Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Douchen met je baby

De eerste keer samen met je pasgeboren baby douchen is een mooi moment, al kan het in het begin even spannend zijn. Misschien ben je bang dat je baby uit je handen glibbert. Hier lees je alle tips die je kunt gebruiken voor, tijdens en na het douchen.

Douchen met je baby

Je kunt je baby in een badje wassen, of in een Tummy Tub. Maar je kunt ook samen met je baby onder de douche stappen. Als je je goed genoeg voelt, mag je al in de kraamweek met je baby onder de douche. Je kunt dit ook later doen, maar het is handig als je het een keer oefent als de kraamverzorgster nog aanwezig is. Zij kan je allerlei tips geven. Bijvoorbeeld over hoe je je baby het beste kunt vasthouden onder de douche.

Advertentie

Samen met je baby douchen is misschien een beetje spannend, maar ook een mooi, intiem moment. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Je baby voelt zich veilig in jouw armen en het warme water en huid-op-huidcontact werkt ontspannend.

Tip: Vind je met je baby douchen toch nog wat spannend? Hier vind je een fijne TummyTub

Hulp als je met je baby doucht

Als je met je pasgeboren baby gaat douchen, is het makkelijker als je dat niet in je eentje doet. Een extra paar handen is hartstikke welkom. Dit kan je partner zijn, je moeder of een goede vriendin. Als jij onder de douche staat, kan de ander je baby aangeven en weer aanpakken, afdrogen en aankleden als jullie klaar zijn.

Douchehandschoen

Als je geen hulp hebt, maar wel samen met je baby wil douchen, kun je een speciale badstof handschoen gebruiken zoals de Baby Shower Glove. Dit is een handschoen die vrijwel je hele onderarm bedekt en die stroef wordt als hij nat is. Je zou hiermee makkelijker en veiliger kunnen douchen met je baby. Op de website van de Consumentenbond staat dat ouders over het algemeen positief zijn over de handschoen, maar niet alle ouders vinden het douchen met hun baby problematisch. Hier lees je de reacties.

In plaats van een badstof handschoen kun je ook een speciale draagdoek voor onder de douche aanschaffen of een hydrofiele luier gebruiken en op je arm leggen tijdens het douchen.

Douchen met je baby, de tips:

Een paar handige tips om zo veilig mogelijk met je baby te douchen:

Vóór het douchen

  • Leg alles klaar voordat je in de douche stapt. Denk aan handdoeken, omslagdoeken, hydrofiele doeken en kleding voor jou en je baby.
  • Leg ook alvast een aankleedkussen klaar. Leg het kussen op de grond van de badkamer neer, zodat je je baby veilig neer kunt leggen als jij je aan- en uitkleedt.
  • Zorg dat de temperatuur in de badkamer rond de 20 graden is. Dan koelt je baby niet zo snel af na het douchen.
  • Zet de douche alvast aan en zorg voor de juiste temperatuur. Rond de 37 graden is goed. Let erop dat de straal niet te hard is.

Tijdens het douchen

  • Zoals eerder beschreven kun je een speciale handschoen, draagdoek of een hydrofiele luier om je arm gebruiken voor meer grip.
  • Ben je bang om uit te glijden in de douche of op de badkamervloer? Trek dan een paar waterschoenen aan (bijvoorbeeld Crocs) voor extra grip. Laat slippers staan, want die kunnen zich vastzuigen aan de vloer.
  • Als je het prettig vindt, kun je ook een badkamerkrukje onder de douche zetten of met je baby op de vloer zitten. Let er wel goed op dat je weer goed kunt opstaan.

Na het douchen
Als je klaar bent met douchen, wikkel je je baby in een omslagdoek en leg je hem neer op het aankleedkussen, liefst op de grond. Zorg dat je baby het warm genoeg heeft en droog daarna jezelf snel af. Trek zelf een badjas aan, droog daarna je baby goed af en kleed hem als eerst aan. Als je baby helemaal klaar is, kun je jezelf aankleden.

Tip: Baby in bad doen in 10 stappen

Gebruik geen zeep

Om glibberen en glijden te voorkomen, kun je beter geen zeep gebruiken als je met je baby doucht. Bovendien is de huid van je baby gevoelig en kwetsbaar. Hij heeft nog geen beschermende zuurmantel: dat is een laagje op de huid dat beschermt tegen uitdroging, irritatie en infecties. Ook de hoornlaag, een gedeelte van de opperhuid, is bij je baby nog niet volgroeid. De hoornlaag beschermt tegen bacteriën. Deze laag is pas rond het vierde jaar volgroeid. Wees daarom voorzichtig met zeep en andere babyverzorgingsproducten. Je baby hoeft maar twee à drie keer per week in bad of onder de douche. Hier lees je meer over babyverzorgingsproducten, do’s en dont’s.

Bron: Dr Leenarts

Lees meer: In bad en onder de douche: feiten en fabels