Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hongerige baby: wat kun je doen?

Valt het je op dat je baby al heel snel na zijn flesje wéér honger heeft. Wat kan de oorzaak zijn? Is het oké om bij te voeden? En hoe zorg je ervoor dat je hongerige baby ook weer niet te veel binnenkrijgt?

Advertentie

Hongerige baby bij borstvoeding

Sommige baby’s lijken onverzadigbaar: ze hebben nog maar net gegeten, of ze vragen alweer om de volgende voeding. Nog een teken dat je een hongerige baby hebt: de honger is niet te stillen met een fopspeen, alleen met voeding. Er is dus geen sprake van een zuigreflex, maar echte honger. Als je borstvoeding geeft, hoef je je daar geen zorgen om te maken. Een hongerige baby kun je onbeperkt borstvoeding geven. Leg je kind op verzoek aan de borst. De samenstelling van je borstvoeding past zich vanzelf aan de behoefte van je kindje aan. Mooi geregeld van Moeder natuur.

Lees ook dit overzicht van interessante feitjes over moedermelk die je (misschien) nog niet wist.

Tip: Wil je beginnen met kolven? Hier vind je alles wat je daarvoor nodig hebt

Hongerige baby bij flesvoeding

Bij flesvoeding werkt het anders: als je je hongerige baby onbeperkt kunstvoeding geeft, loop je de kans dat hij te veel aankomt. Het is niet goed als je kind te veel calorieën (energie) binnenkrijgt, dan wordt hij te zwaar. Ook kunnen de nieren en het maag-darmkanaal hele grote hoeveelheden melk nog niet verteren. Check ons handige voedingsschema kunstvoeding: dit heeft je baby per dag nodig (op gewicht).

Advertentie

Wat is de oorzaak van een hongerige baby?

Het is niet helemaal duidelijk waarom hongerige baby’s meer voeding nodig lijken te hebben dan andere. Het kan zijn dat ze meer energie verbruiken, of dat ze meer verzadigde voeding nodig hebben. Het kan ook zijn dat je je baby minder melk geeft dan dat hij volgens de groeicurve op dat moment mag hebben. Ook snel en gulzig drinken vergroot de kans op honger.

Extra voeding: ja of nee?

Als je kind niet genoeg heeft aan de normale hoeveelheid voeding, overleg dan op het consultatiebureau of je meer voeding kunt geven. Samen met de consultatiebureau-arts kun je dan kijken naar de groei en ontwikkeling van je baby.

Groeit je kind bijvoorbeeld goed, maar lijkt hij toch hongerig na de voeding? Dan is het meestal geen goed idee om meer voeding te geven. Dan loop je de kans dat je kind qua gewicht boven de groeicurve uitkomt en dat is niet gezond. Ook het toevoegen van rijstebloem of (voedings)suiker is geen oplossing, dat levert te veel energie (calorieën) op. Wat eventueel wel kan helpen, is een speciale voeding voor hongerige baby’s.

  1. Raadpleeg voor de hoeveelheid voeding die je aan je baby mag geven altijd een deskundige. Misschien geef je wel minder voeding dan je baby op basis van de groeicurve mag hebben. En dan is het niet gek dat hij zich snel meldt voor een volgende voeding.
  2. Neem voldoende tijd voor een voeding; vijftien tot twintig minuten is normaal voor het leegdrinken van één fles. Na vijftien minuten drinken krijgt  je baby namelijk pas een verzadigd gevoel. Mocht het toch te snel gaan, probeer dan een speen met een kleiner gaatje. Of je kunt de fonteinhouding uitproberen tijdens het voeden, lees hier hoe je dat precies doet.
  3. Het kan ook zijn dat je te maken hebt met regeldagen, dan kan je baby onrustig zijn en om meer voeding vragen. Tip: zo herken je regeldagen.
  4. Om de honger bij je baby te stillen, kun je water bij de voeding doen (doe ongeveer tien procent extra water bij de voeding). Dit vult de maag van je kind. Let wel: het advies van het Voedingscentrum en consultatiebureaus is om je baby pas vanaf zes maanden water te laten drinken. Voor die tijd heeft je kind het simpelweg niet nodig.

Overstappen op speciale voeding

Doe dit nooit op eigen houtje. Overleg eerst met het consultatiebureau of je huisarts. Als je overstapt, moet je er rekening mee houden dat je baby aan de nieuwe voeding moet wennen. Zijn darmen moet zich even resetten, en dat kan effect hebben op de ontlasting (diarree, verstopping). Ook kan je kind klachten zoals darmkrampjes krijgen. Probeer de nieuwe voeding minstens twee weken uit en wissel niet voor die tijd. Zie je na die tijd geen positief resultaat, raadpleeg dan weer je arts.

Advertentie

Tip: dit helpt tegen darmkrampjes

Bron: Voedingscentrum