Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
wat doet een logopedist

Wat doet een logopedist?

De keuze is gemaakt. Jullie gaan langs bij de logopedist. Maar wat doet een logopedist precies?

In samenwerking met expert

Jente Timmer

Logopedist

Wat is een logopedist?

Een logopedist helpt bij spraak-, taal- en stemproblemen en gebruikt hiervoor speciale technieken en methodes. Zij is hier speciaal voor opgeleid.

Advertentie

Wat doet een logopedist?

  • In een intakegesprek de achtergrondinformatie van je kind en het gezin in kaart brengen, gericht op de klachten;
  • Onderzoeken wat het probleem precies is;
  • Een behandelplan opstellen, dat overigens erg verschilt per kind;
  • Stapsgewijs handvatten aanreiken om belemmeringen in het spreken zo veel mogelijk weg te nemen; De logopedist leert je kind bijvoorbeeld hoe hij woorden combineert tot zinnen, hoe hij een verhaal goed kan vertellen en begrijpen of hoe hij een bepaalde klank uitspreekt. Soms moeten kinderen leren hun tong-, kaak- en/of gezichtspieren te versterken en op de juiste manier te gebruiken;
  • Familie, leerkracht of pedagogisch medewerkers adviseren hoe om te gaan met een kind dat moeite heeft met praten;
  • Geregeld de voortgang evalueren en zo nodig de behandeldoelen aanpassen;
  • Overleggen met andere professionals zoals pedagogisch medewerkers, onderzoekers in audiologisch centra, consultatiebureau-artsen, tandartsen of fysiotherapeuten;

Hoe gaat een sessie bij de logopedist?

Gewoonlijk gaan kinderen eenmaal per week naar een logopediesessie van een half uur. Bij jongste kinderen voert de logopedist vaak indirecte therapie uit, waarbij ze de ouders handvatten geeft om met hun kind te communiceren. Vanaf het moment dat kinderen zich langer kunnen concentreren, zal de logopedist met het kind zelf specifieke oefeningen doen. Vaak gebeurt dit spelenderwijs, aan tafel of op de grond. De logopedist houdt echter altijd aandacht voor de behandeldoelen, ook al lijkt ze soms alleen maar te ‘spelen’.

Aan de doelen voor uitspraak, begrijpen of spreken van zinnen, stem of vloeiendheid van spreken wordt gewerkt door diverse methodieken toe te passen. Om te zorgen dat kinderen gemotiveerd blijven zet de logopedist onder andere spellen in, zoals ganzenbord, memory, lego, blokken, dieren, een bal. De logopedist kiest methode en spelvorm die het meest passen bij je kind en zijn spraak- of taalprobleem, zodat ze je kind zo goed mogelijk kan behandelen.

Oefeningen logopedie voor thuis

Aan het eind geeft de logopedist oefeningen mee naar huis. Het effect van logopedische therapie staat of valt bij regelmatig oefenen: het liefst minimaal 1 tot ongeveer 5 keer per week. Het verschilt per kind en per reden wanneer het gewenste resultaat bereikt is en de behandeling klaar is. Ouders, logopedist en kind bespreken het verloop van de therapie vaak met elkaar. Als kinderen tegen moeilijkheden aanlopen, denkt de logopedist graag mee om het oefenen zo makkelijk mogelijk te maken.

Bronnen: Logopedie Centrum Renes, Logopedie.nl

Advertentie

Jente Timmer

Logopedist

Jente ondersteunt als logopedist jonge kinderen en hun ouders vanuit haar eigen praktijk Meertaalpraktijk. Kinderen met taalontwikkelingsachterstand of TOS (taalontwikkelingsstoornis) kunnen bij haar terecht voor individuele behandeling of voor het Hanen Ouderprogramma.

In dit programma leren ouders in bijeenkomsten samen met andere ouders welke technieken ze kunnen gebruiken om hun kind te helpen met praten. In allerlei dagelijkse situaties, van tanden poetsen tot eendjes voeren, op een natuurlijke manier. Wanneer je al alles hebt geprobeerd om je kind te helpen praten, maar het komt niet, kunnen frustraties ontstaan, bij zowel ouders als kind. Praten wordt dan een lesje, terwijl het leuk moet zijn! Het Hanen Ouderprogramma verbetert het contact tussen ouder en kind en brengt plezier in praten weer terug. Je kind maakt dan al snel nieuwe geluiden, gebaren of woorden. Het Hanen Ouderprogramma is bewezen effectief en wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Talen - en in het bijzonder de taalontwikkeling van jonge kinderen - interesseert haar mateloos. Ze vertelt er daarom ook buiten de therapiesetting geregeld over, zoals in workshops aan gastouders en pedagogisch medewerkers of op de Negenmaandenbeurs in opdracht van BoekStart.

Voor meer informatie:

  • Website Meertaalpraktijk

  • Social media van Jente Timmer:

    Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

    Albert Heijn

    Bekijk de website