BabyVierde trimester

De eerste keer buiten wandelen met je baby

De eerste keer buiten wandelen met je baby Getty Images
Getty Images
Leestijd 7 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
Lees verder onder de advertentie

Wanneer mag je met je baby naar buiten?

De eerste dagen na de geboorte wordt aangeraden om binnen te blijven met je baby. Jullie moeten allebei bijkomen van de bevalling en je baby kan zich nog niet goed genoeg warm houden om naar buiten te gaan. Er gelden in principe twee criteria voor wanneer je naar buiten kan met je baby:

  1. 01.

    Je baby is goed op gewicht en zijn lichaamsgewicht neemt weer toe.

  2. 02.

    Hij kan zichzelf warm houden.

De kraamverzorgende houdt dit uiteraard in de gaten en zal aangeven wanneer je naar buiten mag. Tenzij je baby prematuur is geboren, is dat meestal na ongeveer een week. Als je twijfelt, kun je natuurlijk altijd overleggen met de kraamzorg of je verloskundige.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

Wanneer wíl je naar buiten met de baby?

Dat het kan, betekent niet dat het ook meteen moet. Als je nog in de kreukels ligt van de bevalling en de gebrekkige nachtrust, is de route slaapkamer-keuken soms al een hele opgave. Of misschien kom je voor zonsondergang niet eens aan douchen toe of zitten die kraamtranen een wandeling in de weg. Bovendien staat je hele systeem de eerste tijd na de geboorte in het teken van maar één ding: het beschermen en verzorgen van je baby. De buitenwereld kan dan best bedreigend aanvoelen en je oerbrein is extra alert op mogelijk 'gevaar'. Dat wil zeggen dat je alle drukte buiten gewoonweg niet goed overziet. Je kunt je wezenloos schrikken van een bellende fietser en wilt omaatjes die hun hoofd in de wagen steken stiekem wegduwen. Komt het – kortom – allemaal nog te heftig binnen en blijf je liever veilig met je baby binnen? Lekker doen. Je krijgt vanzelf weer zin om naar buiten te gaan.

Tip! Warme babydekens voor het eerste uitstapje van het merk Koeka shop je hier.

Lees verder onder de advertentie

Eerste keer naar buiten

Hoe pak je die eerste wandeling uiteindelijk goed aan? Kies een moment waarop het goed uitkomt. Ga dus niet vlak voor een voeding, om te voorkomen dat je baby gedurende de hele wandeling huilt omdat hij honger heeft. Slimmer is om te gaan wandelen ná de voeding, zodat je baby in slaap kan dommelen tijdens het wandelen. Verder is het slim om voordat je de deur uitgaat een schone-luier-check te doen. Dan ligt je baby lekkerder en hoef je (hopelijk) niet te verschonen onderweg.

Je kunt op pad gaan met de kinderwagen, of je kunt je baby dragen in een draagdoek of -zak:

  • Kinderwagen
    Ga je met de kinderwagen op pad? Dek het matras eerst op met een hoeslaken of een aankleedkussenhoes. Vouw bij het hoofdeinde een hydrofielluier overdwars over het hoeslaken, dan hoef je dat niet elke keer te verschonen als je baby spuugt. Bij warm weer hoeft je baby alleen een laken over zich heen (of niks, als het erg heet is), bij kouder weer stop je hem in met een katoenen of wollen babydeken. Voor in de winter zijn er ook speciale slaapzakken (ook wel voetenzak genoemd) voor in de kinderwagen, vaak met een grote capuchon eraan vast, zodat je kind helemaal ingepakt zit. Vergeet op een grijze dag niet de regenhoes onder in de wagen te leggen. Lees hier meer over de aanschaf van een kinderwagen.

  • Draagdoek of -zak
    Baby's vinden het heerlijk om te worden gedragen. Zo dicht tegen je aan voelt hij zich veilig en blijft hij lekker warm. Er zijn verschillende draagdoeken, draagzakken en ergonomische babydragers te koop. Sommige zijn kant-en-klaar: je kunt je baby er zo in leggen, andere moet je zelf omknopen, wat ook weer op verschillende manieren kan. Een draagdoek- of zak aanschaffen: hier alle soorten en verschillen op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Wat trek je je baby aan als je naar buiten gaat?

Omdat een pasgeboren baby nog niet goed z'n temperatuur kan regelen, is het belangrijk om hem warm genoeg aan te kleden. Omdat je baby stil ligt en jij beweegt, kan hij het kouder hebben dan jij. Daarom kun je hem het beste één laagje kleding meer aantrekken dan je zelf draagt. Doe ook een muts bij je baby op, behalve bij warm weer. Via zijn hoofd verliest je baby namelijk de meeste warmte. Is het warm weer, kleed je baby dan juist niet te dik aan. De zweetklieren van een baby zijn nog niet goed ontwikkeld, waardoor hij hitte niet kwijt kan door te zweten.

Dit kun je je baby aantrekken:

  • Koude dagen: ga uit van jezelf plus één extra laag kleding. Bijvoorbeeld een romper met lange mouwen, daaroverheen een vest of trui, een lange broek, sokken (en sloffen), een (winter)jas en een mutsje.

  • Warme dagen: een rompertje en één laag luchtige katoenen kleding, eventueel een zonnehoedje en sokken.

  • Hete dagen: alleen een romperje en eventueel een zonnehoedje.

  • Let erop dat de kleertjes fijn zitten voor je baby. Op knopen en ritsen kun je niet lekker liggen. Ook een capuchon ligt niet lekker.

Lees verder onder de advertentie

Een trucje om te controleren of je baby het niet te warm of te koud heeft, is door in zijn nek te voelen. Als zijn huid daar aangenaam warm aanvoelt, kun je ervan uitgaan dat zijn temperatuur goed is. Wat is een normale temperatuur voor een baby?

Checklist luiertas

Als je alleen een klein ommetje gaat maken, is het niet noodzakelijk om een complete luiertas mee te nemen. Maar ga je wat langer op pad, zorg dan dat je alles meeneemt wat je onderweg nodig kunt hebben. Dit is handig om bij je te hebben:

  • Luiers

  • Billendoekjes en billenzalf

  • Verschoonmatje en hydrofiele luier

  • Afsluitbaar zakje voor de vieze luier

  • Extra hydrofiele doek of spuugdoek

  • Extra rompertje of setje kleding

  • Bij borstvoeding: eventueel een omslagdoek voor privacy tijdens het voeden

  • Bij flesvoeding: flesje met dop, portie melkpoeder, flesje warm water

  • Speen

  • Handgel om je handen schoon te maken na het verschonen

  • Afhankelijk van het weer: zonnebrandcrème, vette babycrème tegen schrale wangen, mutsje, omslagdoek, vestje…

Lees verder onder de advertentie

Heb je nog geen luiertas, lees dan hier hoe je de ideale luiertas kiest. Controleer of de schouderriem de juiste lengte heeft om de tas aan de kinderwagen te hangen, dat scheelt ruimte in het boodschappenvak onder de bak.

Naar buiten met je baby: waar ga je naartoe?

Als jij de buitenwereld al behoorlijk intens vindt met je gierende hormonen, kun je wel nagaan hoe je baby al die prikkels ervaart. Nog maar kort geleden lag hij veilig en rustig in jouw baarmoeder. Daglicht, verkeersgeluiden, vreemde stemmen, koele lucht langs zijn wangen, plat op z'n rug in een wagen liggen, bewegende vormen die voorbij schieten: álles is een eerste keer voor hem. Zijn hersenen moeten al die nieuwe ervaringen verwerken.

Maak de eerste uitjes daarom niet te gek, voor jullie allebei. Kies een rustige route, ga niet in het spitsuur de supermarkt in en hou het doel van de rit overzichtelijk. Je hoeft niet meteen bij iemand op bezoek, misschien is even buiten zijn op zich al mooi genoeg. Als je baby in slaap valt en jij opknapt van de frisse neus, kun je je plannen altijd bijstellen.

Lees verder onder de advertentie

Veilig de zon in

Schijnt de zon? Houd je baby zo veel mogelijk uit direct zonlicht, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur en smeer hem in met zonnebrandcrème, ook als je in de schaduw blijft. Ook op lente- en herfstdagen kan uv-straling sterk zijn en deze werkt ook door in de schaduw. Kies een mild zonnebrandproduct, liefst speciaal voor baby's, met minimaal factor 30. Zet je baby eventueel een zonnehoedje op, ook om de ogen van je baby te beschermen. Tip: deze zonnebrandcrème is geschikt voor baby's.

Hang nooit een doek over de kinderwagen om je baby uit de zon te houden. Onder die doek kan de temperatuur al snel flink oplopen en oververhitting kan erg gevaarlijk zijn. Gebruik liever een parasol, blijf zo veel mogelijk in de schaduw en doe de kap naar beneden om voor goede ventilatie te zorgen als het erg heet is. Lees ook: kinderwagen wordt broeikas met doek over de kap.

Niet vergeten te genieten

Last but not least: laat je niet onzeker maken, want de eerste wandeling met je kind is zo'n mooie mijlpaal. Probeer het gewoon en geniet ervan, om zo veel redenen, waaronder deze:

Lees verder onder de advertentie
  • Beweging in de frisse lucht is heerlijk na al dat thuiszitten.

  • Je pakt eindelijk weer eens wat vitamine D, en je baby ook.

  • Wandelen met je baby maakt je trots: kijk me gaan, ik ben een ouder!

  • Thuiskomen en cocoonen is daarna weer extra fijn.