Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Diploma Veilig Internet, zo bescherm je je kind

De meeste kinderen zitten graag op internet. Om filmpjes te kijken, spelletjes te spelen of om informatie op te zoeken voor een spreekbeurt. Om je kind zo veilig mogelijk te laten internetten, is er een lespakket ontwikkeld: Diploma Veilig Internet. Wat is dat precies en wat leert je kind daarvan?

Wat is Diploma Veilig Internet?

Het Diploma Veilig Internet is een lespakket voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met 8. De opdrachten zijn bedoeld voor in de klas, maar als je wilt kun je er ook thuis mee aan de slag gaan. Het doel van het lespakket is om kinderen:

Advertentie
 • de mogelijkheden en risico’s van internet te leren.
 • bewuster te maken van wat ze doen op internet.
 • vaardigheden aan te leren om op een verantwoorde manier met internet en digitale media om te gaan.

Diploma Veilig Internet heeft ook een voorlichtingsfunctie voor kinderen en ouders. Zo is er een ‘link-o-theek’ met verwijzingen naar goede, informatieve websites over onder meer internetgebruik, privacy en mediawijsheid. Daarnaast is er een ‘bioscoop’ met video’s over veilig internetten en er is een online spel: ‘Diploma Veilig Internet – the Game’.

Lees meer over veilig internetten: zo bescherm je je kind online.

Thema’s en opdrachten

Het Diploma Veilig Internet bestaat uit vijf thema’s. Elk thema bevat vijf tot zeven opdrachten, die elkaar opvolgen. De opdrachten worden zowel online als offline uitgevoerd, bijvoorbeeld in de vorm van een rollenspel of kringgesprek. Het is aan de leerkracht om in te schatten of de inhoud van het thema of het niveau van de opdracht bij de groep past. Bij de opdrachten zijn digibordlessen, werkbladen en spelmateriaal gemaakt. Dit zijn de thema’s:

 1. Wie ben jij?
  Op internet kun je van alles met elkaar delen. Dit gebeurt vaak bewust. Denk bijvoorbeeld aan foto’s die je kind met een vriendje deelt via WhatsApp, Instagram of andere social media. Tegenwoordig gaan veel nieuwtjes van school ook via een app of mail. Of misschien heeft je kind een eigen blog of vlog. Maar er kan ook informatie over je kind online staan zonder dat je dit in de gaten hebt. Denk aan een uitslag van een sportwedstrijd. Dat kan dus heel onschuldig zijn, maar niet alle informatie is handig om te delen.Met het thema ‘Wie ben jij?’ leert je kind welke indruk hij achterlaat op internet. Zo leert hij bijvoorbeeld welke foto en informatie wel of niet geschikt is om online te zetten. Hier vind je één van de opdrachten uit dit thema: ‘Mijn online zelfportret’. Lees meer: Foto’s van je kind op social media: dit is wat je moet weten.
 2. Ik surf veilig
  Je hebt vast wel eens van de termen ‘hacken’, phishing’ en ‘grooming’ gehoord. Het zijn allemaal risico’s van internetgebruik waar ook kinderen mee te maken kunnen krijgen. In dit thema leert je kind hoe hij veilig op internet kan. Welke privacyinstellingen zijn er allemaal en hoe stel je ze in? Hoe maak je een sterk wachtwoord? En weet hij wel met wie hij allemaal zit te chatten of zijn dit ook onbekenden? Meer weten? Zo ga je als ouders om met cyberpesten.
 3. Is alles waar?
  Kinderen weten vaak best dat niet alles waar is wat ze op internet zien. Maar de scheidslijn tussen echt en nep is soms heel dun. Hoe zit het bijvoorbeeld met sluikreclames in de vlogs van influencers? En hoe kan het dat die ene dure telefoon in één webshop veel goedkoper is? Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.
 4. Speurneuzen
  Voor een boekbespreking of spreekbeurt is het handig om informatie op internet te zoeken. Maar hoe weet je kind of hij een website met goede, betrouwbare informatie te pakken heeft? Het stappenplan ‘Big Six’ helpt je kind bij het zoeken naar informatie en antwoorden.
 5. Meedoen
  Als je kind een smartphone met internet heeft, is het heel verleidelijk voor hem om continu op zijn telefoon te kijken. De stroom nieuwe berichten stopt nooit. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet verslaafd raakt aan social media en het leuk houdt voor zichzelf en anderen? In dit thema vind je opdrachten over ‘Niet(s) zonder internet’. Lees meer: Dit is een geschikte leeftijd om je kind een eigen telefoon te geven

De game

Naast de thema’s en de bijbehorende opdrachten is er een game gemaakt over veilig internetten, ‘Diploma Veilig Internet – the Game’. Het spel is bedoeld voor leerlingen, maar ook voor ouders kan dit een leerzame ervaring zijn. Spelenderwijs gaan de kinderen met mediawijsheid aan de slag. In het spel moeten ze allerlei vraagstukken over veilig internetgebruik oplossen.

Toetsen

Het pakket bevat ook twee toetsen: een begintoets en een eindtoets, die wat moeilijker is dan de eerste. Als je kind gebruik maakt van internet, kun je hem het beste zo snel mogelijk de begintoets laten maken, zodat je inzicht hebt in wat hij wel en niet weet, begrijpt en doorziet op internet en waar je nog goed in moet bijsturen.

Diploma

Tot slot is er een diploma. De leerkracht bepaalt wanneer de leerlingen het diploma krijgen. Meestal krijgt een kind het diploma als hij de tweede toets goed heeft gemaakt.

Nuttige websites

Dit zijn nog een paar handige websites waar jij of je kind terecht kan als jullie online iets niet vertrouwen:

 • nl: op deze website vind je handleidingen om onwenselijke berichten, foto’s of video’s van social media of chatprogramma’s te verwijderen en praktische tips over hoe je digitaal bewijsmateriaal verzamelt. Bij Helpwanted kun je ook een melding doen van grooming. Kinderen kunnen contact zoeken via de mail of chat. Lees hier hoe je je kind kunt beschermen tegen grooming.
 • De Kindertelefoon: iedereen tussen de acht en achttien jaar kan hier dagelijks tussen 11:00 en 21:00 uur anoniem bellen of chatten.
 • nl, mediawijsheid.nl en mediaopvoeding.nl: hier vind je algemene tips voor ouders en docenten.
 • nl: elke dinsdag- en donderdagavond kunnen jongeren chatten met de politie.

Het lespakket Diploma Veilig Internet is eigendom van de Koninklijke Bibliotheek. Voor contact en meer informatie ga je naar: https://www.diplomaveiliginternet.nl/