Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Mijn hart was bij élke geboorte geroerd en vereerd'

Na veertien jaar neemt Ellen afscheid van haar baan als verloskundige. Ze laat de praktijk in goede handen achter. 'Maar de verloskunde, die zit diep in mijn hart'.

Advertentie

Deze column is anders dan anders. Geen weeën in de nacht, geen warme kruiken of heerlijk vers babygehuil. Dit wordt een afscheid. En voor mij een nieuw begin. Ik leg mijn werkzaamheden als verloskundige in Haarlem namelijk neer.

Geschreven door

Ellen Andrea

Verhuisd

Ik ben inmiddels verhuisd, met mijn gezin en schoonouders, naar een prachtige plek in het oosten van Nederland. Een oude boerderij met daaromheen weiland, moestuin en bos. Mijn lieve collega Babische zal mijn plekje in de praktijk overnemen en met een gerust hart draag ik het stokje aan haar over. Team Kleverpark wordt anders, maar blijft sterk in het vertrouwen geven aan jonge gezinnen. Na veertien jaar in deze mooie praktijk te hebben gewerkt, gaat mijn weg verder. Welke kant ik op ga, is nog open. De komende maanden richt ik mij op onze nieuwe woonplek, mijn gezin met drie kinderen en mijn hart. Ik ben benieuwd wat er op mijn pad zal komen. Spannend, maar ook heel nieuwsgierig naar wat er komen gaat. In ‘volle verwachting’, zoals bij de geboorte van een kind.

Prachtige verhalen

Lieve lezers, de afgelopen jaren heb ik met veel plezier mijn verloskundige verhalen met jullie gedeeld. Om een kijkje te kunnen geven in het leven van een verloskundige, maar ook om jullie te voorzien van krachtige verhalen en daarmee het vertrouwen te voeden om het baringsproces in te gaan.

Natuurlijk proces

Ik ben ervan overtuigd dat in deze wereld die zo aan het veranderen is, een kind op de wereld zetten een natuurlijk proces zal blijven. Een vrouwenlichaam is daarvoor gemaakt. Maar door het steeds meer denken vanuit de risico’s en door alle mogelijkheden binnen de medische wetenschap, lijken we dat soms een beetje te vergeten. Natuurlijk ben ik niet tegen de ontwikkelingen binnen het medisch kunnen: dankbaar ben ik voor veel van deze dingen die ons helpen de natuur bij te staan waar nodig. Maar daarbij moeten we waken voor onnodig medisch handelen, ingrijpen in de natuur, sturen naar onze hand. Na meer dan duizend baringen van dichtbij te hebben meegemaakt, weet ik dat Moeder Natuur heel krachtig is. En ons keer op keer kan verbazen.

Afscheid

Ik wens Team Kleverpark, de verloskunde in Nederland, maar vooral jou, de lezer van deze column, alle goeds! Ik neem afscheid van dit plekje. Maar de verloskunde, die zit diep in mijn hart. Mijn hart dat na veertien jaar als verloskundige bij elke geboorte diep geroerd en vereerd is gebleven. En ik hoop dat ik dát stukje aan jullie heb meegegeven.

Advertentie

Proost op het leven!

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Beeld: Solen Feyissa – Unsplash

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Zwangerbox partnerpagina Goedgemerkt 2022

Goedgemerkt

Bekijk de website