
Regeldagen bij je baby: hoe herken je ze?
Had je net eindelijk een soort van ritme te pakken, is je baby opeens huilerig, onrustig en wil hij aldoor drinken. Misschien heeft je baby wel een regeldag. Maar wat zijn regeldagen precies? En hoe herken je regeldagen?
Wat zijn regeldagen bij je baby?
Het ging zo lekker: je had net een ritme gevonden met voeden, spelen en slapen, maar van de ene op de andere dag wordt dat helemaal in de war geschopt. Het lijkt wel alsof je baby elk uur wil drinken en hij huilt vaker. Wat is er aan de hand? Eens in de zoveel tijd heeft je baby een groeispurt of maakt hij een mentale sprong en groeit hij in zijn ontwikkeling. Op zo’n dag vraagt je baby vaker om voeding dan je gewend bent. Dat is heel normaal. Je baby heeft meer energie nodig, wil meer voeding en regelt dit zelf door meer te gaan drinken. Dit noemen we regeldagen.
Regeldagen borstvoeding
Bij borstvoeding is het zo dat de samenstelling en hoeveelheid vanzelf worden aangepast aan de behoefte van je baby. Op regeldagen leg je je baby vaker aan omdat hij steeds wil drinken, en dat zorgt ervoor dat je lichaam meer melk gaat aanmaken. Zo zorgen regeldagen bij borstvoeding ervoor dat je kind precies krijgt wat hij nodig heeft.
Regeldagen flesvoeding
Regeldagen bij een baby die flesvoeding krijgt komen net zo goed voor. Ook deze baby’s kunnen een groeispurt hebben of om een andere reden meer honger hebben dan anders. Vraagt je kind vaker om een fles of heeft hij nog honger als de fles leeg is, dan kun je gerust een dag wat extra melk geven. Verderop lees je hoe je dit kunt doen. Geef niet zomaar standaard meer melk. Als je kind te veel flesvoeding krijgt, kan dit voor overgewicht zorgen. Twijfel je of je baby regeldagen heeft of dat er iets anders aan de hand is, overleg dan met het consultatiebureau.
Oorzaken regeldagen baby
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor regeldagen van je baby:
- Een groeispurt. Dat is misschien wel de meest voor de hand liggende oorzaak van regeldagen. Over het algemeen groeit je baby geleidelijk, maar soms heeft hij een groeispurt en dat kost veel energie. Hij heeft dan ook een paar dagen meer behoefte aan voeding.
- Een nieuwe fase in de ontwikkeling. Hoe meer je baby zich gaat richten op de wereld om hem heen, hoe meer afleiding er ook is tijdens het drinken. Is hij te veel met andere dingen bezig, dan kan het zijn dat hij minder melk binnenkrijgt en sneller weer honger heeft.
- Een inhaalslag. Als je baby een paar dagen wat minder heeft gedronken, of als jouw melkproductie even wat terugliep, kan hij met wat regeldagen ‘bijtanken’ én daarmee komt jouw melkproductie weer op peil.
- Een virus. Als je borstvoeding geeft, krijgt je baby antistoffen via jouw moedermelk. Heeft hij een verkoudheid of ander virus onder de leden, dan kunnen regeldagen nodig zijn om meer melk en dus meer antistoffen binnen te krijgen.
Wanneer heeft je baby regeldagen?
Groeispurten kunnen op elk moment voorkomen. Toch hebben de meeste baby’s rond dezelfde periodes regeldagen:
- 9 à 10 dagen
- 3 à 4 weken
- 6 weken
- 3 maanden
- 6 maanden
Regeldagen vallen niet altijd precies op deze dagen, je kunt de klok er niet op gelijk zetten. Regeldagen na 6 maanden komen ook voor, bijvoorbeeld als je kind ziek is. Bovendien zijn regeldagen niet bij ieder kind te merken. Meestal duren regeldagen één à twee dagen, maar ze kunnen ook langer aanhouden, tot wel een week.
Meer weten? Dit leert je kind allemaal in het eerste jaar
Hoe herken je regeldagen?
Hoewel regeldagen niet bij iedere baby duidelijk te merken zijn, vertonen de meeste baby’s gedrag dat er wel eens op zou kunnen wijzen dat het zover is:
- Je baby wil steeds drinken op regeldagen. Een groei- of ontwikkelingsspurt kost veel energie, en het drinken zelf kost óók energie. Niet zo gek dus dat je baby hongerig is en vaak wil drinken. Misschien wel elk uur. Let goed op hongersignalen: sabbelen op zijn handen, zoekend rondkijken en smakgeluiden maken.
- Je baby kan tijdens regeldagen vaker huilen en onrustig zijn. Hij heeft niet alleen meer honger, maar wil ook graag bij jou zijn en heeft een grotere zuigbehoefte.
- Je baby slaapt slecht. Doordat je baby extra wil eten, kan ook zijn slaapritme veranderen. Sliep hij eerst (bijna) door? Dan kan hij tijdens regeldagen ’s nachts vaker om voeding vragen en meer wakker liggen.
- Als je borstvoeding geeft, kun je op regeldagen het gevoel hebben dat er niet genoeg melk in je borsten zit. Ze voelen slap en leeg. Dat is niet gek: je legt vaker aan dan normaal en dat kost energie. Toch hoef je niet bang te zijn dat je te weinig melk hebt. Hoor je je baby slikken? Dan is er melk en drinkt hij. Doordat je baby vaker drinkt op regeldagen wordt de melkproductie meer gestimuleerd en maak je meer melk aan.
De bovenstaande kenmerken betekenen overigens niet altijd dat je baby een regeldag heeft. Hij kan ook niet lekker in zijn vel zitten, ziek zijn of last hebben van doorkomende tandjes. Ook kan je baby een regeldag hebben zónder dat je iets merkt. Bijvoorbeeld omdat je borstvoeding op verzoek geeft en je gewend bent dat je kind de ene dag meer vraagt dan de andere.
Lees hier meer: hoe weet je of je baby genoeg melk binnenkrijgt?
Clusteren of een regeldag?
Tijdens regeldagen wil je kind bijna non-stop aan de borst. Als je baby een bepaald deel van de dag vooral kleine beetjes wil drinken, is hij aan het clusteren. Clustergedrag heeft meerdere oorzaken: je baby wil zich veilig voelen, zoekt rust, heeft een sterke zuigbehoefte of maakt zich op voor een nacht slapen. De ene baby clustert vooral ’s ochtends en de ander ’s avonds, maar het kan ook zo zijn dat jouw baby helemaal niet aan clusteren doet. Clusteren is in elk geval volkomen normaal gedrag van je kind en niet iets om je zorgen over te maken. Zodra je baby ouder wordt, gaat het vanzelf over.
Omgaan met regeldagen: tips
Ze kunnen best onzeker maken en verwarrend zijn, die regeldagen. Hoe speel je daar nu weer op in? De onderstaande tips voor je baby én jezelf kunnen daarbij helpen.
Regeldagen bij borstvoeding:
- Borstvoeding werkt volgens het vraag-en-aanbod-principe. Je maakt de hoeveelheid melk aan waar je baby behoefte aan heeft. Bij regeldagen heeft je baby meer honger en is de vraag hoger. Door direct te voeden als je merkt dat je baby honger heeft (ook al is dat elk uur of vaker), neemt jouw melkproductie toe. Zo past het aanbod zich aan aan de vraag. Hoe meer je aanlegt, hoe sneller de regeldagen voorbij zijn. Lees hier het drie-stappenplan: zo leg je je baby goed aan.
- Zorg dat je baby je borst helemaal leegdrinkt. Hoe leger de borst, hoe vetter de melk.
- Als hij je borst helemaal leegdrinkt, maak je meer melk aan.
- Geef je baby liever geen speen. Stil de zuigbehoefte als het kan aan de borst.
- Als er geen einde lijkt te komen aan de regeldagen of als je blijft twijfelen of je wel genoeg melk produceert, kun je advies vragen aan een lactatiekundige.
Als je borstvoeding geeft denk je tijdens regeldagen misschien dat je te weinig melk hebt, omdat je baby zo vaak aan de borst wil en daarna niet tevreden lijkt. Toch komt het weinig voor dat moeders te weinig melk aanmaken.
Vaak merk je van de eerste regeldagen het meest, want de hoeveelheid melk in je borsten is dan nog niet aangepast aan de hoeveelheid die je baby wil. Daar hoef je niet onzeker van te worden, want de productie stijgt na een paar dagen vanzelf.
Tip: pijn, vermoeidheid en stress kunnen ervoor zorgen dat je melkproductie terugloopt. Een warme doek of warmtekompres op je borst kan de melk helpen toeschieten. Lees ook: zo wek je de toeschietreflex op.
Regeldagen bij flesvoeding
Het kan zijn dat regeldagen bij flesvoeding minder goed opvallen, omdat je misschien gewend bent om op een schema te voeden. Hierdoor denk je mogelijk dat je baby gewoon even een mindere dag heeft en niet lekker in zijn vel zit.
Zou het toch wel eens een regeldag kunnen zijn? Ook bij flesvoeding kun je je baby tijdens een regeldag extra melk geven. Het is niet erg als je baby een dag iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Probeer niet heel veel extra te geven. Verlaag bijvoorbeeld zijn normale hoeveelheid melk, maar geef wel vaker een fles. Zo drinkt hij vaker dan normaal, maar is de totale hoeveelheid op de dag niet direct veel meer. Vind je het moeilijk om hiermee om te gaan of twijfel je of je baby wel genoeg melk krijgt? Vraag dan om advies bij het consultatiebureau.
Check ook dit handige voedingsschema kunstvoeding.
Regeldagen: tips voor jou
Regeldagen zijn niet alleen vermoeiend voor baby’s, maar ook voor ouders. Je baby is hangerig, je bent hem veel aan het troosten en je kunt het gevoel hebben dat je continu met voeden bezig bent. Dat kost bakken energie. Dit kan jou helpen om de regeldagen door te komen:
- Probeer je erbij neer te leggen dat je even nergens aan toekomt. Als je steeds dingen wilt die tijdens regeldagen gewoonweg niet lukken, is dat alleen maar frustrerend. Spanning bij jou kan er bovendien voor zorgen dat je baby nog onrustiger wordt.
- Wees lief voor jezelf. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Huispak aan, benen omhoog als je baby slaapt, andere klusjes wachten maar even.
- Of bel een vriendin om je even te komen helpen.
- Sla gezonde snacks in en drink veel water. Die energie kun je goed gebruiken zolang de regeldagen aan de gang zijn.
- Voelt het eenzaam, die lange, niet zo vrolijke regeldagen? Weet dat andere ouders hier ook doorheen gaan. Vraag vrienden hoe zij dat deden, lucht je hart.
- Zo hou je gebroken nachten beter vol.
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: La Leche League, De verloskundige (KNOV)