wintersport met kinderen

Wintersport met kinderen

Op wintersport met kinderen is een onvergetelijk avontuur. Maar het vergt wel wat planning en voorbereiding. Waar moet je precies op letten? Hier handige tips voor wintersporten met kinderen.

Kindvriendelijke wintersportbestemming en accommodatie

Wintersport met kinderen begint, net als elke andere vakantie, met een goede voorbereiding. Informeer van tevoren bij een touroperator of de wintersportbestemming kindvriendelijk is. Er zijn bijvoorbeeld voordelige familiereizen, inclusief Nederlandstalige skilessen, een oppasservice en animatie tijdens de après-ski. Zo wordt het voor het hele gezin volop genieten.

Advertentie

Kinderopvang

Veel wintersportgebieden hebben speciale kinderopvang. Als je het vervelend vindt dat een onbekende op je kind past, kun je natuurlijk ook zelf opvang regelen (of gewoon lekker bij je kinderen blijven). Ook een optie: ga met familie of vrienden die ook kinderen hebben naar de sneeuw. Zo kun je afspreken wie een dag of dagdeel op de kinderen let en wie gaat skiën.

Wanneer op skiles?

De beste leeftijd om te leren skiën is rond de vijf à zes jaar; dan begrijpen kinderen de instructies beter dan wanneer ze jonger zijn. Maar bij de meeste skischolen kunnen kinderen ook al terecht als ze vier of zelfs drie jaar zijn. Hoe ervaren je zelf ook bent op de lange latten, ze kunnen het beste leren skiën van een leraar. Als jij ze lesgeeft, bestaat de kans dat je bepaalde basisvaardigheden verkeerd aanleert.

In een speciaal kinderklasje raken kinderen spelenderwijs vertrouwd met hun ski’s en leren ze de basisvaardigheden. De leraren zijn zeer ervaren en in veel gebieden zijn er zelfs Nederlandstalige leraren. Skileraren weten bovendien precies wat kinderen van een bepaalde leeftijd en niveau aankunnen.

De lessen voor de allerkleinsten worden in een apart afgeschermd gebied gegeven. Het gevaar bestaat dan niet dat roekeloze wintersporters ze omver skiën. De skilessen duren niet zo lang als die voor de volwassenen. Na de les kunnen de kinderen naar een ‘sneeuwcrèche’, waar ze kunnen sleeën en sneeuwpoppen maken.

Gezond op reis

In wintersportlanden zijn de omstandigheden anders dan thuis. De lucht in de bergen is bijvoorbeeld veel droger. Geef kinderen daarom extra te drinken en ga niet te hoog de bergen in. Ga ook nooit skiën met je kind op je rug of in een draagzak. Hij krijgt het dan veel te koud en je loopt het gevaar dat je valt.

Meer lezen: Hoe herken je uitdroging en wat moet je doen als jouw baby of kind uitdrogingsverschijnselen heeft?

Bescherming van de huid

De tere kinderhuid heeft extra bescherming nodig tijdens een wintersportvakantie. De uv-straling is in de bergen veel sterker en de sneeuw weerkaatst het grootste deel van de straling ook nog. Gebruik daarom speciale zonnebrandcrème voor de wintersport met de hoogste beschermingsfactor, bijvoorbeeld factor 50+ of een sunblock. Vergeet niet gezicht, oren, neus en nek om de twee uur in te smeren. Hou ook de lippen van kinderen goed vet. En misschien denk je er niet direct aan, maar neem zakdoeken mee om snottebellen af te vegen: die kunnen onder de neus bevriezen.

Lees ook: Welke zonnebrandcrème is het meest geschikt voor kinderen?

Skikleding voor je kind

 1. Skibril

  Kinderogen zijn extra gevoelig voor de schadelijke uv-stralen, dus een skibril is een absolute must. Kies voor een goed exemplaar dat aansluit op het hoofd (met elastiek) en de ogen ook aan de zijkant afdekt.

  Lees hier meer over oogbescherming van baby’s en kinderen. 

 2. Skikleding

  Goede skikleding houdt je kind niet alleen warm, maar beschermt ook tegen bijvoorbeeld punten van skistokken. Skikleding is vrij duur, huren is daarom een voordelig alternatief. Vraag bij het reisbureau of ter plaatse naar de huurmogelijkheden.

 3. Skihandschoenen

  Ook handschoenen mogen niet ontbreken bij de wintersportoutfit. Speciale skihandschoenen houden niet alleen de handen warm, maar beschermen ook tegen de scherpe zijkanten van ski’s. Gebreide handschoenen zijn misschien wel schattig, maar niet waterdicht. Als kinderen hiermee in de sneeuw spelen kunnen hun handen heel snel afkoelen.

 4. Skihelm

  De allerjongste skiërs zijn verplicht op de piste een skihelm te dragen en in steeds meer skilanden is het ook voor oudere kinderen verplicht. Ook geldt op de meeste skischolen de helmplicht. Logisch, want een goede skihelm vermindert het risico op hoofdletsel bij een val aanzienlijk.

  Ook houdt een helm wind en kou tegen. Een kind hoeft er geen muts onder te dragen. Let er bij aankoop op dat de helm voldoet aan de Europese norm CE EN 1077 (zie label in/aan de helm). Verder moet hij de juiste pasvorm hebben; koop een kinderhelm nooit op de groei. Er zijn wel veel merken die kinderhelmen met een verstelmogelijkheid hebben. De helm moet de skibril of het skimasker natuurlijk niet in de weg zitten.

Veiligheid

Net als in een druk pretpark kan je kind tijdens wintersport zoekraken, zeker op een drukke piste. Bevestig daarom een naamplaatje met daarop jouw naam en mobiele telefoonnummer aan de kleding van je kind. Check ook of je kind verzekerd is op de piste, want een (ski-)ongeluk zit in een klein hoekje.

Tips: zo raak je je kind niet kwijt op de piste.