complimenten geven

Complimenten geven aan je kind

We zijn dol op onze kinderen, vinden ze doorgaans superlief en schattig en veel van wat ze doen knap, leuk en bijzonder. Geen wonder dat je de neiging hebt om ze te overladen met complimentjes. Toch zit daar ook een keerzijde aan, vertelt kinderpsycholoog Tischa Neve.

Complimenteren geeft kinderen zelfvertrouwen en maakt de sfeer thuis positief. Toch zijn er ook redenen om eens goed te kijken naar hoe vaak je complimenten geeft en hoe je dat doet. Want er zitten ook keerzijdes aan dat overladen met complimenten. Laten we eens kijken wat die andere kanten zijn van dat vele de lucht in prijzen van onze kinderen:

1. Geen moeite meer doen

Vinden wij het altijd maar ‘fantastisch’ wat een kind doet? Dan leert hij niet om moeite te doen voor iets wat niet vanzelf gaat. Hij leert niet dat succes een resultaat is van aanleg én inspanning – en dat hij dat laatste zelf in de hand heeft. Het is belangrijk dat een kind leert om dóór te knokken. Ook als het even niet zo gemakkelijk gaat of tegenzit. Het omgaan met teleurstellingen is eveneens belangrijk om te ervaren en te leren.

2. Waardeverlies

Als we te pas en te onpas met complimenten strooien, verliezen deze hun waarde. Als je de hele dag door hoort hoe leuk, lief en knap je bent dan komt dat op een gegeven moment niet meer binnen. Zeker als kinderen wat ouder worden verliest het juist aan kracht. Kijk maar eens naar jezelf, hoe zou dat voor jou zijn als je steeds maar hoort hoe geweldig je bent?

3. Verslaafd aan complimenten

Door een kind te veel te complimenteren kan hij afhankelijk worden van die complimenten van buitenaf. Het kind heeft anderen nodig om door te zetten en in zichzelf te geloven, anders geeft hij op of wordt hij onzeker. ‘Als niemand het zegt, doe ik het dan wel goed genoeg?’

Het risico van overmatig complimenteren is dus ook dat een kind weinig doorzettingsvermogen ontwikkelt. Zodra de beloning stopt, stopt ook zijn inspanning. Tja, we kunnen als ouder, leerkracht of sporttrainer nou eenmaal niet de hele tijd elk kind toeroepen hoe goed hij het doet. Een goede reden om kinderen hier niet afhankelijk van te maken en ze te leren om in zichzelf te geloven.

Hoe dan wel

Wat je wel kunt doen? Zorgen dat je kinderen een realistisch zelfbeeld krijgen en niet te veel de hemel in te prijzen. Dat ze weten en voelen dat we onvoorwaardelijk om hen geven en hen steunen, ongeacht hun prestaties. Dat ze leren waar ze sterk in zijn en in zichzelf geloven.

Maar ook: dat ze weten dat ze in andere dingen minder goed zijn en dat dit oké is; je kunt niet overal in uitblinken. Waar het om draait is dat kinderen leren inzien dat je hard kunt werken en oefenen om beter in iets te worden. Want dat gaat niet vanzelf! Complimenten geven is heel belangrijk en het is dus ook belangrijk dat je het niet overdrijft, want daar help je je kind dan weer niet mee.

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Tischa Neve is kinderpsycholoog, en opvoedkundige, moeder van Dim en pleegmoeder. Sinds het opvoedtv-programma Schatjes (2006) waarin zij ouders coachte, richt zij zich op het inspireren en ondersteunen van ouders en professionals bij de opvoeding en het grootbrengen van kinderen. Ze schreef het inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden, waar praktische tips in staan die je direct in de praktijk kunt brengen bij het opvoeden van je kind.

Contact
Website
Facebook
Instagram