Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
complimenten geven

Complimenten geven aan je kind

Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind als je hem regelmatig een compliment geeft. Maar hoe en wanneer geef je een compliment? En wat kan het gevolg zijn als je je kind te veel complimenten geeft?

In samenwerking met expert

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Waarom complimenten geven?

Als je kind op het kinderdagverblijf of op school een compliment krijgt, bevordert dat zijn motivatie. Zo werkt het thuis ook. Als jij of je partner je kind een compliment geeft:

Advertentie
 • geeft hem dat een goed gevoel.
 • moedigt dat gewenst gedrag bij hem aan.
 • moedigt hem dat aan om nieuwe dingen te proberen.
 • geeft hem dat zelfvertrouwen.
 • helpt het hem bij het vormen van een positief zelfbeeld.

Waarvoor geef je complimenten?

Er zijn natuurlijk allerlei redenen waarom je je kind een compliment kunt geven. Meestal doe je dat spontaan, als je je trots of vol liefde voelt. Een paar voorbeelden van situaties waarbij een compliment op z’n plaats is:

 • positief gedrag: je kind heeft zijn speelgoed opgeruimd of zijn bord en bestek naar de keuken gebracht.
 • je kind heeft iets nieuws geleerd: hij kan zelf zijn kleren aan- en uittrekken of hij kan zelf op het potje plassen of poepen.
 • je kind heeft iets gepresteerd: hij heeft een tekening gemaakt of zelf een treinbaan gebouwd.
 • je kind heeft zijn best gedaan: je geeft het compliment niet voor het resultaat, maar voor zijn inspanning. Lees hier meer over de opvoedmethode Natuurlijk Ouderschap.

Zo geef je een compliment: 6 tips

Het is natuurlijk prima om met aandacht ‘goed zo’ te zeggen, maar als je een compliment wilt geven kun je ook aan deze punten denken:

 1. Maak je compliment duidelijk
  Voor jou is het misschien logisch welk gedrag een compliment verdient, maar een kind weet niet altijd precies wát hij goed doet. Benoem het specifiek, dan snapt je kind ook wat hij een volgende keer weer zo kan doen. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat jij je broertje zo goed helpt door zijn knuffelbeer aan te geven.’
 2. Geef meteen een compliment
  Zie je dat je kind iets goeds doet, zeg dit dat meteen. Hoe sneller jij een compliment geeft, hoe duidelijker het voor je kind is: hij begrijpt meteen wat je bedoelt en dat stimuleert hem om dit gedrag vaker te laten zien.
 3. Meen wat je zegt
  Geef je kind alleen een compliment als je het echt meent. Als je kind merkt dat je zomaar iets zegt, kan hij zich onzeker voelen. Hij voelt aan of je iets wel of niet meent en of het klopt wat je zegt. Je hoeft ook niet voor alles een compliment te geven, het is helemaal niet erg als je kind ergens niet goed in is.
 4. Wees realistisch
  Houdt je kind van zingen, maar zingt hij ontzettend vals? Dan hoef je dus niet met complimenten te strooien over zijn zuivere stemgeluid. Je kunt hem wél stimuleren om te oefenen. Bijvoorbeeld: ‘Je zingt zo graag. Ga vooral door met oefenen, want dan word je steeds beter.’
 5. Hou het positief
  Sluit een compliment nooit af met een negatieve opmerking zoals: ‘Waarom doe je dat niet vaker?’ Daarmee benadruk je iets wat hij eerder blijkbaar niet goed deed en dat haalt het positieve effect van het compliment weg.
 6. Geef een compliment voor de moeite
  Als je alleen jubelt wanneer je kind een heel goed resultaat haalt, kan hem dat ook onzeker maken. Wat als het hem een keer niet lukt om een tien te halen of die basketbalwedstrijd goed te spelen? Je geeft je kind meer zelfvertrouwen als je hem leert dat het niet erg is om iets fout te doen, omdat je daar juist van leert. Geef je kind een compliment als je ziet dat hij zijn best doet.

Lees ook: Zo leer je je kind zijn kamer (beter) op te ruimen

Compliment geven zonder woorden

Een compliment hoeft niet altijd uit woorden te bestaan. Op deze manieren kun je je kind ook laten merken dat hij iets goed heeft gedaan:

 • een aai over zijn hoofd
 • een knipoog
 • een glimlach
 • een schouderklopje
 • je duim omhoog steken
 • een high five of een boks geven

Lees meer: Kun je je kind ook verpesten als je hem te veel verwent?

Advertentie

Complimenten geven: niet te weinig en niet te veel

Een kind dat (bijna) nooit een compliment krijgt, kan het gevoel krijgen dat hij niet goed genoeg is. Dat kan ervoor zorgen dat hij een negatief zelfbeeld ontwikkelt en weinig zelfvertrouwen heeft. Kinderen die juist te veel complimenten krijgen, kunnen gemakzuchtig worden. Ze zien niet wanneer ze zich goed moeten inzetten om een bepaald resultaat te halen. Ook kunnen ze onzeker worden als blijkt dat er dingen zijn die ze níét goed kunnen.

Keerzijdes complimenten

Complimenteren geeft je kind zelfvertrouwen en maakt de sfeer thuis positief. Toch is het goed om erbij stil te staan hoe vaak je complimenten geeft en hoe je dat doet. Als je alles wat je kind doet fantastisch vindt en dit steeds benoemt, kan dit ook nadelige gevolgen hebben:

 1. Geen moeite meer doen
  Word alles wat je kind doet beloond met een compliment, dan leert hij niet om moeite te doen als iets niet vanzelf gaat. Hij leert niet dat succes een resultaat is van aanleg én inspanning – en dat hij dat laatste zelf in de hand heeft. Het is belangrijk dat je kind leert om door te zetten, juist als iets niet zo gemakkelijk gaat of tegenzit. Omgaan met teleurstellingen is ook belangrijk om te leren. Dan staat je kind later sterker in het leven. Tip: Zo leer je je kind omgaan met teleurstellingen
 2. Waardeverlies
  Als je te pas en te onpas hoort hoe leuk, lief, knap en slim je bent, verliezen complimenten hun waarde. Het komt op een gegeven moment niet meer binnen. Zeker als kinderen wat ouder worden. Hoe zou je het zelf vinden om steeds maar te horen hoe geweldig je bent? Dat lijkt misschien even leuk, maar het doet je na een tijdje weinig meer. Meer weten? Zo zorg je ervoor dat je kind een positief zelfbeeld ontwikkelt.
 3. Verslaafd aan complimenten
  Je kind kan ook afhankelijk worden van complimenten. Hij heeft dan telkens de bevestiging van anderen nodig om in zichzelf te geloven, iets te durven of door te zetten. ‘Als niemand zegt dat ik het goed doe, doe ik het dan wel goed genoeg?’ Het risico van overmatig complimenteren is dus ook dat een kind weinig doorzettingsvermogen ontwikkelt. Zodra de beloning stopt, stopt ook zijn inspanning. En je kunt nu eenmaal niet de hele tijd roepen hoe goed je kind iets doet. Daarom help je hem meer door complimenten te doseren.

Je kind kan niet alles

Het is gezond als je kind leert dat hij in bepaalde dingen minder goed is en dat dat oké is. Niemand blinkt uit in alles. Het is veel zinvoller voor het zelfvertrouwen van je kind dat hij ervaart dat je ergens beter in kunt worden door te oefenen en door te zetten. Dat gaat nu eenmaal niet vanzelf. En als je beter wordt, hoeft je nog steeds niet de beste te zijn. Complimenten geven is dus heel belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je niet overdrijft. Daar help je je kind niet mee.

Lees meer: Zo werkt een goed beloningssysteem

Advertentie

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Tischa Neve (1970) is psycholoog, en opvoedkundige, auteur, moeder van Dim (2009) en pleegmoeder. Sinds het opvoedtv-programma Schatjes (2006) waarin zij ouders coachte, richt zij zich met haar bedrijf ‘Groot&klein’ op het inspireren en ondersteunen van ouders en professionals bij de opvoeding en het grootbrengen van kinderen. Boeken, lezingen, workshops, coaching en online cursussen: alles om opvoeden (nog) leuker en makkelijker te maken.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier