Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwemdiploma B, wat moet je kind kunnen?

Zwemles is een onmisbaar onderdeel van de opvoeding. Is het A-diploma binnen, dan is het verstandig om nog even door te gaan met zwemles voor het zwemdiploma B. Zo komt je kind weer een stapje dichterbij het volledige ABC-diploma.

Kinderen moeten vandaag de dag veel kunnen om hun zwemdiploma B te behalen. De eisen zijn een stuk uitgebreider dan vroeger. En dat is niet voor niets. De aanpassingen aan de vereisten voor de zwemdiploma waren nodig, omdat de moderne zwembaden voor kinderen aanzienlijk gevaarlijker en uitdagender zijn dan vroeger. Denk maar aan golfslagbaden, stroomversnellingen in zwembaden en wildwaterbanen. De huidige eisen zijn dan ook sterk gericht op onderwateroriëntatie en op overleven. Daarom wordt ook geadviseerd om kinderen hun A-, B- én C-diploma te laten behalen. Pas dan is het zeker dat je kind zich goed kan redden en overal veilig kan gaan zwemmen.

Advertentie

Meer weten? Zwemexpert Britt Klaassen-Anholts legt uit wat zwemles voor kinderen precies inhoudt

Zwemdiploma B: wat moet je kind kunnen?

De basis van alle zwemslagen is gelegd tijdens de zwemlessen voor het A-diploma. Hierdoor zal het behalen van het B-diploma voor de meeste kinderen sneller verlopen dan het behalen van het A-diploma. De nadruk tijdens de zwemlessen voor het B-diploma ligt met name op het zwemmen van langere afstanden, het aanleren van een goede duik en de afstand van het onderwater zwemmen (6 meter). Daarnaast zijn de kledingeisen zwaarder. Zo wordt je kind weer een stuk vaardiger in het water!

Landelijk eindexamenprogramma

De proeven die elk kind moet afleggen tijdens het afzwemmen staan beschreven in het standaard eindexamenprogramma zwemdiploma B. Dit document is opgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Het kan zo zijn dat je bij het diplomazwemmen (deels) andere proeven tegenkomt. Dat komt doordat zwemlesaanbieders in plaats van het standaard examenprogramma ook een eigen maatwerk examenprogramma mogen ontwikkelen (onder toezicht van de Nationale Raad Zwemveiligheid). Voorbeelden van de extra vaardigheden die voor het B-diploma aangeleerd worden:

  • Duiken met een goede afzet
  • Voetwaarts naar de bodem zakken
  • Onder of over een mat zwemmen
  • Draaien om de lengteas liggend in het water
  • Hurksprong
  • Hoofdwaarts voortbewegen op de rug met gebruik van alleen de armen

Heeft je kind moeite met een zwemslag of vaardigheid en wil je als ouder je kind helpen, dan is het boek ‘Met succes op zwemles’ een uitkomst. Hier staan heel veel tips, oefeningen en uitleg van alle zwemslagen in die handig zijn voor elke ouder met een kind op zwemles.

Dit zijn de regels sinds 2018

1. In plaats van de potloodsprong moeten de kinderen nu achteruit het water in vallen met kleren aan.

2. Met banenzwemmen moeten de kinderen nu nog maar 1 baan technisch een goede schoolslag laten

3. Hoofdwaarts voortbewegen door gebruik van de armen.

4. Blijven drijven door middel van een drijvend voorwerp.

Wanneer op voor diploma?

Elk kind leert dezelfde zwemslagen, maar het ene kind zwemt de zwemslagen gemakkelijker dan het andere. Tijdens het afzwemmen voor een zwemdiploma zie je dus verschillen tussen de kinderen: het ene kind is zo klaar met het zwemmen van de banen, terwijl het andere kind flink meer tijd nodig heeft. Gelukkig is er geen tijdsdruk: een kind mag er zo lang over doen als nodig is, mits er niet gestopt wordt door aan de zwemlijn of kant te hangen. Ook wordt ieder kind beoordeeld op zijn eigen leervermogen, dat betekent dat de technische uitvoering van een zwemslag per kind kan verschillen.

Aangescherpte kledingeisen

Om de zwemveiligheid van kinderen te vergroten, is het landelijk bepaald dat kinderen leren zwemmen in de kleding die ze doorgaans ook dragen als ze buiten spelen of naar school gaan. Daarom zijn de kledingeisen veranderd. Vanaf 2018 zwemmen kinderen ook voor diploma A met lange mouwen en lange broek. Dit zijn de regels:

  • Badkleding
  • Shirt met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Schoenen: van plastic, leer of sportschoenen. Slippers of schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan

Let op: een legging is niet toegestaan. Lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan tijdens het afzwemmen. De reden: als je onverwachts met je kleding in het water valt, plakt dat direct aan je huid. Kinderen leren tijdens de zwemlessen daar niet van in paniek te raken. Kleding die naadloos aansluit op de huid, zoals een legging, heeft dat effect niet en is dus niet goed om in te oefenen.

Duur behalen B-diploma

De meeste kinderen doen minder lang over het behalen van hun B-diploma, dan over het behalen van hun A-diploma. De basis van de verschillende zwemslagen is nu tenslotte al gelegd. Toch verschilt het per kind hoe lang het duurt voor hij opnieuw mag afzwemmen. Als je kind het A-diploma heeft behaald en motorisch sterk zwemt, is er een goede basis om het B-zwemdiploma te behalen. Heeft je kind met veel tijd en moeite het A-diploma behaald, dan zal hij waarschijnlijk ook iets meer tijd nodig hebben om het B-diploma te behalen. Sommige kinderen hebben nou eenmaal wat minder talent voor zwemmen. En dat is prima: niet iedereen is ervoor gemaakt om topsporter te worden.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Britt Klaassen-Anholts, moeder van twee, is zwemonderwijzer en docente bewegingsonderwijs. Samen met haar man heeft ze sinds 2006 een eigen succesvolle zwemschool. Haar boek 'Met succes op zwemles!' is uniek en bevat eenvoudige en leuke tips, oefeningen en spelletjes om op een plezierige manier het zwemtraject te ondersteunen, voor zowel ouder én kind.

Contact
Website
Facebook
Instagram
Youtube