voor sommige verre bestemmingen is dat niet voldoende. Kijk hier hoe het zit met reisvaccinaties en kinderen.

Blijf je liever dichtbij huis? Boek hier een heerlijke én babyvriendelijke vakantie

Babyproof accommodaties

Als je eenmaal weet naar welk land je gaat, kun je op zoek naar een geschikte accommodatie. Was een hotelkamer ideaal toen jullie nog met z’n tweeën reisden, als je met je baby op vakantie gaat is een appartement, huisje of family-room vaak comfortabeler. Meestal heb je dan twee of meer aparte vertrekken, dus als je baby ’s avonds gaat slapen hoef jij nog niet naar bed. Andere voordelen: je kunt het favoriete gerecht van je kind koken of een flesje warm maken. Je kunt ook een hotel uitzoeken dat zich specifiek richt op gezinnen met kleine kinderen. Daar voel je je op je gemak met een baby, ook in het restaurant.

Advertentie

Hier kun je op letten bij het boeken van je hotelkamer, appartement of vakantiehuisje:

 • Staat er specifiek bij de accommodatie vermeld dat het er familie-/kindvriendelijk is?
 • Zijn de basisbehoeften er? Dan hoef je in principe geen beddengoed en handdoeken mee te slepen.
 • Check of er verwarming is als je naar een omgeving gaat waar het (’s avonds) koud kan zijn.
 • Is er een wasmachine of wasserette? Dat scheelt veel kleding meeslepen.
 • Is er een trap in het appartement, en zo ja: ook een traphekje?
 • Zijn er scherpe hoeken aan tafels en meubels? Je kunt ook hoekbeschermers meenemen.
 • Kun je je baby makkelijk uit de buurt van ramen houden die open kunnen?
 • Zijn de stopcontacten beveiligd? Neem eventueel duct tape mee om ze af te plakken.
 • Is het balkon of de tuin veilig afgeschermd?
 • Zijn er giftige planten?
 • Kan je kind kruipend bij de vijver, het zwembad of de zee komen?

Vakantie met baby: de locatie

Een afgelegen huisje klinkt misschien lekker privé, maar met kleine kinderen is het erg fijn om wat basisvoorzieningen in de buurt te hebben. Dan hoef je niet steeds met je baby in de auto of bus. Denk aan een supermarkt, restaurant, strand, zwembad of speeltuin. En voor je-weet-maar-nooit-scenario’s: een huisarts of ziekenhuis. Wil je naar een camping, reserveer dan een goede standplaats. Niet in de volle zon en niet te dicht bij plekken die voor een kruipende baby gevaarlijk zijn, zoals een meer of afgrond zonder omheining. Met vrienden een luxe vakantiehuis met zwembad huren en op elkaars kinderen passen kán ultiem genieten zijn, maar in veel landen zit er geen afzetting om het zwembad. Iets om op te letten dus. Als je niet voortdurend hoeft op te springen om je kind te ‘redden’, kom je ook nog aan relaxen toe.

Lees ook: EHBO bij verdrinking: wat moet je wel en niet doen?

Kindvriendelijke faciliteiten

Check bij accommodaties die zichzelf kindvriendelijk noemen voor de zekerheid de online reviews. Kindvriendelijk is namelijk nogal een ruim begrip. Een wildwaterbaan en jeugddisco zijn super voor twaalfjarigen, maar als je met je baby bent heb je andere behoeftes. Check bijvoorbeeld of er een pierenbadje is, een zandbak of knus speeltuintje, of er een babybedje, kinderstoel en verschoonkussen (te huur) zijn. En probeer te achterhalen wat de doelgroep is van de camping die je op het oog hebt. Als dat vooral gezinnen met tieners zijn of bejaarden met een eigen stacaravan, vind je er misschien niet de voorzieningen die jij zoekt voor een ontspannen vakantie met baby. Wat zeggen anderen in de reviews over de plek? Niet dat dat alles zegt, maar het zijn vaak goede aanwijzingen.

Niet iedereen heeft dezelfde wensen, maar als je met (kleine) kinderen reist, zijn dit dingen die je kunt willen:

Advertentie
 • rust (geen disco voor je deur)
 • schaduw
 • speeltuin
 • zwembad met heel ondiep gedeelte
 • magnetron, voor het verwarmen van de fles of een hapje
 • accommodatie goed bereikbaar met auto en kinderwagen
 • aanwezigheid van babyspullen, bedje en kinderstoel
 • fietsverhuur met kinderzitjes
 • winkels en kindvriendelijke restaurants in de buurt
 • zandstrand dichtbij

Tip! Lekker naar de camping, maar zonder gedoe? Hier boek je een Europese glamping-vakantie

Reiscomfort

Ga je vliegen? Tot twee jaar gaat je kind bij je op schoot, daarna moet je een eigen stoel voor hem boeken. Voor een langere vlucht kan dat sowieso handig zijn. Je kunt dan een autostoeltje meenemen waarin hij rustig kan slapen (en jij dus ook). Of ga voor een bassinet: een vliegtuigbedje voor baby’s. Het aantal per vliegtuig is beperkt, dus wel even reserveren.

Ga je met de auto, zorg dan dat je niet te veel uren op een dag hoeft te rijden, probeer zoveel mogelijk kilometers te maken vóórdat het heet wordt en las voldoende pauzes in. Hier lees je meer over autovakanties met kinderen.

Eten en drinken in het buitenland

Zelf hou je misschien wel van een exotische vakantiebestemming of een culinair experiment, maar je wilt liever niet dat je baby buikpijn of diarree krijgt door een ander type melkpoeder of potje babyvoeding. Hier zeven tips om in je achterhoofd te houden:

 • Borstvoeding

  Krijgt je baby nog volledige borstvoeding, dan heb je z’n voeding altijd op de juiste temperatuur bij de hand. Let wel op wat je zelf eet: scherpe kruiden hebben bijvoorbeeld invloed op de smaak van je melk. Je kind moet daar misschien even aan wennen.

 • Vaker drinken

  Is het heel warm op je vakantiebestemming, laat je kind dan vaker drinken of leg hem extra vaak aan. Waarschijnlijk vraagt je kind uit zichzelf al om meer voedingen. Je hoeft bij volledige borstvoeding geen water bij te geven. Krijgt je kind geen borstvoeding, laat hem dan het liefst mineraalwater zonder koolzuur drinken. Als je een peuter hebt, kun je ook een flesje diksap meenemen. Dan kan je kind wat variëren en krijgt hij makkelijker genoeg vocht binnen. Let op: baby’s jonger dan zes maanden mogen nog geen water drinken. Lees hier wanneer je je baby veilig water kunt geven.

  Lees meer: een handig hitteplan voor baby’s.

 • Melkpoeder

  Geef je flesvoeding? Dan kun je het beste voor de hele vakantie melkpoeder meenemen. Lukt dat niet? In alle landen wordt babyvoeding verkocht. Dit zal alleen niet altijd hetzelfde merk zijn. Het kan zijn dat je baby even moet wennen aan de andere voeding.

  Tip! Hier vind je onze handige vakantie inpaklijst.

 • Waterkoker

  Check of er een waterkoker in de accommodatie is en neem ‘m anders mee, net als een thermosfles. Zo heb je ook onderweg warm water bij de hand. Is er een magnetron? Dan kan een magnetron-sterilisator om de flesjes uit te koken ook heel handig zijn om mee te nemen.

 • Water uit de kraan

  Check of het leidingwater op je vakantiebestemming geschikt is als drinkwater. Ook al drinkt de lokale bevolking het, dat maakt het nog niet geschikt voor baby’s. Maak je flesvoeding voor je baby, gebruik dan mineraalwater zonder koolzuur uit een fles of kook het leidingwater ten minste tien minuten vóór je het gebruikt. Maak de flesvoeding direct voor gebruik klaar en gooi eventuele restjes weg.

 • Babyvoeding

  Je kunt een koffer met vijftig potjes babyvoeding meenemen. Makkelijker is het als je kind met jullie mee kan eten. Kook je vooral zelf, hou dan voordat je het eten kruidt een portie apart voor je baby en prak het fijn. Zorg dat vlees en andere bederfelijke waren heel goed doorbakken/gekookt zijn. De hygiënische standaard is niet overal gelijk.

 • Uiteten

  Ben je van plan om uiteten te gaan, neem dan voor de zekerheid een paar potjes mee in de koffer. Die kunnen ze in de keuken van het restaurant opwarmen. Of geef je baby van tevoren eten. In veel zuidelijke landen is het heel normaal om je baby mee te nemen naar een restaurant, ook later op de avond.

  De verandering van omgeving en temperatuur is al heel wat voor je baby om aan te wennen. Hou voor de rest zoveel mogelijk de regelmaat van thuis aan, met voeden/eten en slapen op de gebruikelijke momenten. Neem ook wat vertrouwde tussendoortjes van thuis mee. Daar kan je baby ook lekker op sabbelen als jullie in een restaurant zitten.

Vakantie met baby: zo went hij al snel

De ene baby vindt het geen enkel probleem om een tijd van huis te zijn, de andere baby wordt er maar onrustig van. Een vreemde kamer, gekke geluiden, ander speelgoed en zelfs het eten smaakt anders. Hoe zorg je ervoor dat je baby snel vertrouwd is met zijn nieuwe omgeving?

 • Samen op verkenning uit

  Neem rustig de tijd om samen met je kind alles te bekijken. Veilig op jouw arm kan hij alles wat nieuw voor hem is ontdekken. Laat zien waar jullie slapen en waar zijn bedje staat, laat hem alle kamers zien en het speelgoed. Doe verder weinig de eerste dag(en), zodat je kind eerst kan wennen aan het nieuwe tijdelijke thuis.

 • De eerste nacht

  Het zal best even vreemd zijn, slapen in een onbekend bed. Maak het vertrouwd door het slaapritueel van thuis aan te houden, dat geeft duidelijkheid. Neem wat spullen uit zijn eigen kamertje mee: een nachtlampje, een boekje, zijn knuffel.

 • Babyfoon

  Het kan handig zijn om je babyfoon mee te nemen als jullie in een appartement zitten waar je je baby niet goed hoort als hij in bed ligt. Huilt hij of is hij onrustig, dan is het fijn als je snel bij hem bent. Dat geeft hem vertrouwen. Let op: een in Nederland gekochte babyfoon werkt soms alleen op Nederlandse frequenties.

 • Luieruitslag

  Door de warmte kan je baby sneller last krijgen van luieruitslag. Verwissel luiers daarom wat vaker dan je thuis gewend bent en koop uit voorzorg een goede crème. Laat je baby ook regelmatig lekker zonder luier spelen.

 • Speen

  Neem genoeg spenen mee op vakantie. Je raakt er snel één kwijt en je wilt misschien ook niet elke dag spenen uitkoken. Op je vakantiebestemming verkopen ze vast ook spenen, maar baby’s kunnen heel specifiek zijn en precies de speen willen die ze gewend zijn.

 • Wandelen met je baby

  Ben je in een warm land? Doe de kap van de kinderwagen omlaag als je baby erin ligt. Onder de kap kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Leg nooit een doek over de kap, het kan dan snel bloedheet worden in de wagen. Blijf met je baby in de schaduw en gebruik een parasol.

Overige tips voor reizen met een baby

Of je nou kiest voor een exotische vakantie of dicht bij huis blijft, dit zijn handige tips om de risico’s dat je baby ziek wordt te beperken:

 • Gebruik altijd een zonnebrandcrème (minimaal factor 30) en hou je baby uit de zon, zéker tussen 11.00 en 15.00 uur. Je bestelt zonnebrandcrème hier.
 • Let goed op de hygiëne, was de handen van je kind regelmatig en koop schoon drinkwater in een fles (check of de dop niet loszit).
 • Diarree? Laat je kind extra water drinken en gebruik een ORS-oplossing.
 • Bescherm je kind tegen muggenbeten met kleding (lange mouwen en lange pijpen) en DEET. Let op: vraag bij de drogist of apotheek naar een middel met DEET dat geschikt is voor de leeftijd van jouw kind.
 • Laat je kind geen dieren aaien.

Lees ook: Veilig met je baby in de zon: zo voorkom je zonschade.

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu