is melk gezond

Is melk gezond voor je kind?

De eerste paar maanden drinkt je baby alleen borst- en/of flesvoeding. Als hij daarnaast ook groente- en fruithapjes eet, blijven melk en melkproducten belangrijk voor zijn groei en ontwikkeling. Waarom dat is en wat de alternatieven zijn als je kind geen melk wil of kan drinken, lees je hier.

Belangrijke vitamines en voedingsstoffen in melk

In melk en melkproducten (zoals karnemelk en yoghurt) zitten veel stoffen die kinderen nodig hebben. De belangrijkste stof is calcium, dat zorgt voor sterke botten. 

Ook vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. De vitamine zorgt ervoor dat calcium uit de voeding wordt opgenomen en beschermt tegen ziekten. Vitamine D, A en K: wat heeft je baby extra nodig?

Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam.  Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Die cellen zijn nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren. Ook is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. In melk zitten ook eiwitten die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Eiwit verzadigt goed en is belangrijk om spierweefsel in stand te houden. Meer weten? Zo werkt het afweersysteem van je kind.

Lees meer: Belangrijke vitamines voor kinderen

Hoeveel melk per dag drinken?

Het Voedingscentrum adviseert iedereen om elke dag melk en melkproducten te drinken en te eten. Dit kan een glas gewone melk of karnemelk zijn, maar ook een schaaltje yoghurt.

Vanaf 1 jaar

Als je kind één jaar is, kun je gewone melk geven in plaats van opvolgmelk. Het kan zijn dat je kind even moet wennen aan de smaak. Je kunt dan eerst de helft opvolgmelk en de helft gewone melk in een flesje doen. Vervolgens geef je steeds minder opvolgmelk en meer gewone melk. 

Een kind van één tot vier jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter melk of melkproducten nodig. Dit komt neer op twee bekertjes. Meer hoef je niet te geven, want anders heeft je kind misschien minder trek in ander eten. Mocht je kind echt geen melk willen drinken dan kun je ook yoghurt geven, kwark of vla.

Tip: dit zijn superfoods voor je baby

Mager, halfvol of vol?

In melk en melkproducten zitten verzadigde (dierlijke) vetten. Vooral in volle melk, volvette kaas en roomboter zitten verzadigde vetten. Er wordt een verband gelegd tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten, al zijn niet alle deskundigen het daarover eens. Toch adviseert het Voedingscentrum de halfvolle en magere producten.

Lees meer: Hoeveel moet je baby of kind drinken per dag?

Koemelkallergie

Voor de meeste kinderen is melk een goede en gemakkelijke manier om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, maar voor sommige kinderen kan het drinken van melk of het eten van bepaalde melkproducten allerlei klachten veroorzaken. 

De meest voorkomende voedselallergie bij baby’s is een koemelkallergie. Dit wordt ook wel een koemelkeiwitallergie genoemd. Bij ongeveer 3500 baby’s  wordt jaarlijks een koemelkallergie vastgesteld. Het is een lastige allergie omdat koemelkeiwit in alle melkproducten voorkomt, dus ook in flesvoeding. Ook borstvoeding kan koemelkeiwit bevatten. Dit zijn de meest voorkomende voedselallergieën in Nederland. 

Oorzaak koemelkallergie

Als je baby last heeft van koemelkallergie, ontstaat er een allergische reactie als koemelkeiwit in zijn bloed terechtkomt. Normaal wordt het voedsel in de darmen in stukjes gesplitst, die door de darmen worden gezeefd en in het bloed worden opgenomen. 

Bij baby’s zijn de darmen nog niet volgroeid, waardoor ze stukjes koemelkeiwit doorlaten. Deze niet volledig verteerde eiwitten komen in de bloedbaan van je baby terecht. Bij sommige kinderen reageert het immuunsysteem daarop door antistoffen aan te maken. Die antistoffen veroorzaken allergische reacties.

Meer lezen: Mijn baby heeft koemelkallergie, wat nu?

Andere soorten melk

Als je kind allergisch is voor koemelk, kan hij waarschijnlijk ook niet tegen geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, kamelenmelk, buffelmelk en ezelmelk. Plantaardige alternatieven zijn amandelmelk, havermelk, rijstmelk en sojamelk. Ze lijken qua kleur en smaak wel op melk, maar mogen volgens de wet geen melk heten.

Let op! De dierlijke koemelkvervangers en de plantaardige alternatieven worden in de eerste zes maanden afgeraden als vervanger van borst- of flesvoeding. Als je baby tussen de zes en twaalf maanden is, adviseert het Voedingscentrum moedermelk of opvolgmelk in plaats van koemelk of de andere alternatieven. Er zitten in die producten vaak niet genoeg belangrijke voedingsstoffen in zoals ijzer, calcium en vitamine B12.

Mocht je een keer geen opvolgmelk hebben dan kan een beetje gewone melk geen kwaad voor je baby. Maar als je baby te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te weinig ijzer binnen. En teveel eiwit kan juist schadelijk zijn voor de nieren van je baby.

Lees meer: Hoe herken je allergie bij je kind?

Andere soorten melk vanaf 1 jaar

Als je kind ouder is dan één jaar, kun je hem in plaats van opvolgmelk een plantaardige drank (bijvoorbeeld sojadrink) geven. Als je kind een koemelkallergie heeft of je wilt zelf niet dat je kind koemelk drinkt, kies dan voor een sojadrink met voldoende eiwit en toegevoegd calcium en vitamine B12. 

Is melk gezond?

In melk en melkproducten zitten allerlei voedingsstoffen en vitamines die je kind nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling. Als je je kind een alternatief geeft, is het belangrijk dat hij daarnaast ook de juiste stoffen en vitamines binnenkrijgt. 

Volgens het Voedingscentrum kun je van één product niet zeggen of het gezond is, want het hangt er altijd van af hoeveel of hoe vaak je iets eet of drinkt. Wel staat melk (de magere en halfvolle varianten) in de Schijf van Vijf en dat betekent dat melk past in een gezonde voedingsstijl. Meer weten? Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je baby