Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wandelen met baby

De eerste keer naar buiten met je baby

Het is best een mijlpaal als je voor het eerst met je baby jullie veilige kraambubbel verlaat. Hallo buitenwereld, here we come!  Wanneer kan het, hoe pak je het aan en waar moet je allemaal op letten?

Wanneer kun je met je baby naar buiten?

Als je in het ziekenhuis bent bevallen en nu thuis bent, is je baby natuurlijk al een keer buiten geweest. Maar voor een flinke wandeling (of ommetje langs de buurtsuper) gelden in principe twee criteria: 1. je baby weegt minimaal vijf pond en zijn lichaamsgewicht neemt weer toe en 2. zijn temperatuur blijft binnenshuis stabiel. Tenzij je baby prematuur is geboren, is het ongeveer na een week zover. Als je twijfelt, kun je natuurlijk altijd even overleggen met de kraamzorg of je verloskundige.

Advertentie

Wanneer wíl je het?

Dat het kan, betekent niet dat het dan ook moet. Als je nog in de kreukels ligt van de bevalling en de gebrekkige nachtrust, is de route slaapkamer-keuken soms al een hele opgave. Of misschien kom je voor zonsondergang niet eens aan douchen toe en hoeft de buurt jouw kraamtranen echt niet te zien. Bovendien staat je hele systeem de eerste tijd na de geboorte in het teken van maar één ding: het beschermen en verzorgen van je baby. De buitenwereld kan dan best bedreigend aanvoelen en je oerbrein is extra alert op mogelijk ‘gevaar’.

Dat wil zeggen dat je alle drukte buiten gewoonweg niet goed overziet. Je kunt je wezenloos schrikken van een bellende fietser en wilt omaatjes die hun hoofd in de wagen steken stiekem wegduwen. Komt het – kortom – allemaal nog te heftig binnen en blijf je liever veilig met je jong in je hol? Lekker doen. Je krijgt vanzelf weer zin in winkels en terrasjes.

Draagdoek of -zak

Baby’s vinden het heerlijk om te worden gedragen. Zo dicht tegen je aan voelt hij zich veilig en blijft hij lekker warm. Ook voor jou kan dit in de begintijd, als je buiten zijn nog wennen vindt, extra fijn zijn. Er zijn verschillende draagdoeken, draagzakken en ergonomische babydragers te koop. Sommige moet je zelf omknopen, wat ook weer op verschillende manieren kan. Een draagdoek- of zak aanschaffen: hier alle soorten en verschillen op een rij.

Op YouTube staan video’s met uitleg, maar je kunt jezelf ook geklungel besparen door een draagconsult te boeken bij een gecertificeerde draagconsulent. Zij kan je precies vertellen welke draagpositie het beste is voor je baby en waar je verder op moet letten. Sommige draagconsulenten geven het consult ook bij je thuis, vraag daarnaar als je nog niet de deur uit wilt. Tips voor thuis: zo knoop je een draagdoek.

Kinderwagen

Ga je liever met de kinderwagen op pad? Dek het matras eerst op met een hoeslaken of een aankleedkussenhoes. Vouw bij het hoofdeinde een hydrofielluier overdwars over het hoeslaken, dan hoef je dat niet elke keer te verschonen als je baby spuugt. Bij warm weer hoeft je baby alleen een laken over (of niks als het heet is), bij kouder weer kun je hem toedekken met een katoenen of wollen babydeken. Voor de winter zijn er speciale slaapzakken (ook wel voetenzak genoemd) voor in de kinderwagen, vaak met een grote capuchon eraan vast. Vergeet op een grijze dag niet de regenhoes onderin de wagen te leggen. Tips: zo kies je de juiste babyslaapzak.

Lees hier meer over de aanschaf van een kinderwagen.

Wat trek je je baby aan?

Niet te warm en niet te koud is voor een baby ideaal, net als voor ons. Maar omdat je baby stil ligt en jij beweegt, kan hij het kouder hebben dan jij. Daarom kun je hem het beste één laagje kleding meer aantrekken dan je zelf draagt. Zet hem, behalve bij warm weer, ook een mutsje op: via zijn hoofd verliest hij de meeste warmte. Is het warm weer, kleed je baby dan juist niet te dik aan. De zweetklieren van een baby zijn nog niet goed ontwikkeld, waardoor hij hitte niet kwijt kan door te zweten. Dit kun je je baby aantrekken:

 • Hete dagen: alleen een rompertje en eventueel een zonnehoedje.
 • Warme dagen: een rompertje met één laagje luchtige katoenen kleding, eventueel een zonnehoedje en katoenen sokjes.
 • Koude dagen: ga uit van jezelf plus één laagje kleding. Bijvoorbeeld een rompertje met lange mouw, een vest of trui, een lange broek, sokken (en sloffen), een (winter)jas en een mutsje.
 • Let erop dat de kleertjes fijn zitten voor je baby. Op knopen en ritsen kun je niet lekker liggen en een capuchon zit in de weg.

Voel af en toe in het nekje van je baby: als zijn huid daar aangenaam warm aanvoelt, kun je ervan uitgaan dat zijn temperatuur goed is. De eerste keren kun je hem eventueel bij thuiskomst temperaturen als je twijfelt of je het goed inschat. Wat is een normale temperatuur voor een baby?

Checklist luiertas

Voor je de deur uitgaat is het slim om een schone-luier-check te doen. Dan ligt je baby lekkerder en hoef je (hopelijk) niet te verschonen onderweg. En dan begint het Grote Inpakken van de Luiertas. Dit is handig om bij je te hebben:

 • Luiers
 • Billendoekjes + billenzalf
 • Verschoonmatje + hydrofielluier
 • Afsluitbaar zakje voor de vieze luier
 • Extra hydrofiele doek of spuugdoek
 • Extra rompertje en setje kleding
 • Bij borstvoeding eventueel een omslagdoek voor privacy en zoogkompressen
 • Bij flesvoeding: flesje met dop, portie flesvoeding, flesje warm water
 • Extra speen
 • Handgel om je handen schoon te maken
 • Afhankelijk van het weer: zonnebrandcrème, vette babycrème tegen schrale wangetjes, mutsje, omslagdoek, vestje…

Het hoeft trouwens geen ‘officiële’ luiertas te zijn, hè. Een andere mooie, grote tas, liefst met een aantal vakken, kan ook. Kijk wel even of de schouderriem de juiste lengte heeft om de tas aan de kinderwagen te hangen, dat scheelt ruimte in het boodschappenvak onder de bak. Zo kies je de ideale luiertas voor jou.

Wandelen met je baby: waar ga je naartoe?

Als jij de buitenwereld al behoorlijk intens vindt met je gierende moederhormonen, kun je wel nagaan hoe je baby al die prikkels ervaart. Nog maar heel kort geleden had hij nog nooit iets anders gezien dan vruchtwater in de schemering. Daglicht, verkeersgeluiden, vreemde stemmen, koele lucht langs zijn wangen, plat op z’n rug in een wagen liggen, bewegende vormen die voorbij schieten: álles is een eerste keer voor hem. Zijn hersenen moeten al die nieuwe ervaringen verwerken.

Maak de eerste uitjes daarom niet te gek, voor jullie allebei. Kies een rustige route, ga niet in het spitsuur de supermarkt in en hou het doel van de rit overzichtelijk. Je hoeft niet meteen bij iemand op bezoek en naar een koffietentje. Misschien is even buiten zijn op zich al mooi genoeg. Als je baby heerlijk in slaap valt en jij opknapt van de frisse neus, kun je je plannen altijd bijstellen.

Veilig de zon in

Schijnt de zon? Houd je baby zoveel mogelijk uit direct zonlicht, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur, en smeer hem in met zonnebrandcrème, ook als je in de schaduw blijft. Ook op lente- en herfstdagen kan uv-straling sterk zijn en deze straling komt ook in de schaduw. Kies een mild zonnebrandproduct, liefst speciaal voor baby’s, met minimaal factor 30 en zo min mogelijk toevoegingen. Zet eventueel een zonnehoedje op, ook om de ogen van je baby te beschermen. Tip: deze zonnebrandcrème is geschikt voor baby’s.

Leg in geen geval een doek over de kinderwagen om je baby uit de zon te houden. Onder die doek kan de temperatuur al snel flink oplopen en oververhitting kan erg gevaarlijk zijn. Gebruik liever een parasol, blijf zoveel mogelijk in de schaduw en doe de kap naar beneden om voor goede ventilatie te zorgen als het erg heet is. Lees ook: kinderwagen wordt broeikas met doek over de kap.

Kinder EHBO: zo handel je bij oververhitting.

Niet vergeten te genieten

Let hierop, vergeet dat niet… je zou bijna denken: laat maar, we blijven wel binnen. Voorgoed. Maar nee joh, laat je niet onzeker maken, want het eerste wandelingetje is zo’n mooie mijlpaal en zo genieten om zoveel redenen, waaronder deze:

 • Beweging in de frisse lucht is heerlijk na al dat thuiszitten.
 • Je pakt weer eens vitamine D, en je baby ook.
 • Je hart maakt telkens sprongetjes van trots en liefde: kijk me gaan, ik ben móéder en wel van deze knappe baby!
 • Zoveel vertederde en bewonderende blikken kreeg je voorheen ook niet elke dag.
 • Thuiskomen en cocoonen is daarna weer extra fijn.