
4x onverwachte uitdagingen toen mijn oudste naar de basisschool ging
Gaat je kind eenmaal naar de basisschool, dan wordt alles makkelijker. Tenminste, dat zeggen ze. Brenda ervaart dat net even anders.
Een paar maanden geleden was daar het grote moment: mijn oudste zoon startte zijn loopbaan op de basisschool. Na vier jaar knusse crèche liep hij ineens tussen de grote kinderen, op weg naar een juf die hij niet kende en een lokaal waar hij nooit geweest was. Best even slikken. Maar van horen zeggen had ik dat alles makkelijker wordt, zodra je kind naar school gaat. Vier keer: mooi niet, dus…
1. Op tijd komen
Die eerste ochtend had ik mijn peutertweeling met het zweet tussen mijn billen maar net op tijd klaar om op tijd de deur uit te gaan. Had ik bij het kinderdagverblijf geen stipte begintijd (en moesten ze alle drie op één locatie zijn), nu moest iedereen in de maat mee van de schooltijden. O ja, detail: de kleuter zelf had er ook niet bepaald de vaart in. Hij is van het type: tussen het pakken van je onderbroek en het daadwerkelijk aantrekken ervan, kun je nog twintig andere Zeer Belangrijke dingen doen.
2. Luizenpluizen
Waar je bij een kinderdagverblijf alleen maar hoeft te betalen (goud geld, dat dan weer wel), is er op de basisschool een keur aan semi-verplichtingen die je hoofd vullen. Morgen de gymtas mee, fruit en brood graag in een apart bakje anders eten ze alles in de eerste pauze al op, overmorgen een kaartje inleveren voor de jarige directrice, vrijdag helpen in de schoolbieb en na de vakantie kunnen we je goed gebruiken als luizenpluizer. Liefst op maandag om 12.00 uur. Dat lukt wel, toch?
Lees ook: Tips voor hulpouders op de basisschool
3. Nogal vaak vakantie
Nog een groot verschil met het kinderdagverblijf, basisscholen zijn lang niet zo vaak open. Corona deed er natuurlijk nog een schepje bovenop, maar kinderen op de basisschool blijken nogal vaak vakantie te hebben. En studiedagen, meestal voor of na zo’n vakantie. Ook is de juf weleens ziek en het blik aan vervangers helaas leeg. En heeft het hard gevroren en zijn de wegen glad, dan blijft menig schooldeur ook dicht. Weg regelmaat, weg structuur in mijn werkweek.
4. Onhandig schema
Het ophalen uit school op korte dagen is bovendien geen goede match met het middagslaapje van baby’s en peuters. In mijn geval betekende dat twee jengelende, vermoeide en ruziemakende kleintjes in de bakfiets om grote broer op te halen die vervolgens eerst allerlei speeldates moet afspreken, afzeggen, verzetten en toch weer afzeggen. Eenmaal thuis is de tweeling over hun slaap heen, tot vlak voor etenstijd (en dan mogen ze écht niet meer slapen). Inmiddels tukt slechts één van de twee nog tussen de middag, dat halveert het huilkoor in ieder geval. Wordt het dan toch een beetje makkelijker?