Douchen met baby

Douchen met je baby

Met je pasgeboren baby onder de douche gaan is – vooral de eerste keer – best een uitdaging. Het laatste wat je wil is uitglijden of dat je baby uit je handen glibbert. En hoe doe je dat na het douchen, als je jezelf moet afdrogen en aankleden?

Douchen met je baby

Samen met je baby douchen is misschien een beetje spannend, maar ook een mooi, intiem moment. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. De meeste baby’s vinden het warme water en huid-op-huidcontact namelijk heerlijk en worden er helemaal ontspannen van. Let er wel op dat je de douchestraal, zeker in het begin, niet direct op het hoofdje richt. Bouw het langzaam op.

Advertentie

Vanaf wanneer met je baby onder de douche?

Vanaf de kraamweek mag je al met je baby onder de douche. In het begin is het prettig om dit te oefenen als de kraamverzorgster nog aanwezig is. Zij kan je tips geven hoe je je baby het beste kunt vasthouden.

Met z’n tweeën is makkelijker

Als je met een pasgeboren baby gaat douchen, is het makkelijker als je dat niet in je eentje doet. Een extra paar handen is hartstikke welkom, of het nou je partner is of een goede vriendin. Een van jullie kan dan onder de douche gaan staan, terwijl de ander de baby aangeeft en weer overpakt om af te drogen. Maar wat nou als er geen extra paar handen in de buurt zijn? Zie hieronder een aantal praktische tips.

Tips om veilig te douchen met je baby

Om zo veilig mogelijk te douchen met je baby zijn er handige tips:

Vóór het douchen

  • Zorg ervoor dat alles klaarligt voordat je onder de douche stapt. Denk aan handdoeken, omslagdoeken en hydrofiele doeken en kleding voor jou en je baby. 
  • Ook is het belangrijk dat de temperatuur in de badkamer aangenaam is (minimaal 20 graden).
  • Leg ook alvast een aankleedkussen klaar (bij voorkeur op de grond) waarop je je baby kunt neerleggen als jij je uitkleedt en wanneer je je weer aankleedt.
  • Zet de douche alvast aan, zodat het water de juiste temperatuur krijgt. Rond de 37 graden is goed. Zorg er ook voor dat de straal niet te hard is.

Tijdens het douchen

  • Voor meer grip onder de douche heb je speciale handschoenen die je kunt aantrekken. Als je een hydrofiele luier op je arm legt, krijg je hetzelfde effect. Er bestaan ook speciale draagdoeken voor onder de douche.
  • Bang om uit te glijden in de douchebak of op de badkamervloer? Trek een paar waterschoenen (bijvoorbeeld Crocs) aan voor extra grip. Pas op met slippers, want die kunnen zich vastzuigen aan de vloer.
  • Ook kun je, als je dit een prettiger gevoel vindt, op een badkamerkrukje gaan zitten of in kleermakerszit op de vloer.
  • Om te voorkomen dat je baby glibberig wordt, laat je zeep achterwege. Het is sowieso niet nodig om een pasgeboren baby met zeep te wassen. Water is voldoende.

Na het douchen
Als je klaar bent met douchen, wikkel je je baby in een omslagdoek en leg je hem neer op het aankleedkussen, liefst op de grond. Zorg dat hij het warm genoeg heeft, en droog daarna jezelf snel af. Nog handiger: trek na het douchen zelf meteen een badjas aan, zodat je eerst je baby kan afdrogen en aankleden.