Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tweetalig opvoeden, hoe pak je dat aan?

Wil je je kind tweetalig opvoeden omdat jij of je partner ieder een andere moedertaal hebben? Of omdat jullie in het buitenland wonen? Dit zijn de voordelen van een tweetalige opvoeding en zo pak je het aan.

In samenwerking met expert

Valerie Ritchie

Opvoedcoach

Wat is een tweetalige opvoeding?

Tweetalig opvoeden wil zeggen dat je kind al van kleins af aan twee talen leert. Dit kan op twee manieren: simultaan of successief. Wil je dit thuis doen, dan is het belangrijk dat een van de ouders de tweede taal perfect beheerst. Een kind dat tweetalig wordt opgevoed leert namelijk door te luisteren en te doen. Hij neemt dus eventuele grammaticale fouten en een verkeerde uitspraak over.

Advertentie

Wil je een kind van jongs af aan een tweede taal leren, maar hebben jij en je partner dezelfde moedertaal? In dat geval kun je ervoor kiezen om je kind bijvoorbeeld bij een tweetalig kinderdagverblijf of peuterspeelzaal aan te melden.

Tip! Leuke Engelse kinderboeken vind je via deze link.

Talen tegelijk leren (simultaan)

Veel ouders die hun kind tweetalig willen opvoeden, gebruiken het OPOL-systeem: ‘One Parent One Language’. Dit wordt ook wel simultaan tweetalig opvoeden genoemd en werkt als volgt. Stel jij bent Nederlands, je partner komt uit Spanje en jullie wonen met jullie kind in Nederland. Jij spreekt dan consequent Nederlands met je kind en je partner Spaans. Zelfs als jullie als stel normaalgesproken in dezelfde taal communiceren. Zo is het voor je kind duidelijk welk woord, klank of zinsbouw tot de ene taal en welke tot de andere taal behoort. Voor kinderen is het geen probleem om op deze manier van jongs af aan twee (of zelfs meer) talen te leren. De hersenen van jonge kinderen zijn flexibel en pikken verschillende talen makkelijk op.

Lees meer: Taalontwikkeling van je baby: zo stimuleer je dat

Advertentie

Talen na elkaar leren (successief)

Je kunt er ook voor kiezen om je kind pas een tweede taal te leren als hij één taal goed beheerst. Als hij al wat ouder is dus. Dit noemen taalkundigen ‘successief’. Omdat het voor een jong kind even wennen is om opeens een tweede taal aangeboden te krijgen, kan het zijn dat hij tijdelijk even stopt met praten. In die tijd verwerkt je kind de nieuwe taalinformatie in zijn hoofd. Deze ‘stille periode’ duurt meestal zo’n half jaar, maar kan ook korter of langer duren. Dit is afhankelijk van de leeftijd en het karakter van je kind.

Lees meer: Tweetalig onderwijs: hoe jonger, hoe beter?

Simultaan versus successief

Hoe jonger je kind is, hoe makkelijker hij een tweede of zelfs derde taal leert. Veel experts adviseren dan ook om een kind van kleins af aan simultaan verschillende talen te leren als de ouders ieder een andere moedertaal hebben of als hij opgroeit in een ander land.

Voordelen tweetalige opvoeding

Overweeg je om je kind tweetalig op te voeden? Dit zijn de voordelen:

Advertentie
  • Cognitief: hoort en spreekt je kind meerdere talen, dan moeten zijn hersenen steeds switchen. Dit is goed voor zijn cognitieve ontwikkeling, oftewel het nadenken. Ook kan je kind later makkelijker nog meer vreemde talen leren.
  • Sociaal-emotioneel: als je kind meertalig is, kan hij van jongs af aan bijvoorbeeld met zijn opa en oma of andere familieleden praten als die in een ander land wonen.
  • Carrière: ook op latere leeftijd kan meertaligheid je kind veel kansen bieden. Hij kan in meer landen een baan vinden, makkelijker reizen, internationaal zakendoen en onderhandelen.

Nadelen tweetalige opvoeding

Echte nadelen zijn er niet: het leren van een tweede taal heeft voor je kind alleen maar voordelen. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind in de war raakt als hij meerdere talen leert. Dat de taalontwikkeling van kinderen die tweetalig worden opgevoed trager gaat, is een fabeltje. Het kan wel zijn dat een kind dat tweetalig wordt opgevoed wat later gaat praten of een ‘stille periode’ heeft, maar na verloop van tijd haalt een kind deze (schijnbare) achterstand vanzelf weer in.

Een tweetalige opvoeding kan wel lastig zijn als je de moedertaal van je partner niet goed spreekt of andersom. Voor je het weet heeft je kind gesprekken met een van zijn ouders, die de andere ouder niet meer kan volgen. Het is dan ook een goed idee om gelijktijdig met je kind de taal van je partner te leren als je die nog niet goed beheerst.

Tips tweetalige opvoeding

Besluit je je kind tweetalig op te voeden, dan zijn er verschillende dingen die jij en je partner kunnen doen om jullie kind te helpen. Let op: het is hierbij belangrijk dat jullie dit ieder in jullie eigen moedertaal doen:

  1. Praat veel en vaak met je kind. Tijdens het eten, in de auto en bij het naar bed gaan. Ook als je kind nog niet echt kan praten, stimuleer je zijn taalontwikkeling op deze manier. Hier meer tips om de taalontwikkeling te stimuleren.
  2. Blijf consequent jouw taal tegen je kind spreken; als je soms jouw taal en soms de andere taal tegen je kind spreekt, kan het voor je kind verwarrend worden.
  3. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Dat is niet alleen leuk voor je kind, maar ook goed voor zijn woordenschat.
  4. Door samen naar filmpjes te kijken die bij zijn leeftijd passen en de dingen die jullie zien te benoemen, leert je kind een heleboel.
  5. Vertelt je kind een verhaal? Neem dan de tijd om rustig te luisteren. Wacht tot hij is uitgepraat en corrigeer eventuele foutjes in zijn taalgebruik niet. Leer hem hoe het wel moet door na afloop vragen te stellen waarin je de woorden of zinnen juist uitspreekt.
  6. Er zijn allerlei leuke computerspelletjes, websites en apps waar je kind spelenderwijs verschillende talen kan oefenen.
  7. Samen rijmen en liedjes zingen is ook een leuke manier om een taal te oefenen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Valerie Ritchie

Opvoedcoach

Valerie Ritchie is Internationaal Opvoedcoach, Positive Discipline Trainer, Psycholoog bij MindKorrelatie, Expat Expert en moeder van drie. Vanuit haar praktijk The Parental Coach geeft zij interactieve, praktische en persoonlijke opvoed workshops, cursussen voor ouders, professionals en leerkrachten en 1:1 (live en online) opvoedcoaching om nieuwe technieken te leren die je zullen helpen om meer harmonie en verbinding in het gezin te krijgen en om te kunnen gaan met alledaagse uitdagingen waar iedere ouder mee te maken krijgt.

Valerie's doel is om ouders te helpen de ouder te zijn die zij willen zijn, zodat kinderen kunnen bloeien en ouders met vertrouwen en plezier kunnen opvoeden.

Voor meer informatie:

Social media van Valerie Ritchie:

Cursussen: Podcast: Awards:

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu