Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kind ziek op vakantie

Je wil er liever niet aan denken, maar toch kan het gebeuren dat je kind ziek wordt op vakantie. Wat moet je op zo’n moment doen? En in hoeverre ben je verzekerd tegen medische kosten?

Voorbereiden voor de vakantie

Ga je op reis? Dan is het slim om je alvast voor te bereiden. Mocht je kind dan ziek worden op vakantie, dan heb je in elk geval al het een en ander geregeld.

Sla alarmnummers op

Sla (mocht je dat nog niet gedaan hebben) het nummer van je eigen huisarts op met de juiste landcode (0031) ervoor. Als je kind ziek is op vakantie, dan kan het prettig zijn om advies in je eigen taal te vragen bij iemand die jouw kind al kent. Jouw huisarts kan je ook adviseren over eventuele vervolgstappen, zoals het bezoeken van een lokale dokter op je vakantiebestemming. Natuurlijk kun je altijd ter plaatse informeren naar een goede dokter.

Overigens kun je met je mobiele telefoon in alle Europese landen het internationale noodnummer 112 bellen. Reis je naar een ander land, google dan thuis alvast naar het alarmnummer van dat land en sla het op in je telefoon.

Sla ook het nummer van je reisverzekering op. Als je naar een lokale huisarts gaat of een ziekenhuis bezoekt, dan is het slim om vooraf contact met je reisverzekering over de kosten op te nemen. Zo weet je wat er vergoed wordt en wat niet.

Neem de juiste papieren mee

Vergeet niet de inentingspapieren (link reisvaccinaties) van je kind en een verzekeringspas mee te nemen op vakantie. Ook handig: een reiswoordenboek waarin een aantal medische termen vertaald staan.

Pak een EHBO-doos in

Zorg dat je een EHBO-doos bij je hebt met daarin een aantal vaste zaken als pleisters, verband, ontsmettingsmiddel, ORS en pijnstillers. We hebben een checklist voor de vakantie gemaakt die je kunt langslopen als geheugensteuntje. (link: artikel checklist)

Veelvoorkomende ziektes op vakantie

Als je op vakantie bent in het buitenland, is het fijn als je weet wat je moet doen als je kind ziek wordt. Daarom een lijst met veelvoorkomende ziektes op vakantie en handige tips.

Diarree

Diarree ontstaat vaak door een darminfectie met een virus. In besmet water of voedsel dat met dat water is gewassen, kunnen bacteriën zitten die een darminfectie kunnen veroorzaken. Vooral bij jonge kinderen komt diarree veel voor. Het kan gepaard gaan met andere klachten, zoals koorts of buikpijn. Diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over, maar kan heel vervelend zijn.

Uitdroging

Het gevaar bij baby’s en jonge kinderen is dat ze snel kunnen uitdrogen als ze diarree hebben. Uitdroging is ernstig en moet meteen worden behandeld. In de ergste gevallen kan het leiden tot een coma. Daarom is het belangrijk alert te zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over uitdroging als je kind goed drinkt, regelmatig natte luiers heeft, energiek is, kwijlt en dikke tranen huilt.

Drinkt je kind niet goed, blijft hij huilen, heeft hij koorts en/of oogt hij suf en is hij verward? Neem dan direct contact op met een (huis)arts.

Je herkent uitdroging aan:

 • niet of weinig plassen
 • koude armen en benen
 • een droge mond en lippen
 • diepliggende ogen
 • een snelle ademhaling en hartslag
 • verwardheid
 • slaperigheid
Doe de huidcheck

Zo kun je uitdroging bij je kind ook herkennen: pak de huid vast met je duim en wijsvinger. Blijft de huid staan of glijdt het heel langzaam terug in de juiste vorm, dan is er sprake van uitdroging. Blijf goed opletten op uitdrogingsverschijnselen letten en bezoek bij twijfel altijd een arts.

tip

Wat moet je doen bij diarree en/of uitdroging?

 • Laat je kind veel drinken, zo voorkom je uitdroging.
 • Geef je borst- of flesvoeding dan kun je hiermee doorgaan. Als je kind goed drinkt, is het verdunnen van flesvoeding niet nodig.
 • Heb je een peuter of kleuter, dan kun je hem elke keer als hij dunne ontlasting heeft wat laten drinken. Vaak helpt het om hem te laten kiezen wat hij lekker vindt. Het belangrijkste is dat hij vocht binnenkrijgt.
 • Als je kind overgeeft, is het goed om hem gedurende dag steeds kleine slokjes te laten drinken.
 • Ook een waterijsje kan ervoor zorgen dat je kind toch wat vocht binnenkrijgt.
 • Geef je kind ORS Junior te drinken om uitdroging te voorkomen. Dit is een zakje met poeder dat je oplost in water. ORS wordt gebruikt bij diarree en braken om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. De suikers en zouten hierin zorgen dat het vocht beter wordt opgenomen. Neem dus altijd ORS mee op vakantie.
 • Heeft je baby diarree en krijgt hij flesvoeding? Dan kun je ORS geven met een lepeltje of de speen in de oplossing dopen. Meng het poeder niet met flesvoeding.
 • Baby’s die borstvoeding krijgen, hoef je geen ORS te geven. In jouw melk zitten alle belangrijke antistoffen die je baby op dat moment nodig heeft.

Zonnesteek

Is het erg warm, dan verliest je lichaam vocht door te gaan zweten. Zo koelt het lichaam zichzelf. Maar als je veel zweet, méér dan je drinkt, zit er te weinig vocht in je lichaam om te verdampen. Het lichaam raakt de warmte niet kwijt en de temperatuur in je lijf stijgt, soms tot gevaarlijke hoogte. Dit heet een zonnesteek. Vooral baby’s en kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek.

Enkele symptomen van een zonnesteek zijn:

 • gloeiende huid
 • bleek zien
 • overgeven
 • vermoeidheid
 • slap gevoel
 • snelle hartslag
 • verward zijn
 • verwijde pupillen
 • Wat moet je doen?

Heeft je kind last van bovenstaande symptomen, dan kan het goed dat hij een zonnesteek heeft opgelopen. Doe in dat geval het volgende:

 • Laat je kind platliggen, zodat er meer bloed naar de hersenen stijgt.
 • Leg je kind in de schaduw, in een koele omgeving.
 • Maak strakke kleding los.
 • Geef je kind regelmatig kleine slokjes drinken.
 • Bel 112 als je kind bewusteloos raakt, blijft overgeven of verward is.

Zonnesteek voorkomen

Doe de huidcheck

Zo kun je uitdroging bij je kind ook herkennen: pak de huid vast met je duim en wijsvinger. Blijft de huid staan of glijdt het heel langzaam terug in de juiste vorm, dan is er sprake van uitdroging. Blijf goed opletten op uitdrogingsverschijnselen letten en bezoek bij twijfel altijd een arts.

tip

Onderkoeling

Onderkoeling treedt op als de lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius zakt. Je verwacht het misschien niet, maar dat kan ook gebeuren als je op vakantie bent in een warm land. Bijvoorbeeld als je kind lang in het water zwemt, aan het spelen is in koud water of het weer plotseling omslaat en jullie in een stortbui terechtkomen.

Enkele onderkoelingssignalen zijn (bij lichte onderkoeling, ook wel afweerfase genoemd):

 • koude, bleke huid
 • blauwe lippen
 • rillen, klappertanden
 • onregelmatige hartslag
 • suf voelen

Wat moet je doen?

 • Trek natte kleding bij je kind snel uit en droog hem af.
 • Zorg voor warme kleding of gebruik een deken om zijn lichaam warm te maken.
 • Ga samen met je kind onder een warme douche staan.
 • Geef je kind warm drinken, bijvoorbeeld thee of warme chocolademelk.
 • Is je kind suf of vertrouw je het niet, bel dan het alarmnummer.
Video: KINDER EHBO: onderkoeling en oververhitting

Is je kind ernstig ziek op vakantie, aarzel dan niet en zoek snel professionele medische hulp. Als je in een appartementencomplex of hotel zit, kan het personeel een arts voor je inschakelen.

Vliegen en waterpokken

Krijgt je kind waterpokken net voordat jullie met het vliegtuig op vakantie gaan, dan bestaat er een kans dat jullie niet aan boord mogen. Dit vanwege besmettingsgevaar. Waterpokken is een erg besmettelijke ziekte en wordt gekenmerkt door vlekjes, blaasjes en korstjes. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Je kan de druppeltjes inademen en zo besmet raken. Ook zit het virus in het vocht dat in de blaasjes zit. Mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad, kunnen zo makkelijk besmet raken.

Voor de meeste mensen is waterpokken een onschuldige veelvoorkomende ziekte. Dit geldt niet voor risicogroepen, zoals zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Zij kunnen hier erg ziek van worden.

Medische verklaring

Heeft je kind waterpokken en staat er een vliegreis gepland, dan is het slim om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Hoewel de regels en voorschriften van luchtvaartmaatschappijen sterk kunnen verschillen, is in veel gevallen een medische verklaring noodzakelijk om te kunnen vliegen. Hierin staat dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is en dat het veilig is om te gaan vliegen. Een medische verklaring kun je alleen bij een onafhankelijke arts halen. Een huisarts mag geen verklaring afgeven voor zijn of haar eigen patiënten. De arts bekijkt of de waterpokken zijn ingedroogd en je kind dus mag vliegen.

Wij zochten per vliegtuigmaatschappij uit welke regels er worden gehanteerd als je kind waterpokken heeft. Bekijk hier de regels per vliegtuigmaatschappij omtrent waterpokken.

Annuleren of omboeken

Is de ziekte nog wel besmettelijk dan dekt in dat geval de annuleringsverzekering of reisverzekering het annuleren of omboeken van de reis. Het is slim om van tevoren goed bij je verzekeringsmaatschappij te checken wat er precies vergoed wordt.

Verzekering

Ga je op vakantie naar een lokale dokter of ziekenhuis, neem dan altijd contact op met je reisverzekering. Zij kunnen je vertellen wat je administratief moet regelen om de medische kosten vergoed te krijgen. Sommige kosten worden rechtstreeks vergoed, andere moet je eerst zelf voorschieten.

Medische kosten vergoed?

Onder de basiszorgverzekering worden medische kosten in het buitenland alleen vergoed bij spoedeisende hulp, tegen het in Nederland geldende maximale tarief. Vallen de kosten hoger uit of zijn ze niet spoedeisend, dan krijg je die dus niet vergoed. Houd bovendien rekening met het eigen risico, dat ook voor medische kosten in het buitenland geldt.

Een aanvullende zorgverzekering dekt vaak meer kosten in het buitenland. Toch kan het heel verstandig zijn om een aparte reisverzekering af te sluiten met volledige dekking van de medische kosten, zonder eigen risico. Bij de meeste reisverzekeringen zijn kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd.