Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom pindakaas goed is voor je baby

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Toch twijfelen veel ouders of ze dit ook al aan hun baby mogen geven. Ze zijn bang voor een pinda-allergie. Uit onderzoek blijkt dat het tegendeel waar is. Jong beginnen met het eten van pindakaas kan een allergie juist voorkomen.

In samenwerking met expert

Hans de Groot

Allergoloog

Pinda’s op jonge leeftijd

Vroeger werd gesteld dat je je baby het eerste jaar beter geen pinda’s moest geven. Anders zou de kans op een allergie groter zijn. Maar uit recente onderzoeken blijkt dat deze maatregel juist averechts werkt. Het geven van (fijngemalen) pinda’s aan jonge baby’s lijkt de kans op een voedselallergie niet te verhogen, maar juist te verlagen.

Advertentie

Tip: Hier vind je een giga-aanbod aan verschillende soorten pindakaas

Daarom is sindsdien het advies aangepast. Kinderartsen, allergologen en het Voedingscentrum raden daarom aan om bij baby’s vanaf vier maanden te starten met bijvoeding en om je baby voor acht maanden kennis te laten maken met pindakaas of gemalen pinda’s. Bij baby’s die aanleg voor een allergie hebben, verlaagt dit de kans op een pinda-allergie.

Heeft mijn kind aanleg voor allergie?

Het geven van gemalen pinda’s of pindakaas aan baby’s vanaf vier tot acht maanden heeft dus een positief effect, zeker voor kinderen die aanleg hebben voor allergieën. Maar hoe weet je of jouw baby hier aanleg voor heeft?

Kinderen met atopische aanleg hebben niet alleen grotere kans op voedselallergieën, maar ook op eczeemHooikoorts en astma komen nog weinig voor op deze leeftijd. Heeft jouw baby eczeem, dan is de kans groter dat hij ook een voedselallergie krijgt. Een pinda-allergie kan namelijk ontstaan als pinda via de kapotte eczeemhuid het lichaam in komt. Komt pinda via de juiste route binnen, via de darmen, dan weet het afweersysteem dat het voeding is.

Advertentie

Atopische aanleg is erfelijk. Heb jij (of je partner) een voedselallergie, astma of had je als kind vaak last gehad van eczeem? Dan bestaat het risico dat jullie kind ook atopische aanleg heeft. Hetzelfde geldt als een ouder broertje of zusje een voedselallergie, astma, hooikoorts of eczeem heeft. Hoe meer familieleden hier last van hebben, hoe groter de kans is dat je baby dit ook zal hebben.

Lees ook: Erfelijkheid is een complex onderwerp, hoe werkt het precies. Wij leggen het hier in Jip en Janneke taal uit.

Wanneer beginnen met pinda’s of pindakaas?

Je kunt beginnen met het geven van pindakaas of gemalen pinda’s zodra je kind toe is aan vaste voeding. Je mag beginnen met bijvoeding vanaf vier maanden, maar sommige baby’s zijn pas later aan hun eerste hapjes toe. Ga pas pinda introduceren als je kind al een redelijke hoeveelheid bijvoeding kan eten. Het is namelijk belangrijk om wekelijks pinda te blijven geven om een allergie te voorkomen. Elk kind heeft zijn eigen tempo bij het uitbreiden van bijvoeding. Probeer in elk geval om pindakaas bij je baby te introduceren voor hij acht maanden is. Lees hier meer over de eerste hapjes van je kind.

Het is belangrijk om je baby te laten wennen aan pindakaas. Geef je kind eerst een halve theelepel pindakaas. Heeft je kind geen last van klachten als krampjes of mondjes teruggeven dan kun je hem de dag erna twee lepels pindakaas geven. Net zo lang je kind één volle lepel pindakaas per week kan eten, op een boterham of gestampte pinda’s in een gerecht.

Gezondheidsvoordelen van pinda’s

Pinda’s en noten staan in de Schijf van Vijf. Ze zijn gezond en dus een goede toevoeging aan je eetpatroon en dat van je kind. Er wordt zelfs geadviseerd om elke dag een paar ongezouten pinda’s en noten te eten. Het maakt niet uit of ze gebrand, ongebrand of geroosterd zijn, maar de gezouten variant is niet gezond.

Advertentie

De voordelen van pinda’s op een rij:

 • Er zitten veel vitamines en mineralen in, zoals vitamine B1, vitamine E, magnesium, fosfor en zink – dit is goed voor je weerstand.
 • Het verlaagt het cholesterol.
 • Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten.
 • Pinda’s en noten zijn een goede vervanging voor vlees.
 • Er zitten veel vezels in, wat goed is voor de spijsvertering.
 • Op jonge leeftijd pinda’s eten, verkleint de kans op een pinda-allergie op latere leeftijd, zeker voor kinderen met aanleg voor allergieën.

De positieve effecten van pinda’s en noten komen vooral doordat ze rijk zijn aan onverzadigde vetten, die het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) in je lichaam verlagen.

Leestip: Deze vitamines zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je kind.

Geen hele pinda’s

Let op: geef je kind op jonge leeftijd nog geen hele pinda’s. Daar kunnen ze zich in verslikken of zelfs in stikken. Pas als je kind vier jaar is, is zijn mond en gebit goed genoeg ontwikkeld om hele pinda’s te eten. Voor die tijd kun je beter kiezen voor gemalen of gehakte pinda’s of pindakaas.

100% pindakaas of gemalen nootjes?

Vanaf het moment dat je baby vast voedsel gaat eten, mag je hem pindakaas, gemalen pinda’s of een pasta van noten en pinda’s geven. Je kunt bijvoorbeeld pinda’s fijnhakken of ze malen in een keukenmachine. Roer ze door de yoghurt of mix het door een groentehapje. Als je kind toe is aan iets grovere structuren, kun je ook kleine stukjes pinda over zijn eten strooien. Ook kun je pindakaas op een stukje brood smeren.

Er is speciale pindakaas voor jonge kinderen te koop, waaraan geen suiker, zout of olie is toegevoegd. Deze pindakaas bestaat alleen uit pinda’s. Ook bestaat er notenpasta zonder toevoegingen. Zowel de 100% pindakaas als de 100% notenpasta wordt door het Voedingscentrum beschouwd als gezond broodbeleg, ook voor je baby of kind.

En gewone pindakaas?

De variant ‘100% pindakaas’ is dus gezond beleg, maar hoe zit het met een gewone pot pindakaas uit de Nederlandse supermarkt? Als we kijken naar het bekendste en oudste merk pindakaas, dan zie je de volgende ingrediënten op de ingrediëntenlijst: 85% pinda, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm) en zout.

Er is dus geen suiker aan toegevoegd; al bevat pinda wel van nature aanwezige suikers. Het gaat om 6,4 gram suiker per 100 gram, veel minder dan bijvoorbeeld in hagelslag, appelstroop of jam. In pindakaas zit wel veel vet. Maar zoals gezegd gaat dit voornamelijk om onverzadigde vetten, de ‘goede’ variant vet dus.

Aan een pot gewone pindakaas is zout toegevoegd, namelijk 0,6 gram per 100 gram. Dit is minder zout dan in veel ander broodbeleg wordt toegevoegd of zelfs in brood zelf zit, zoals in plakjes magere kipfilet (+/- 1,7 gram zout per 100 gram), 30+ kaas met minder zout (1,2 gram per 100 gram), smeerkaas voor kinderen (1,9 gram per 100 gram) of leverworst (1,7 gram per 100 gram).

Klachten na het eten van pinda’s

Er bestaat een kans dat jouw kind overgevoelig of allergisch is voor pinda’s. Heeft je kind pinda’s gegeten en vertoont hij of zij allergische symptomen, ga dan langs de huisarts. Denk bijvoorbeeld aan symptomen zoals jeukende zwellingen/bulten, benauwdheid, acuut braken of bewustzijnsdaling direct na het eten van de eerste keer pindakaas. Geef je kind in zo’n geval voorlopig geen pinda’s meer, tot duidelijk is of er sprake is van een allergie of niet.

Reageert je kind extreem heftig op pinda’s, krijgt hij het benauwd, heeft hij een piepende ademhaling, zwellen de tong, keel of lippen op, of valt hij flauw? Bel dan direct 112. In dat geval heeft je kind waarschijnlijk een hevige pinda-allergie. (link naar nieuwe evergreen pinda-allergie).

Pinda-allergie

Een pinda-allergie bij je kind kan ontzettend vervelend zijn en in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk. Kinderen van wie al bekend is dat ze een pinda-allergie hebben, moet je daarom zeker geen pinda’s geven.

Als jij, je partner of een ouder broertje of zusje (ernstig) eczeem heeft, je baby eczeem heeft en/of een pinda-allergie heeft, dan is het verstandig om voorzichtig te zijn met het geven van pinda’s of pindakaas aan je baby. De kans is dan groter dat je baby ook een pinda-allergie ontwikkelt. Toch kun je in zo’n geval je baby wel pinda’s laten proberen, juist om die allergie te voorkomen.

Dus ook voor baby’s met familieleden met een pinda-allergie geldt dat het eten van pinda’s op jonge leeftijd een positief effect kan hebben. Als je je kind in dit geval pinda’s wilt geven is het wel verstandig om dit vooraf te bespreken met je huisarts of met het consultatiebureau. En wees je zeer bewust van de symptomen en gevaren van een pinda-allergie. Grijp in zodra je merkt dat je kind een allergische reactie heeft.

Meer informatie

Voor meer informatie over pinda allergie en de zogenaamde pinda poli klik je op de volgende link. Hierop vindt je ook veilige introductieschema’s voor de pinda, en tevens adviezen welke kinderen veilig thuis mogen starten met pinda en bij wie geadviseerd wordt eerst een allergisch onderzoek te laten doen op een “pindapoli”.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Reinier de Graaf, Voedingscentrum

Hans de Groot

Allergoloog

Hans de Groot ziet als allergoloog zowel kinderen als volwassenen en is gespecialiseerd in o.a. voedselallergie bij kinderen, insectenallergie, hooikoorts, bijwerkingen van geneesmiddelen en de behandeling ervan met immunotherapie.

In het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft heeft Hans sinds 2008 een allergiecentrum opgezet, inclusief de zogenaamde pindapoli waar met snelle diagnostiek en introductie van voeding een allergie zo snel mogelijk wordt voorkomen bij baby’s met eczeem. Sinds 3 jaar is hij Medisch Manager van Zorgeenheid Moeder en Kind binnen RdGG. En sinds een jaar is hij (opnieuw) voorzetter van de hoofdredactieraad van het Nederlands Tijdschrift voor Astma en Allergie.

Voor meer informatie:

 • Biografie Hans de Groot - gepubliceerd op Reinierdegraaf.nl.

 • Social media van Hans de Groot:

  Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

  Vitamine D en K

  Voor voldoende voedingsstoffen
  Bekijk nu