Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe veilig is de 22 wekenprik tegen kinkhoest eigenlijk voor jou én je baby?

Om ervoor te zorgen dat je baby vanaf zijn geboorte beschermd is tegen kinkhoest, kun je tijdens je zwangerschap de 22 wekenprik halen. Grote kans dat je je afvraagt – en terecht – of deze vaccinatie wel veilig is voor jou en je ongeboren kind. Wij leggen het uit.

ADVERTORIAL

Voordat een vaccinatie aangeboden wordt – of in dit geval opgenomen wordt in het Rijksvaccinatieprogramma – is er veel onderzoek naar gedaan. Bij de kinkhoestvaccinatie is dit ook gebeurd. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit vaccin veilig is voor moeder én kind en geen verhoogde risico’s met zich meebrengt. Wel kun je wat onschuldige bijwerkingen krijgen na de vaccinatie, zoals roodheid, zwelling en pijn op de prikplek. Ook verhoging, koorts, spierpijn of hoofdpijn kunnen voorkomen.

Jarenlange ervaring

In andere landen kunnen zwangere vrouwen al veel langer de kinkhoestvaccinatie krijgen. Zo hebben in Engeland al meer dan 3 miljoen zwangeren deze prik gehaald. Ook in België, Spanje en de VS wordt het vaccin al langer gegeven. Hierdoor weten we dat de ervaringen met deze vaccinatie goed zijn.

Welk vaccin krijg je?

Het vaccin dat je krijgt bij de 22 wekenprik is de DKT-prik. Deze vaccinatie beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen de ziekten tetanus en difterie. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest, daarom is het altijd een combinatievaccin.

Wat zit er in een vaccin?

In de bijsluiter staan alle bestanddelen genoemd die in een vaccin kunnen zitten. Deze bestanddelen worden verdeeld in drie groepen: werkzame stoffen, hulpstoffen en reststoffen werkzame stoffen, hulpstoffen en reststoffen. Ook als je al eerder gevaccineerd bent tegen kinkhoest, is een prik tijdens je zwangerschap nodig om voldoende antistoffen aan te maken.

Hoe beschermt de 22 wekenprik je baby tegen kinkhoest?

Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. Deze komen vervolgens via de placenta bij je ongeboren baby terecht. Zo heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven, totdat hij zelf een vaccinatie tegen kinkhoest krijgt. Dat is door de komst van de 22 wekenprik nu (meestal) met 3 maanden, in plaats van 2 maanden.

Corona-maatregelen rondom 22 wekenprik

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.

Kan ik (of mijn kind) op het consultatiebureau besmet raken door het coronavirus?

De artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om jou (of je kind) veilig te vaccineren. Er wordt overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren even niet. Jeugdgezondheidszorgmedewerkers dragen mondneusmaskers en werken hygiënisch: ze wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Zieke medewerkers blijven thuis.

 

Redactioneel – Offer – Zwangerschapskalender

Ben jij al klaar voor de komst van je baby?

Van ledikantje tot babyfoon
Shop nu