
Hongerige baby: wat kun je doen?
Je baby heeft z’n fles of de borst net gehad, en dan heeft-ie alwéér honger… Wat kan de oorzaak zijn als je baby steeds hongerig is? Kun je hem extra voeding geven? En hoe zorg je dat hij niet te veel binnenkrijgt?
Hongerige baby: wat is normaal?
Laten we even beginnen met die term, want het is natuurlijk heel normaal dat je baby geregeld hongerig is. En gelukkig laat hij dan merken dat hij voeding wil. Het is ook normaal als dat om de paar uur gebeurt. En een paar keer per nacht. Een baby kan de ene dag hongeriger zijn dan de andere, of ’s avonds telkens kleine beetjes willen drinken. Met een hongerige baby wordt hier bedoeld: een baby die onverzadigbaar lijkt. Je baby is onrustig en wil al snel na een voeding weer de borst of een fles.
Hoe weet je of je een hongerige baby hebt?
In het begin kan het best lastig zijn om te begrijpen wat je baby wil als hij huilt. Misschien heeft hij een natte luier, heeft hij het te warm of te koud, of wil hij alleen maar vastgehouden worden. Huilen kan ook betekenen dat hij hongerig is, maar voordat hij huilt laat hij meestal ook andere signalen zien om aan te geven dat hij melk wil. Dit zijn hongersignalen van een baby:
- sabbelen op de handjes
- het hoofdje van links naar rechts draaien (zoeken)
- zuigbewegingen maken met het mondje
- het mondje opendoen zodra het wordt aangeraakt
- willen zuigen op je pink
Het kan ook zijn dat je baby geen honger heeft, maar alleen wil zuigen. Baby’s worden geboren met een zuigreflex en kunnen daardoor veel behoefte hebben om te zuigen. Als de fopspeen of je pink niet helpt, en alleen voeding je baby rustig maakt, weet je dat het niet (alleen) gaat om het stillen van de zuigbehoefte.
Lees meer: dit betekenen de huiltjes van je baby volgens Dunstan Babytaal
Hoeveel melk heeft mijn baby nodig?
Bij borstvoeding weet je niet precies hoeveel melk je baby binnenkrijgt. Bovendien moet de melkproductie in het begin op gang komen. Telkens als je baby drinkt, wordt de aanmaak van melk gestimuleerd. Daarom vragen baby’s de eerste weken vaak om de borst: zo’n acht tot twaalf keer per etmaal. Ook als je baby een groeispurt heeft, kan hij weer vaker om melk vragen. Zo past de melkproductie zich aan aan zijn behoefte. Als je baby genoeg plast (ongeveer zes natte luiers op een dag), goed groeit en levendig is, weet je dat hij genoeg borstvoeding binnenkrijgt.
Hoeveel flesvoeding je kind dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Over het algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Weegt je baby bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende. Maar dit is alleen een richtlijn. Je baby bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel hij wil drinken.
Een richtlijn voor hoe vaak je je baby flesvoeding geeft, is om de twee tot maximaal vier uur. ’s Nachts kunnen de tijden tussen twee flessen wat langer zijn. De eerste maanden krijgt een baby zes à acht keer per etmaal de fles, na twee tot drie maanden bouw je dit rustig af naar vijf keer.
Lees meer: te weinig borstvoeding hebben, kan dat?
Kan een baby te veel eten?
Een uur geleden heb je je baby nog gevoed, en nou wil hij alweer drinken… krijgt hij zo niet te veel voeding binnen? Het hangt ervan af of je borstvoeding geeft of flesvoeding.
- Hongerige baby bij borstvoeding: je kunt je baby gerust opnieuw aanleggen. De samenstelling van de moedermelk past zich vanzelf aan aan wat je baby nodig heeft, waardoor je je baby altijd kunt voeden op verzoek. Door je baby vaker aan te leggen, neemt de melkproductie toe en kan hij meer drinken per voeding. Hij krijgt dan waarschijnlijk ook minder snel honger.
- Hongerige baby bij flesvoeding: als je je baby te veel flesvoeding geeft, kan hij te veel calorieën (energie) binnenkrijgen en daardoor te veel aankomen. Ook kunnen de nieren en het maag-darmkanaal heel grote hoeveelheden melk nog niet verteren.
Bij flesvoeding moet je dus in de gaten houden dat je baby niet te veel krijgt. In dit voedingsschema voor flesvoeding kun je checken wat je baby per dag ongeveer nodig heeft, afhankelijk van het aantal maanden.
Tip: Wil je beginnen met kolven? Hier vind je alles wat je daarvoor nodig hebt
Waarom is je baby hongerig? Mogelijke oorzaken
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een baby hongerig is:
- Hij heeft meer voeding nodig
- Hij drinkt te snel of te gulzig
- Clusteren
- Regeldagen
Meer voeding nodig: net zoals volwassenen zijn alle baby’s verschillend. Richtlijnen voor de voeding die een baby nodig heeft en hoe vaak je hem moet voeden, zijn gebaseerd op gemiddelde behoeften. Wat jouw baby nodig heeft, kan daarvan afwijken. Daarom is het altijd verstandig om met het consultatiebureau te overleggen als je het idee hebt dat je baby meer voeding nodig heeft. Misschien verbruikt je baby meer energie, heeft hij meer verzadigende voeding nodig of mag hij volgens zijn groeicurve best (tijdelijk) wat meer drinken.
Snel en gulzig drinken: de manier van drinken kan ook een oorzaak zijn. Pas na vijftien tot twintig minuten drinken krijgt het babybrein het signaal dat hij verzadigd is. Snel en gulzig drinken kan ervoor zorgen dat je baby eerder weer hongerig is. Bij flesvoeding kun je een speen met een kleiner gaatje proberen, bij borstvoeding kun je een lactatiekundige laten meekijken hoe je baby drinkt. Zij kan je bijvoorbeeld advies geven voor een borstvoedingshouding waarin je baby rustiger drinkt.
Clusteren: veel baby’s willen elke dag op een min of meer vaste tijd een paar uur vaker of langer drinken. Baby’s doen dit vooral in de eerste maanden en meestal aan het eind van de middag of ’s avonds. Je baby wil dan niet alleen steeds drinken, maar ook bij je liggen. Hier lees je meer over clusteren.
Regeldagen: dit zijn korte periodes (één à twee dagen tot een week) waarin je baby een groeispurt of een mentale sprong in zijn ontwikkeling doormaakt. Dit kost veel energie, waardoor je baby vaker wil drinken. Hij heeft tijdens regeldagen vaak ook meer zuigbehoefte en wil voortdurend dichtbij je zijn. Ook dat kan een reden zijn waarom hij steeds wil drinken. Is je hongerige baby 3 weken of 3 maanden oud? Dat zijn (onder meer) periodes waarin regeldagen voorkomen. Zo herken je regeldagen en dit kun je doen als je baby er honger van krijgt.
Welke flesvoeding voor hongerige baby?
Als je baby niet genoeg heeft aan de normale hoeveelheid flesvoeding, overleg dan op het consultatiebureau of je meer voeding kunt geven. Samen met de consultatiebureau-arts kun je dan kijken naar de groei en ontwikkeling van je baby.
Groeit je kind bijvoorbeeld goed, maar lijkt hij toch hongerig na de voeding? Dan is het meestal geen goed idee om meer voeding te geven. Dan loop je de kans dat je kind qua gewicht boven de groeicurve uitkomt en dat is niet gezond. Ook het toevoegen van rijstebloem of (voedings)suiker is geen oplossing: je baby krijgt dan te veel calorieën binnen.
Wat eventueel wel kan helpen, is een speciale flesvoeding voor hongerige baby’s. Laat je altijd adviseren door de consultatiebureauarts voordat je overstapt op deze voeding. Hou er ook rekening mee dat de darmen van je baby moeten wennen aan een andere flesvoeding. Dit kan zorgen voor krampjes, verstopping of diarree. Probeer de nieuwe voeding minstens twee weken uit. Zie je geen verbetering, raadpleeg dan weer je arts.
Tip: dit helpt tegen darmkrampjes
Werkt johannesbroodpitmeel bij hongerige baby?
Johannesbroodpitmeel bestaat uit gemalen zaden van de johannesbroodboom en wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als een natuurlijk verdikkingsmiddel. Je kunt het toevoegen aan de voeding als je baby reflux heeft. De melk wordt er dikker van en blijft beter in de maag. Het wordt ook wel aangeraden als een baby veel spuugt. Raadpleeg sowieso altijd eerst het consultatiebureau als je johannesbroodpitmeel wilt gebruiken, maar zeker als je baby hongerig is. Het vult misschien de buik, maar bevat geen voedingsstoffen, waardoor de kans bestaat dat je baby daar juist te weinig van binnenkrijgt.
Vanaf 4 maanden, als je baby toe is aan oefenhapjes, kun je af en toe een papfles met rijstebloem geven. Doe dit niet dagelijks: rijst bevat arseen en als je baby daar te veel van binnenkrijgt, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Begin ook niet te vroeg met het geven van een papfles. Zeker tot vier maanden kunnen de darmen van een baby de vezels nog niet verwerken. Het is overigens een fabeltje dat een baby beter doorslaapt op een papfles.
Lees meer: een papfles voor je baby, doen of niet?
Wat te doen bij een hongerige baby?
Nog even op een rijtje wat je het beste kunt doen als je een hongerige baby hebt:
- Leg je baby bij borstvoeding vaker aan.
- Vraag bij het consultatiebureau na hoeveel flesvoeding je je hongerige baby mag geven. De arts kijkt dan mee of je baby op basis van zijn groeicurve genoeg krijgt.
- Neem voldoende tijd voor een voeding. Vijftien tot twintig minuten is gangbaar voor het leegdrinken van één fles. Na vijftien minuten drinken krijgt je baby pas een verzadigd gevoel.
- Drinkt je baby de fles te snel leeg, probeer dan een speen met een kleiner gaatje. Houd de fles bijna horizontaal, zodat de melk er niet te snel uitloopt.
- Bij borstvoeding kun je de fonteinhouding proberen tijdens het voeden.
- Johannesbroodpitmeel is niet geschikt om honger te stillen. Rijstebloem kun je na 4 maanden proberen, maar niet dagelijks.
- Moet je baby veel spugen en twijfel je of hij genoeg melk binnenhoudt? Bespreek dit dan ook met het consultatiebureau.
- Baby’s jonger dan zes maanden mogen nog geen water drinken. Leng de flesvoeding dus niet aan met extra water en geef je baby ook geen extra water te drinken als hij hongerig is. Hier lees je meer over baby’s en water drinken.
Bron: Voedingscentrum, La Leche League