Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Eva raakt in discussie met de 'Zo hoort het'-maffia

Een speen voor je kleuter, je baby bij je in bed of je peuter nog een flesje melk geven voor het slapengaan. Van Eva mag het allemaal. Ze heeft een afkeer van de 'Zo hoort het'-maffia.

Advertentie

Als het op opvoeden aankomt, heeft niemand de wijsheid in pacht. Wat voor het ene kind werkt, werkt voor het andere totaal niet. Hoe de ene ouder het doet, is niks voor de ander. En er is geen wetenschappelijk onderzoek dat unaniem een oordeel geeft over de beste opvoedmethode.

Geschreven door

Eva Munnik

Opvoeden

Ik heb veel boeken geschreven die met ouderschap te maken hebben, maar nooit een over opvoeden. En dat ga ik ook nooit doen. Waarom niet? Omdat ik echt niet voor een ander kan bepalen hoe je het het beste kunt aanpakken. Ik weet alleen wat bij mijn kind werkt (en zelfs dat de helft van de tijd nog niet eens). Als ik iets heb geleerd van het moederschap, is het dat je echt niet kunt beoordelen wat het beste werkt voor een kind dat je niet kent. Niet voor niets riepen mijn co-auteur Sofie en ik een tijdje geleden op tot Mompeace. Aan mensen die hardop hun negatieve mening verkondigen over andermans opvoedmethodes heb ik dan ook een broertje dood.

Twitter-fittie

Laatst raakte ik in een Twitter-fittie verwikkeld met een lid van de ‘Zo hoort het’-maffia. Ze werkte in een dokterspraktijk – ze was de vrouw van de huisarts – en twitterde: Kind van jaar of vier (?!) komt binnen met speen in de mond. Ouders stellen vraag aan kind, beantwoordt vraag mèt speen in de mond, onverstaanbaar natuurlijk, ouders zeggen er niets van. En zometeen vast logopedie nodig. Hoe maak ik de #zorg duur. Of ben ik ouderwets?

Ten eerste: ja, ze is ouderwets, in zoverre dat de laatste wetenschappelijke inzichten niet zo negatief zijn over de fopspeen. Recent onderzoek in Australië wijst uit dat er geen verband is tussen de fopspeen en spraakproblemen (die logopedie waar de doktersvrouw het over heeft, is dus onzin). Ook blijkt uit de laatste cijfers dat kinderen die spenen gebruikten niet vaker een beugel hoeven, vertelde een jeugdarts mij. Dus de stelling van deze huisartsenvrouw dat de bewuste ouders ‘de zorg duur maken’ door hun kleuter een speen te geven, is nogal omstreden gezien de laatste inzichten.

Ten tweede: ze runt een dokterspraktijk met haar man, de huisarts. Zij zou juist zonder oordeel patiënten tegemoet moeten treden en vooral bezig moeten zijn met hen op hun gemak stellen. Hoe weet zij nou wat er in het hoofd van die ouders en die kleuter omgaat? Misschien vindt dat kind het wel doodeng bij de dokter, misschien is het wel een stressvolle situatie waarin de troost van de speen uitkomst biedt, je weet het niet. En dan is zij ook nog eens zorgverlener, dan moet ze – vind ik – helemaal terughoudend zijn met haar oordeel.

Advertentie

Discussie met doktersvrouw

Ik kon het natuurlijk niet laten en reageerde op de tweet: Kan me voorstellen dat een dokterspraktijk spannend is voor een kleuter en dat hij daarom troost vindt in zijn speen. Verder is elk kind anders en zou ik nooit zo oordelen.

En daar kwam een discussie uit, die als volgt eindigde:

Doktersvrouw: Het gaat er in de essentie om, dat kinderen opgevoed moeten worden.

Ik: Maar grenzen stellen en opvoeden kan op 100 verschillende manieren. En niemand heeft de wijsheid in pacht wat betreft de beste manier. Dus doe je als ouder wat voor jouw kind en jou werkt.

Doktersvrouw: Hier valt over te discussiëren.

Advertentie

Bekentenissen

Wat mij betreft is er geen discussie over mogelijk dat opvoeden op 100 manieren kan. Gelukkig vielen wat moeders (en een jeugdarts) me bij in de discussie. Met een paar van hen praatte ik verder in een privégesprek en we vermaakten elkaar met bekentenissen waar de ‘Zo hoort het’-maffia van achterover zou slaan. De een veegt de billen van haar zevenjarige nog af (het zou kunnen zijn dat ik dat ben), de ander liet haar peuter altijd in de rugdrager in slaap vallen (en dat durfde ze niet tegen haar gastouder te zeggen) en de derde had een kind dat tot acht jaar met zijwieltjes had gefietst.

‘Bemoei je met je eigen’

Mag je er wat van vinden, van hoe een ander het doet? Tuurlijk, ik vind ook van alles wat. Moet je het altijd uitspreken? Nee. Want wie ben jij om die ouders lastig te vallen met jouw persoonlijke mening? Waarom moet een ander kind met twee jaar van de speen af zijn omdat die van jou dat was? Waarom moet een andere ouder het doen zoals jij? Een tip of advies geven is prima, maar je eigen manier opdringen vind ik een no go. ‘Bemoei je lekker met je eigen,’ zei mijn Amsterdamse oma altijd. En daar ben ik het roerend mee eens.

Meer blogs van Eva:

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu