Wat is de houdbaarheid van moedermelk?

Ga je weer aan het werk of heb je een uitstapje los van je baby gepland? Dan kan het handig zijn om een voorraadje melk aan te leggen. Maar hoe doe je dat en hoe lang blijft moedermelk buiten de borst houdbaar?

Een voorraadje aanleggen

Het aanleggen van een voorraad doe je zo: kolf extra melk af naast de normale voedingen. Bijvoorbeeld na de ochtendvoeding, omdat je dan de meeste melk hebt. Je kunt proberen te kolven terwijl je baby aan de andere borst drinkt. Je kunt ook kiezen voor een vast moment tussen twee voedingen in. Probeer eerst 20 ml te kolven en kolf elke dag iets meer. Na een aantal dagen zul je vanzelf meer voeding aanmaken. Lees hier alles over afkolven.

Advertentie

Houdbaarheid moedermelk

Moedermelk kun je achter in de koelkast drie tot vijf dagen bewaren. Ingevroren blijft het tot zes maanden houdbaar, afhankelijk van je vriezer (zie het schema). Afgekolfde melk – ook kleine beetjes – kun je invriezen in speciale bewaarzakjes, bakjes of flesjes. Gebruik bij voorkeur plastic in plaats van glas, want afweerstoffen blijven aan glas ‘plakken’. Gebruik om diezelfde reden geen glazen kannen om afgekolfde borstvoeding in op te vangen. Label de zakjes, bakjes of flesjes met de datum. Gebruik de melk volgens het first in first out-principe. Melk zet uit als het bevriest; laat dus ongeveer een kwart van de ruimte leeg.

Heb je in de kraamweek veel last van stuwing? Dit is hét moment om te beginnen met een voorraadje. Kolf voordat je je baby aanlegt, dat verlicht het gespannen gevoel. Fijn voor jou om wat moedermelk achter de hand te hebben, fijn voor je baby dat hij niet ineens heel veel melk om z’n oren krijgt!

tabel moedermelkgoed

8 tips voor het bewaren en ontdooien van moedermelk

  • Moedermelk niet in de deur van de koelkast bewaren. Kies in plaats daarvan de koelste plaats in de koelkast (dat is achterin op de glazen plaat boven het groentecompartiment).
  • Vers afgekolfde moedermelk kan worden ingevroren in bewaarzakjes. De zakjes niet meer dan voor 3/4 vullen, dan blijft er genoeg ruimte over als de melk eventueel gaat uitzetten in de vriezer.
  • Label de flesjes of zakjes met de afkolfdatum.
  • Ingevroren moedermelk niet in een magnetron of in een pan met kokend water ontdooien, om te voorkomen dat er vitaminen, mineralen of andere belangrijke bestanddelen verloren gaan en om brandwonden te voorkomen. De beste manier is om het au bain-marie (80-85 °C) op te warmen of met een flessenwarmer die langzaam opwarmt. De magnetron kan ook, mits je zeer zorgvuldig te werk gaat. Let erop dat de melk niet heter wordt dan 50 °C, anders gaat de kwaliteit van de melk achteruit. Gelukkig lusten veel kinderen de melk ook op kamer- of koelkasttemperatuur.
  • Ontdooi de melk door het zakje een nacht in de koelkast te leggen. Zo worden de bestanddelen van de moedermelk goed beschermd. Een andere mogelijkheid is om het flesje of de Medela Pump & Save Moedermelk bewaarzakjes in warm water (max. 85 °C) te plaatsen.
  • Schud zachtjes het zakje om eventueel gescheiden vet door de melk te mengen. Vermijd hard schudden en roeren van de melk.
  • Maak je geen zorgen als de ontdooide melk er gek (vlokkerig) uitziet; de romige vetlaag scheidt zich van de rest. Als je de fles na het opwarmen rustig omschudt, wordt het weer één geheel.
  • Belangrijk: vries ontdooide melk NOOIT opnieuw in. Dat verhoogt de kans op bederf en bacterieën.