Voor oudersExtra

Stampvoeten of duimen: 5x verandering in gedrag door school

 
Verandering gedrag Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Kinderen die net op de basisschool zitten, kunnen in korte tijd een complete metamorfose ondergaan. Opeens zijn ze brutaal, of kruipen ze weer vaker bij je op schoot. Wat zijn veelvoorkomende veranderingen in gedrag bij je kleuter en hoe ga je daarmee om?

Lees verder onder de advertentie

1. Je kind kan stampvoetend en blèrend thuiskomen

Je kind is boos en huilt om niks. Dit boze gedrag komt meestal voort uit moeheid. Vaak gaat het op school heel goed en is je kind daar lief en aangepast. Eenmaal thuis in zijn veilige omgeving gaat hij los. Dat is heel normaal. Je kind krijgt veel nieuwe indrukken, vindt alles leuk en kent zijn eigen grenzen nog niet.

Advies: Laat je kind razen en go with the flow. Het is niet erg om op deze momenten je principes te laten varen en je kind een middag op de bank te laten hangen met een filmpje. Houd in die weken in de gaten of je kind op tijd naar bed gaat en, of hij in het weekend genoeg rust krijgt om bij te komen.

Zie ook: Meer rust met mindful ouderschap: tips en tricks van een expert

Lees verder onder de advertentie

2. Je kind kruipt vaker op schoot, de duim gaat weer in de mond

Na een dag op die grote, nieuwe school zoekt je kind geborgenheid en wil weer klein zijn. Je kind gaat misschien weer (vaker) duimen of wil vaker bij jou of je partner op schoot zitten. Dit is voor hem een manier om alle prikkels te verwerken en bij te komen.

Advies: Geniet er even van. Dit gedrag is tijdelijk en gaat weer over.

3. De piemels, billen en poep vliegen om je oren

Op school, met oudere kinderen in de buurt, vangt je kleuter stoute en/of brutale woorden op. Het is maar al te leuk om die thuis uit te proberen.

Lees verder onder de advertentie

Advies: Luchtig doen. Probeer je kind te negeren of doe het af met een grapje. 'Je mag nog twee keer heel hard piemel zeggen en dan is het klaar.' Hoe meer aandacht je eraan geeft, hoe leuker het wordt om die stoute woorden te roepen.

4. Bedplassen of broekplassen

Daar ga je weer om 4 uur 's nachts. Je kind verschonen, schoon beddengoed, een kus en snel terug in je eigen bed. Vooral in spannende tijden kan bedplassen opspelen. Kinderen die net op school zitten kunnen zo diep slapen dat ze niet wakker worden als ze moeten plassen. Broekplassen kan ook. Een kind is soms zo druk bezig in de klas dat hij vergeet om naar de wc te gaan.

Advies: Maak er geen probleem van. Geef je kind reserve-onderbroeken mee in de schooltas en verschoon 's nachts zonder gemopper het bed. Vertrouw erop dat deze fase voorbijgaat. Alleen als je kind bijna weer onzindelijk wordt of lange tijd iedere nacht in bed plast, kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts.

Lees verder onder de advertentie

5. Je kleuter doet het zelf!

Kleuters kunnen een heleboel zelf en zijn daar ook trots op. Op deze leeftijd leren ze hun schoenen aantrekken, jas aandoen en een boterham smeren.

Advies: Speel hierop in door je kind zelf een overblijftrommeltje te laten maken. Laat je kleuter helpen met tafeldekken, afwassen of de vaatwasser inruimen. Zelf kleren klaarleggen en aandoen is ook een succes (als jij de minder geslaagde combinaties door de vingers kunt zien).

Lees meer: Waarom is zelfredzaamheid zo belangrijk?

Lees verder onder de advertentie

Alles om bij te komen van een lange schooldag: