Veilig internetten

Filmpjes kijken, spelletjes spelen. De meeste jonge kinderen zijn regelmatig op internet te vinden. Daar zitten risico’s aan vast. Hoe zorg je dat je kind veilig internetten kan?

Digitale kinderlokkers

Op internet wordt het ‘hawking’ genoemd: pedofielen die als roofvogels boven kindersites hangen, contact leggen met kinderen en hen uitnodigen voor een ontmoeting in de echte wereld. In de praktijk komt het in Nederland niet veel voor. Maar je moet je kinderen er wel voor waarschuwen en vooral: afspreken dat er ze nooit zonder overleg adresgegevens geven of een afspraak met iemand maken.

Digitaal pesten

Je zult ervan schikken als je ziet wat kinderen via het internet onder elkaar kunnen aanrichten. Op internet een klasgenoot uitschelden, cyberpesten, tijdens het chatten vrienden tegen elkaar opzetten, anderen bedreigen in een sms’je of elkaars computers infecteren met een virus zijn heel ‘gewone’ praktijken. De roddels en ruzies die vroeger op het schoolplein speelden, zijn nu vaak verplaatst naar de computer. Online is het veel makkelijker pesten, schelden en roddelen. Er is niemand die direct verhaal kan komen halen en er zijn geen volwassenen die kunnen ingrijpen. Maak je kinderen duidelijk wat wel en niet kan en kijk mee bij wat ze doen op internet.

Spam

Een ander risico zijn virussen en ongewenste reclames en mailtjes (malware of spyware). Een actueel antivirus-programma is een must, maar maak ook afspraken met je kind. Eénmaal je e-mailadres noemen in een chatbox is al genoeg. Er zijn speciale programma’s die internet scannen op alles met een @ erin, en zo miljoenen mailadressen verzamelen om reclamemailtjes aan te versturen.

Grove taal

Net als in de echte wereld is op internet niet iedereen even aardig. Vooral in openbare discussies op forums, mailinglists en chatkanalen wordt heel wat afgescholden. Zo’n scheldbericht noem je een ‘flame’. Kinderen moeten leren dat flames een vervelend maar normaal onderdeel van de communicatie op het net vormen, dat je ze niet letterlijk moet nemen en er niet op moet reageren.

Tijdslimiet

Het is belangrijk om in de gaten te houden hoelang je kind achter de computer zit. Buiten het praktische probleem van lichamelijke klachten, zoals een muisarm, kan internet ook zo verslavend werken dat vriendjes en school nauwelijks nog aandacht krijgen. Een tijdslimiet afspreken is de meest eenvoudige oplossing. En géén computer in de kinderkamer.

Foute informatie

Niet alle informatie op internet is betrouwbaar. Soms is het moeilijk te beoordelen of de informatie klopt, want iedereen kan op het internet publiceren. Leer je kinderen dat ze niet blind kunnen vertrouwen op de juistheid van informatie op internet.

Hoe veilig internetten?

Helemaal beschermen kun je je kind niet. Wat je wel kunt doen is uitleg geven en begeleiden. Laat je kind niet meteen alleen achter de computer, maar ga samen op zoek naar leuke sites. Verder zijn er diverse programma’s die beperkingen opleggen aan het internetgebruik van je kind. Ook bij sommige internetproviders kun je een Ouderlijk Toezicht instellen.

Smartphone en tablet veilig maken voor kinderen

Als ouder is het fijn om te weten hoe lang je kind op de tablet op telefoon bezig is. Ook wil je graag weten wát hij speelt op je tablet of smartphone. Hier is nu een oplossing voor. Verschillende toestellen hebben namelijk een ‘Kids Modus’. Dit is een applicatie waarin kinderen beperkt worden in wat ze wel én niet kunnen doen op het toestel. Als je deze applicatie start, kun je een profiel en een wachtwoord voor je kinderen instellen. Wanneer je kind de app per ongeluk verlaat, zorgt dit ervoor dat hij eerst het wachtwoord in moet vullen. Vooral handig op de onabewaakte momenten. Ben je in het bezit van een smartphone of tablet? Waarschijnlijk heeft jouw soort toestel ook een soortgelijke app om tóch een oogje in het zeil te houden.

Geen onverwachte aankopen

Geen zin in onverwachte aankopen in de Appstore? Je kunt natuurlijk het beginscherm van je tablet beveiligen met een wachtwoord. Je sociale netwerken kun je afschermen met de app ‘Ourpad’. Vind je kind het lastig om op de te stoppen als de afgesproken schermtijd is afgelopen? Dan kun je een tijdslot downloaden, zoals Screen Time voor Android en Parent Kit voor iOS.

Meer informatie: