BabyVoeding & borstvoeding

Borstkolf of handkolf schoonmaken: hoe doe je dat?

Borstkolf of handkolf schoonmaken hoe doe je dat Getty Images
Getty Images
Leestijd 4 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
christine bulsing
Christine Bulsing
Lactatiekundige IBCLC
Lees verder onder de advertentie

Kolf voor het eerste gebruik steriliseren

Als je borstvoeding geeft aan je baby, is de kans groot dat je ook melk gaat afkolven. Daar kun je een borstkolf of handkolf voor gebruiken. Voordat je je kolf voor het eerst gebruikt, is het belangrijk dat je eerst alle onderdelen steriliseert. Of het nou een gloednieuwe kolf is, een tweedehands kolf of een eigen kolf die je een tijdje niet hebt gebruikt. Zo begin je altijd (letterlijk) met een schone lei.

Het steriliseren (desinfecteren) kun je doen door de kolfonderdelen uit te koken, gewoon in een pan met kokend heet water. Hieronder lees je hoe je dat precies kunt doen. Nadat je de kolf hebt gesteriliseerd, kun je de kolf volgens de beschrijving in elkaar zetten en gebruiken.

Ook interessant:
De draadloze Elvie kolf is mega populair, maar is-ie echt het geld waard? Lees hier de uitgebreide review.

Welke onderdelen van de kolf moet je schoonmaken en steriliseren?

Misschien een open deur, maar je hoeft niet de complete kolf te reinigen en te steriliseren. Alleen de onderdelen en accessoires die met je borsten of melk in contact komen, zoals de flessen, vacuümkleppen, membranen en borstschilden. Je kunt in de gebruiksaanwijzing terugvinden om welke onderdelen het precies gaat.

Tip:
Deze fijne producten maken het steriliseren van flessen en kolfonderdelen een stuk makkelijker

Hoe vaak moet je een borstkolf schoonmaken en steriliseren?

Het is niet per se nodig om na elke kolfsessie alles heel grondig schoon te maken en te steriliseren. Als je bijvoorbeeld meerdere keren per dag kolft, is het waarschijnlijk ook niet mogelijk om dat te doen. Je kunt daarom de volgende adviezen volgen zodat je de kolf op een veilige en hygiënische manier blijft gebruiken:

Lees verder onder de advertentie
  • Na elk gebruik:
    Je wilt de kolf na elk gebruik afspoelen onder de kraan (met koud water) en vervolgens schoonmaken in een sopje. Laat alles goed drogen. Eventueel kun je de onderdelen tussendoor ook in de koelkast bewaren, zodat mogelijke bacteriegroei nog meer beperkt wordt.

  • Eén keer per dag:
    Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Als je baby zes maanden of ouder is, is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.

Lees ook: Kolven op het werk, dit zijn je rechten

Kolf reinigen na elk gebruik: zo doe je dat

Na het gebruik van je kolf kun je hem als volgt schoonmaken:

Lees verder onder de advertentie
  1. 1

    Spoel alle onderdelen die in contact zijn gekomen met melk of je borst even af onder de kraan, met koud kraanwater. Zo verwijder je alle eiwitrestjes die met warm water zouden gaan stollen.

  2. 2

    Daarna was je de onderdelen af met warm water en afwasmiddel.

  3. 3

    Spoel de onderdelen vervolgens nog even af onder de kraan om alle zeepresten te verwijderen.

  4. 4

    Droog alle onderdelen goed af met een schone doek, of laat ze aan de lucht drogen op een schone doek.

Je kunt de kolf ook reinigen in de afwasmachine. Gebruik dan een gewoon vaatwasmiddel. Zorg dat accessoires als flesjes, borstschilden en spenen altijd met de opening naar beneden gericht zijn in de vaatwasser.

Lees ook:
Hoe moet je eigenlijk een fles schoonmaken en uitkoken?

Hoe steriliseer je een borstkolf?

Voordat je de kolf, flessen en onderdelen gaat steriliseren, is het belangrijk dat je ze schoonmaakt met koud water. Dit voorkomt het stollen van de eiwitten in de melk; de melkresten zijn dan beter te verwijderen. Vervolgens was je alle onderdelen met zeepsop om vetresten te verwijderen. Nadat je dit hebt gedaan, kun je beginnen met het steriliseren van de kolf.

Je kunt dit op drie manieren doen:

Lees verder onder de advertentie

1. Kolf steriliseren in een pan

Dit doe je op de volgende manier:

  • Vul een grote pan met koud water (om kalkaanslag te voorkomen, kun je een scheut azijn toevoegen).

  • Stop de kolfonderdelen in de pan en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn, vrij kunnen bewegen en niet klem liggen tegen de wand van de pan.

  • Wacht tot het water kookt en laat het water dan zo'n vijf minuten doorkoken.

  • Voeg de laatste drie minuten (niet langer) spenen en andere plastic onderdelen (bijvoorbeeld ventieltjes) toe.

  • Haal de onderdelen uit het water met behulp van een schone tang. Zet vervolgens alles ondersteboven op een schone theedoek en laat goed uitlekken.

  • Laat de onderdelen zo'n vijf minuten afkoelen en uitwasemen (niet afdrogen). Na het afkoelen bewaar je de onderdelen op een schone, droge plek of onder een schone theedoek.

2. Steriliseren in de vaatwasser

  • Leg de flessen en onderdelen met de open/holle kant naar onder gericht in de afwasmachine.

  • Gebruik het langste afwasprogramma met de hoogste temperatuur.

  • Leg de onderdelen vervolgens op een schone, droge plek of onder een schone theedoek.

Lees verder onder de advertentie

3. Met een sterilisator

Er bestaan speciale sterilisators voor flessen en kolfonderdelen, zoals desinfectiezakken of een magnetronsterilisator voor in de magnetron, of een elektrische stoomsterilisator. Gebruik je zo'n sterilisator, lees dan in de gebruiksaanwijzing hoe het steriliseren precies in z'n werk gaat.

Lees ook: Afgekolfde moedermelk bewaren, zo doe je dat

Lees verder onder de advertentie

Podcast 'Ouders van Nu vraagt door': Borstvoeding

Bron: La Leche League