Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vakantie met baby: zo pak je het aan

Voor het eerst op vakantie met je baby is eh, héél anders dan je gewend was. Niet elke bestemming en accommodatie is babyproof, dus waar reis je naartoe? Hoe ga je erheen? Wat zijn de risico’s? En waar moet je verder op letten? Hier tips om rekening mee te houden voor je je vakantie met baby gaat boeken.

Op vakantie met een baby, dat is op zich prima te doen, maar het vraagt wel om meer voorbereiding en uitzoekwerk. Voor kinderen is reizen spannend: het ontdekken van nieuwe dingen is leuk, maar betekent ook heel veel nieuwe prikkels. Hierdoor kan je baby uit zijn normale doen en ritme raken. Het ene kind kan daar beter tegen dan het andere, dat is een kwestie van aanvoelen en ontdekken. Ook hebben baby’s een nog niet volledig ontwikkeld afweersysteem, waardoor ze vatbaarder zijn voor infectieziekten.

Advertentie

Lees ook: 19 onmisbare items voor een stranddag met je baby of dreumes

Vakantie met baby: de risico’s

Als je baby al kruipt, brengt het wat extra risico’s met zich mee. Baby’s gaan op ontdekkingstocht in hun nieuwe omgeving en schuiven dus over de (vuile) grond. Ze stoppen voortdurend hun vieze vingers of voorwerpen in hun mond, en misschien aaien ze in een onbewaakt ogenblik een kat. Ook is je baby gevoelig voor zon, extreme hitte, maar ook kou. Verder is er in het buitenland (afhankelijk van welk land je bezoekt) een grotere kans op het oplopen van typische kinderziekten als mazelen, difterie of kinkhoest. Dat geldt ook voor reizigersdiarree, daar zijn baby’s gevoeliger voor dan volwassenen.

Tip! Een draagzak, ontzettend handig voor onderweg, shop je via deze link.

Waar ga je naar toe?

Wat een geschikte vakantie met baby is? Dat is eigenlijk vooral een kwestie van je gezonde verstand gebruiken, of kijk hier voor inspiratie. Kies een bestemming uit op basis van de hygiëne, veiligheid, kwaliteit van de lokale (particuliere) gezondheidszorg, goede voorzieningen en het klimaat. Het is bijvoorbeeld beter om landen te vermijden waar malaria voorkomt. Malaria is de ernstigste ziekte die baby’s en kinderen op reis kunnen krijgen. Kinderen die zijn gevaccineerd volgens het schema van het rijksvaccinatieprogramma, zijn beschermd tegen DKTP (difterie, kinkhoest, tyfus en polio), maar voor sommige verre bestemmingen is dat niet voldoende. Sommige landen vallen daardoor af, want voor een aantal reisvaccinaties geldt een minimumleeftijd waarop ze mogen worden toegediend.

Tips voor reizen met een baby

Of je nou kiest voor een exotische vakantie of dicht bij huis blijft, dit zijn tips om de risico’s dat je baby ziek wordt te beperken:

 • Let goed op de hygiëne, was de handen van je kind regelmatig en koop schoon drinkwater (controleer of de dop niet loszit).
 • Diarree? Laat je kind extra water drinken en gebruik een ORS-oplossing.
 • Bescherm je kind tegen muggenbeten met kleding (lange mouwen en lange pijpen) en DEET (geef kinderen jonger dan twee jaar een lagere concentratie DEET).
 • Laat je kind geen dieren aaien.
 • Gebruik goede zonnebrandcrème (minimaal factor 30) en hou je baby uit de zon, zéker tussen 11.00 en 15.00 uur. Je bestelt zonnebrandcrème hier.

Lees ook: Veilig met je baby in de zon: zo voorkom je zonschade

Babyproof accommodaties

Als je eenmaal weet naar welk land je gaat afreizen, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte accommodatie. Was een hotelkamer superfijn toen jullie nog met z’n tweeën reisden, als je met kinderen op vakantie gaat is een appartement, huisje of family-room vaak comfortabeler. Meestal heb je dan twee of meer aparte vertrekken, dus als je baby ’s avonds gaat slapen hoef jij nog niet naar bed. Andere voordelen: je kunt het favoriete gerecht van je kind koken of een flesje warm maken. Ook zijn er tegenwoordig hotels die zich als kids-hotel presenteren en waar je je dus compleet welkom en op je gemak voelt met een baby, ook in het restaurant.

Verdiep je in de accommodaties die je aanspreken. Je kunt van tevoren navraag doen over de veiligheid van de accommodatie, maar vaak zie je pas ter plekke of die informatie allemaal (nog) klopt. Waar moet je op letten bij het boeken van je hotelkamer, appartement of bungalow? Stel jezelf deze vragen:

 • Heeft de accommodatie de vermelding ‘kinderen (familie/kindvriendelijk)’?
 • Heeft de accommodatie de vermelding ‘basisbehoeften’, dan hoef je in principe geen beddengoed, handdoeken etc. mee te slepen.
 • Als je kou verwacht, kijk dan even of er verwarming is.
 • Als je niet te veel wilt meenemen, check dan of er een wasmachine is (of wasserette).
 • Kun je een eventuele trap afsluiten (zijn er traphekjes)?
 • Zijn er scherpe hoeken aan tafels en meubels? (Neem voor de zekerheid hoekbeschermers mee.)
 • Zijn er ramen die een gevaar vormen voor je baby?
 • Zijn de stopcontacten beveiligd? (Je kunt ze ook met duct tape afplakken.)
 • Is het eventuele balkon of de tuin veilig afgeschermd?
 • Zijn er giftige planten?
 • Kan je kind al kruipend bij de vijver, het zwembad of de zee komen?

Tip! Echt ontspannen? Ga de natuur in! Je boekt een heerlijk natuurhuisje via deze link.

Vakantie met baby: de locatie

Een afgelegen huisje klinkt misschien lekker rustig en privé, maar met kleine kinderen is het erg fijn om wat basisvoorzieningen in de buurt te hebben, zodat je niet steeds de auto of bus in hoeft. Denk aan een supermarkt, restaurant, strand, zwembad of speeltuin. En voor je-weet-maar-nooit-scenario’s: een huisarts of ziekenhuis. Als je op de camping staat, verdiep je dan in de standplaats. Sta je dicht bij een meer zonder omheining? Vlak naast een afgrond? In de volle zon? Check van tevoren je plek, ook als je met je eigen tent reist. Als je niet de hele tijd bang hoeft te zijn dat je kind iets overkomt, kom je zelf ook nog een beetje tot rust.

Tip! Lekker naar de camping, maar zonder gedoe? Boek een glamping-tent op een Europese camping via deze link.

Het zwembad

Met vrienden een luxe vakantiehuis met zwembad huren… klinkt hemels, maar in veel landen zit er geen afzetting om het zwembad. Kijk dus of er een apart kinderbad is en/of een hek om het diepe bad.

Lees ook: EHBO bij verdrinking: wat moet je wel en niet doen?

Kindvriendelijkheid

Onderwerp accommodaties die zichzelf kindvriendelijk noemen voor de zekerheid toch even aan nadere online inspectie. Het is namelijk nogal een ruim begrip. Een wildwaterbaan en jeugddisco zijn super voor twaalfjarigen, maar als je met je baby bent heb je duidelijk andere behoeftes.

De doelgroep

Probeer te achterhalen wat de doelgroep is van de camping die je op het oog hebt. Als dat vooral gezinnen met tieners zijn of bejaarden met een eigen stacaravan, kun je beter nog even verder zoeken. Niet dat je het daar niet gezellig mee kunt hebben, maar qua voorzieningen is het er voor jonge ouders misschien niet handig. Tip: lees online de reviews van andere vakantiegangers. Wat vonden anderen fijn en minder fijn aan de accommodatie en de plek? Niet dat dat alles zegt, maar het zijn vaak goede aanwijzingen.

Vertier

Water, zand, een glijbaan en een schommel: kleine kinderen hebben weinig nodig voor een leuke vakantie. Maar dan moet het er wel zijn! Check tijdens je zoektocht of er bijvoorbeeld een speeltuintje is dat geschikt is voor de kleinsten.

Reiscomfort

Ga je vliegen? Tot twee jaar gaat je kind bij je op schoot, daarna moet je een eigen stoel voor hem boeken. Voor een langere vlucht kan dat sowieso handig zijn. Je kunt dan een autostoeltje meenemen waarin hij rustig kan slapen (en jij dus ook). Of ga voor een bassinet: een vliegtuigbedje voor baby’s. Het aantal per vliegtuig is beperkt, dus wel even reserveren.

Ga je met de auto, zorg dan dat je niet te veel uren op een dag hoeft te rijden, probeer zoveel mogelijk kilometers te maken vóórdat het heet wordt en las voldoende pauzes in. Hier lees je meer over autovakanties met kinderen.

Kindvriendelijke faciliteiten

Niet iedereen heeft dezelfde wensen, maar als je met kinderen reist zijn dit punten om rekening mee te houden:

 • rust (geen disco voor je deur)
 • schaduw
 • speeltuin
 • zwembad met heel ondiep gedeelte
 • magnetron, voor het verwarmen van de fles of een hapje
 • accommodatie goed bereikbaar met auto en kinderwagen
 • aanwezigheid van babyspullen, bedje en kinderstoel
 • fietsverhuur met kinderzitjes
 • winkels en kindvriendelijke restaurants in de buurt
 • zandstrand dichtbij, als je hiervan houdt

Eten en drinken in het buitenland

Zelf hou je misschien wel van een culinair experiment of exotische vakantiebestemming, maar voor je baby neem je graag het zekere voor het onzekere. Het laatste wat je wilt is dat je baby buikpijn of diarree krijgt door een ander type melkpoeder of potje babyvoeding. Hier vijf tips om in je achterhoofd te houden:

Borstvoeding

Krijgt je baby nog volledige borstvoeding, dan is het vrij makkelijk: je hebt de melk altijd bij de hand en op precies de juiste temperatuur. Let wel op met wat je zelf eet: scherpe kruiden hebben bijvoorbeeld invloed op de smaak van je melk. Je kind moet daar misschien even aan wennen.

Vaker drinken

Is het heel warm op je vakantiebestemming, laat je kind dan vaker drinken of leg hem extra vaak aan. Waarschijnlijk vraagt je kind uit zichzelf al om meer voedingen. Je hoeft bij volledige borstvoeding geen water bij te geven. Krijgt je kind geen borstvoeding, laat hem dan het liefst mineraalwater zonder koolzuur drinken. Als je een peuter hebt kun je ook een flesje diksap meenemen, dat is misschien niet overal te krijgen. Dan kan je kind wat variëren en krijgt hij makkelijker genoeg vocht binnen. Let op: baby’s jonger dan zes maanden mogen nog geen water drinken. Lees hier wanneer je je baby veilig water kunt geven.

Melkpoeder

Geef je flesvoeding en wil je op safe spelen? Dan kun je het beste voor de hele vakantie melkpoeder meenemen. Bedenk wel: in alle landen wordt babyvoeding verkocht. Dit zal alleen niet altijd hetzelfde merk zijn. Het kan zijn dat je baby even moet wennen aan de andere voeding, maar het scheelt een hoop bagage. Download hier onze handige vakantie inpaklijst.

Waterkoker

Neem voor de zekerheid een waterkoker mee naar je vakantiebestemming, tenzij nadrukkelijk staat vermeld dat die aanwezig is in je huisje/appartement/hotel. En een thermosfles: zo heb je ook onderweg warm water bij de hand. Een magnetron-sterilisator om de flesjes uit te koken is ook geen overbodige luxe (als er op de plaats van bestemming tenminste een magnetron beschikbaar is).

Water uit de kraan

Check of het leidingwater op je vakantiebestemming geschikt is als drinkwater. Ook al drinkt de lokale bevolking het, dat maakt het nog niet geschikt voor baby’s. Maak je flesvoeding voor je baby, gebruik dan mineraalwater zonder koolzuur uit een fles of kook het leidingwater ten minste tien minuten vóór je het gebruikt. Maak de flesvoeding direct voor het gebruik klaar en gooi eventuele restanten weg.

Babyvoeding

Je kúnt een koffer met vijftig potjes babyvoeding meenemen. Makkelijker is het als je kind met jullie mee kan eten. Kook je vooral zelf, hou dan vóórdat je het eten kruidt een portie apart voor je baby en prak het fijn. Zorg dat vlees en andere bederfelijke waren héél goed doorbakken/gekookt zijn. De hygiënische standaard is niet overal gelijk.

Uit eten 

Ben je van plan om uit eten te gaan, neem dan voor de zekerheid een paar potjes mee in de koffer. Die kunnen ze in de keuken van het restaurant opwarmen. Of geef je baby van tevoren eten. In veel zuidelijke landen is heel normaal om je baby mee te nemen naar een restaurant, ook later op de avond.

De verandering van omgeving en temperatuur is al heel wat voor je baby om aan te wennen. Hou voor de rest zoveel mogelijk de regelmaat van thuis aan: geef op de gebruikelijke tijdstippen te eten en te drinken. Neem bijvoorbeeld ook wat vertrouwde en verantwoorde tussendoortjes van thuis mee. Daar kan je baby ook lekker op sabbelen als jullie bijvoorbeeld in een restaurant zitten.

Vakantie met baby: zo houd je het leuk

Voor je kind is op vakantie gaan best ingrijpend: ineens is al het bekende verdwenen. Een andere kamer, vreemd speelgoed en zelfs het eten smaakt anders. Hoe zorg je ervoor dat je baby snel vertrouwd is met zijn nieuwe omgeving?

Vreemde omgeving

Je hebt net de sleutels van het vakantieverblijf ontvangen: tijd om samen met je kind alles te verkennen. Zo raken ze vertrouwd met hun nieuwe omgeving. Waar slaap ik? En waar blijven papa en mama ’s nachts? Maar ook: waar kan ik spelen? Geef je kind de tijd om rustig te wennen aan de nieuwe plek.

De eerste nacht

Het zal best even vreemd zijn, slapen in een onbekend bed. Je kunt het bedje vertrouwd maken met een paar bekende knuffels. Neem ook je baby’s lievelingsboekje mee. Hanteer het bedritueel van thuis ook op vakantie, zo voelt je baby zich toch op zijn gemak.

Babyfoon

Omdat je kind moet wennen aan de nieuwe omgeving, is het fijn om een babyfoon bij je te hebben. Zo hoor je het direct als je kind wakker of onrustig is. Let op: een in Nederland gekochte babyfoon werkt soms alleen op Nederlandse frequenties, dus niet in het buitenland.

Luieruitslag

Door de warmte kan je baby sneller last krijgen van luieruitslag. Verwissel luiers daarom wat vaker dan je thuis gewend bent en koop uit voorzorg een goede crème. Of laat je baby ook regelmatig lekker zonder luier spelen.

Speen

Neem genoeg spenen mee op vakantie. Je raakt er snel één kwijt en je wilt waarschijnlijk ook niet de hele dag spenen uitkoken. Grote kans dat ze op je vakantiebestemming ook spenen verkopen, maar baby’s kunnen heel specifiek zijn in wat ze wel en niet prettig vinden qua speen.

Wandelen met je baby

Ben je in een warm land? Doe dan tijdens een wandeltocht de kap van de kinderwagen omlaag. Onder een kap kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Leg nooit een doek over de kap, het kan dan snel bloedheet worden in de wagen. Blijf met je baby in de schaduw en gebruik een parasol.