Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
wintersport met kinderen

Wintersport met kinderen: handige tips

Samen met je kind op wintersport gaan, is een onvergetelijk avontuur. Wel vraagt het wat planning en voorbereiding. Waar moet je precies op letten? Hier lees je handige tips voor wintersporten met je kind.

Advertentie

Kindvriendelijke wintersportbestemming en accommodatie

Net zoals andere vakanties met kinderen, begint ook wintersport met een goede voorbereiding. Kijk goed online of informeer van tevoren bij een touroperator of de wintersportbestemming kindvriendelijk is. Er worden ook familiereizen aangeboden, inclusief Nederlandstalige skilessen, een oppasservice en animatie tijdens de après-ski. Zo kan het hele gezin genieten van de wintersport.

Met de auto of het vliegtuig

Gaan jullie met de auto of pakken jullie het vliegtuig richting de sneeuw? Voor beide opties geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Auto

Het voordeel van de auto is dat je meer spullen kunt meenemen. En op de vakantiebestemming kun je met de auto overal naartoe rijden.

 1. Speelgoed voor onderweg
  Voor je kind kan een autorit eindeloos duren. Zorg voor genoeg speelgoed, boekjes en tekenspullen voor onderweg. Je kunt bijvoorbeeld een speelgoedzak aan de achterkant van de voorstoel hangen. Zo kan je kind goed bij het speelgoed en kan hij het ook weer gemakkelijk opbergen. Laat je kind van tevoren het speelgoed uitzoeken. Je kunt ook een paar kleine cadeautjes inpakken en verspreid over de rit aan hem geven. 10 gouden tips voor een autovakantie met kinderen
 2. Elektronisch vermaak
  Elektronisch vermaak zoals een tablet, portable dvd-speler, mp3-speler of luister-cd doet het onderweg natuurlijk ook goed.
 3. Spelletjes doen
  Van veel bordspellen zijn handige reisversies te koop. Maar natuurlijk kunnen jullie ook ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ en ‘Ik ga op reis en ik neem mee’ spelen. Lees meer: 20x de leukste spelletjes voor op de achterbank.
 4. Stop regelmatig
  Voor de rijveiligheid is het goed om ongeveer elke twee uur een pauze in te lassen en met kinderen op de achterbank is dit helemaal nodig. Ze moeten hun energie kwijt en lekker kunnen bewegen. Stop daarom regelmatig, zodat ze even kunnen rennen en springen. En natuurlijk voor wc-bezoek. Check ook: dit zijn de regels rondom autostoeltjes in het buitenland.
 5. Eten en drinken
  Zorg voor genoeg te eten en drinken in de auto. Krijgt je kind nog flesvoeding? Neem een thermoskan gekookt heet water mee. Leng dat onderweg aan met mineraalwater tot het de juiste temperatuur heeft en meng de poedermelk erdoor. Je kunt ook een flessenwarmer meenemen. Die sluit je aan op de aansteker van de auto om flesjes of potjes op te warmen tot de ideale temperatuur.
 6. Voorkom wagenziekte
  Een autovakantie kan vervelend zijn voor je kind als hij last heeft van wagenziekte. Laat hem vooral naar buiten kijken en zorg ervoor dat je niet te abrupt optrekt of afremt. Je kind kan in de auto beter geen boek lezen of op een scherm kijken, dat maakt sneller misselijk. Neem genoeg zakjes mee waar je kind eventueel in kan overgeven.Lees meer: Misselijk op de achterbank: tips tegen reisziekte.

Vliegtuig

Vliegen met kleine kinderen lijkt misschien stressvol, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zo begin je ontspannen aan je wintersportreis:

Advertentie
 1. Orden de hangbagage
  Het handigst is om alle noodzakelijke spullen voor je kind in je handbagage te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan een tas met verschoonspullen, speelgoed of een klein cadeautje om uit te pakken in het vliegtuig. Neem voor de zekerheid extra kleren mee, want in het vliegtuig kan het soms kouder zijn.
 2. Vertrek op tijd en vlieg op een goed tijdstip
  Haasten op het vliegveld in je eentje is al geen pretje, laat staan met je kind. Vertrek daarom op tijd naar het vliegveld. Vlieg je liever heel vroeg? Of liever later op de dag? ’s Morgens vroeg heb je kans dat je kind lekker wil slapen, omdat hij nog zo moe is. Of juist ’s avonds laat, omdat hij dan eigenlijk in bed hoort te liggen. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat dit voor ieder kind verschillend is.
 3. Neem een buggy, draagdoek of draagzak mee
  Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je betalen om een kinderwagen mee te nemen. Een (paraplu)buggy mag vaak tot aan de gate en kosteloos mee. Dat is een opvouwbare buggy die licht en compact is. Vind je een buggy onhandig? Je kunt ook een draagdoek of -zak meenemen.
 4. Eten en drinken om oorpijn tegen te gaan
  Tijdens het vliegen verandert de luchtdruk. Als het vliegtuig opstijgt of gaat landen kan dit voor een drukkende pijn in de oren van je kind zorgen. Zorg daarom voor genoeg te eten en te drinken voor je kind. Als hij kauwt, slikt of gaapt, gaat de buis van Eustachius (de verbinding tussen de middenoorholte en de keel-neusholte) even open. Zo verdwijnt het drukverschil en daarmee de oorpijn sneller. Lees meer: Zo vlieg je stressvrij met kinderen

Kinderopvang

Als jullie zijn aangekomen, is het fijn om met elkaar te genieten van de sneeuw. Misschien wil je alleen maar met z’n allen leuke dingen doen, maar als je kind een oppas heeft kunnen jij en je partner ook even met z’n tweeën eropuit. Veel wintersportgebieden hebben een speciale kinderopvang. Als je het niet fijn vindt dat een onbekende op je kind past, kun je natuurlijk ook zelf opvang regelen. Ga bijvoorbeeld op wintersport met familie of vrienden die ook kinderen hebben. Zo kun je afspreken wie een dag of dagdeel op de kinderen let en wie de piste opgaat.

Skiles voor kinderen

Hoe ervaren je zelf ook bent op de lange latten, je kind kan het beste leren skiën van een leraar. Als jij je kind lesgeeft, bestaat de kans dat je bepaalde basisvaardigheden verkeerd aanleert. De beste leeftijd voor je kind om te leren skiën is rond de vijf à zes jaar. Hij begrijpt de instructies dan beter dan wanneer hij jonger is. Bij veel skischolen kunnen kinderen ook al terecht als ze vier of zelfs drie jaar zijn.

In een speciaal kinderklasje raken kinderen spelenderwijs vertrouwd met hun ski’s en leren ze de basisvaardigheden. De leraren zijn ervaren en in veel gebieden zijn er ook Nederlandstalige leraren. Skileraren weten bovendien precies wat kinderen van een bepaalde leeftijd en niveau aankunnen.

De lessen voor de allerkleinsten worden in een apart afgeschermd gebied gegeven. Het gevaar bestaat dan niet dat roekeloze wintersporters ze omver skiën. De skilessen duren niet zo lang als die voor volwassenen. Na de les kunnen de kinderen naar een ‘sneeuwcrèche’, waar ze kunnen sleeën en sneeuwpoppen maken.

Advertentie

Gezond en veilig wintersporten

In wintersportlanden zijn de omstandigheden anders dan thuis. De lucht in de bergen is bijvoorbeeld veel droger. Geef je kind daarom extra te drinken en ga niet te hoog de bergen in. Ga ook nooit skiën met je kind op je rug of in een draagzak. Hij krijgt het dan veel te koud en als je valt, kan je kind (ernstig) gewond raken.

Lees meer: Uitdroging bij baby of kind: waar moet je op letten?

Bescherming van de huid

De huid van je kind is teer en heeft extra bescherming nodig tijdens een wintersportvakantie. De uv-straling is in de bergen veel sterker en de sneeuw weerkaatst het grootste deel van de straling ook nog. Gebruik daarom speciale zonnebrandcrème voor de wintersport met de hoogste beschermingsfactor, bijvoorbeeld factor 50+ of een sunblock.

Als je het gezicht van je kind insmeert, vergeet dan niet om zijn oren, neus en nek ook in te smeren. Houd ook de lippen van je kind goed vet. Herhaal het smeren elke twee uur. En misschien denk je er niet meteen aan, maar neem zakdoeken mee om snottebellen af te vegen: die kunnen onder de neus bevriezen.

Lees ook onze review: De beste zonnebrandcrème voor baby’s en kinderen

Skikleding voor je kind

Voor een zonvakantie hoef je maar weinig kleding in de koffers te stoppen. Dat is met wintersport wel anders. Met dit lijstje ga je goed voorbereid de sneeuw in met je kind.

 1. Skibril
  Kinderogen zijn extra gevoelig voor de schadelijke uv-stralen. Neem dus niet zomaar een simpele zonnebril voor hem mee. Een skibril is een absolute must. Kies voor een goed exemplaar dat aansluit op het hoofd (met elastiek) en de ogen ook aan de zijkant afdekt. Lees ook: Waarom een zonnebril een must is voor je baby of kind
 2. Skikleding
  Goede skikleding houdt je kind niet alleen warm, maar de kleding beschermt hem ook tegen bijvoorbeeld punten van skistokken. Skikleding is vrij duur, huren (of lenen van bekenden) is daarom een goed alternatief. Vraag bij het reisbureau of op de bestemming naar de huurmogelijkheden.
 3. Skihandschoenen
  Ook handschoenen mogen niet ontbreken bij de wintersportoutfit. Speciale skihandschoenen houden de handen niet alleen warm, maar beschermen ook tegen de scherpe zijkanten van ski’s. Gebreide handschoenen zijn misschien wel schattig, maar niet waterdicht. Als je kind hiermee in de sneeuw speelt, kunnen zijn handen heel snel afkoelen.
 4. Skihelm
  De allerjongste skiërs zijn verplicht op de piste een skihelm te dragen en in steeds meer skilanden is het ook voor oudere kinderen verplicht. Ook geldt op de meeste skischolen de helmplicht. De reden: een goede skihelm vermindert het risico op hoofdletsel bij een val aanzienlijk.Ook houdt een helm wind en kou tegen. Als je een helm koopt of huurt, controleer dan of die aan de Europese norm voldoet. Op een label in of aan de helm moet staan: CE EN 1077. Verder moet de helm goed passen. Koop een helm dan ook nooit op de groei. Er zijn wel veel merken die kinderhelmen met een verstelmogelijkheid hebben. De helm mag de skibril niet in de weg zitten.

Kind kwijt op piste

Net als op het strand of in een pretpark kun je je kind kwijtraken tijdens het wintersporten. Bevestig daarom altijd een naamplaatje met daarop jouw naam en mobiele nummer aan de kleding van je kind. Controleer vóór vertrek of je kind verzekerd is op de piste, want een (ski-)ongeluk zit in een klein hoekje.

Als je je kind toch bent kwijtgeraakt, probeer dan rustig te blijven (hoe moeilijk dat misschien ook is). Onthoud deze tips:

 • Zorg dat je een recente foto van je kind bij je hebt die je aan mensen kunt laten zien.
 • Zoek altijd op de ooghoogte van je kind.
 • Is er een hulppost in de buurt? Meld dan meteen dat je kind zoek is.

Tips: zo raak je je kind niet kwijt op de piste

Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit