ZwangerVoeding & gezondheid

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Getty Images
Getty Images
Leestijd 4 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
sharon asscher
Sharon Asscher
Algemeen voedingsadviseur
Lees verder onder de advertentie

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Goede voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Dat betekent dat je extra moet opletten op je eten. Bepaalde bacteriën en metalen die jouw lichaam vrij makkelijk kan verwerken, zijn voor je baby wel schadelijk. Er zijn daarom een aantal producten die je niet mag eten als je zwanger bent:

  1. 1

    Rauw vlees en rauwe vleeswaren
    Filet americain, ossenworst, parmaham, biefstuk of carpaccio: deze vleesproducten kun je beter laten staan. Rauw vlees en rauwe vleeswaren kunnen een parasiet bevatten die toxoplasmose kan veroorzaken. Deze ziekte is zeer gevaarlijk voor je baby. Eet deze producten alleen als je ze goed verhit. Ook deze vleeswaren kun je beter vermijden.

  2. 2

    Producten met rauwmelkse kaas
    De kans is klein dat je met de listeriabacterie in aanraking komt als je rauwmelkse kaas eet, maar als het wel zo is kun je daar erg ziek van worden en kan je baby gevaar lopen. Laat daarom kazen met rauwe melk (rechtstreeks van de boer) en kazen die daarvan gemaakt zijn ('au lait cru') liever staan. Als je deze producten verhit, gaat de bacterie dood. Dus rauwmelkse kaas op de pizza mag wel. Lees ook: Deze kazen kun je beter laten staan.

  3. 3

    Rauwe vis en roofvissen
    Ook rauwe vis kun je beter laten staan als je zwanger bent. Vis die niet verhit is geweest, zoals sushi, kan de listeriabacterie bevatten. Ook gerookte, vacuümverpakte vis, zoals gerookte makreel, zalm en paling, kan de listeriabacterie bevatten. Daarnaast kun je roofvissen beter niet eten als je zwanger bent. Tonijn, paling, zwaardvis, snoekbaars, haai en koningsmakreel bevatten veel kwik en dioxines. Deze stoffen zijn slecht voor de ontwikkeling van je baby. Ook garnalen en rauwe schelp- en schaaldieren kun je beter laten staan. Je kunt ze wel eten als je ze verhit. Lees ook: Welke vis mag je eten tijdens je zwangerschap?

  4. 4

    Producten met vitamine A
    Te veel vitamine A kan je ongeboren kind schaden. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Lever en orgaanvlees bevatten hoge doses vitamine A. Laat die dus liever staan. Leverworst mag je wel eten, maar hou het bij één boterham per dag. In sommige gewone multivitaminen zit ook te veel vitamine A, neem daarom een multi speciaal voor zwangere vrouwen. Bètacaroteen is de plantaardige vorm van vitamine A en zet zich in het lijf om naar de hoeveelheid vitamine A die je nodig hebt, je kunt hier dus niet te veel van binnenkrijgen. Tip: vitamine A tijdens de zwangerschap, dit is de aanbevolen hoeveelheid.

  5. 5

    Alcohol
    Uiteraard mag je geen alcohol drinken als je zwanger bent. Nee, ook geen glaasje. Je baby kan er allerlei ernstige afwijkingen aan overhouden als je wel drinkt als je zwanger bent en ook de kans op een miskraam wordt groter. Lees hier meer over de impact van alcohol op je ongeboren kind tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Welke vitaminen heb je (extra) nodig tijdens de zwangerschap?

Lees verder onder de advertentie

Wist je dat...

...je tijdens je zwangerschap twintig keer vatbaarder bent voor een bacterie-infectie dan als je niet zwanger bent? Dat komt doordat de hormoonveranderingen je afweersysteem minder alert maken en je weerstand is verminderd. Een extra reden dus om geen risico's te nemen met eten.

Zwanger en iets gegeten wat je beter niet kon doen: wat nu?

Hoe erg is het nu als je iets hebt gegeten wat niet mag tijdens je zwangerschap, zoals rauwe vis of filet americain? Voedingsdeskundige Sharon Asscher legt het uit: 'De kans dat je in Nederland een infectie krijgt tijdens je zwangerschap is klein. Daarom is er geen reden voor paniek als je per ongeluk eten tot je hebt genomen dat je beter niet had kunnen nemen, zoals rauwe vis of filet americain. Toch is het verstandig om niet bewust een risico te lopen. Want hoewel de kans op een infectie klein is, is die kans er wel.'

Goed, een toastje met rauwmelkse camembert of een hapje gerookte zalm zal waarschijnlijk niet meteen schadelijk zijn. Maar let wel op als je klachten krijgt als: diarree, misselijkheid, koorts, lusteloosheid, huiduitslag of hoofdpijn. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Lees ook:
Zwanger en (extra) vitamine C: dit moet je weten

Twijfel je wat je mag eten?

Twijfel je wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent? Zorg in elk geval dat je alles wat rauw is, verhit of wast. Dat geldt ook voor rauwe groenten en fruit. Kan dit niet? Dan kun je het beter niet eten tijdens de zwangerschap.

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap:
dit mag je wel eten als je zwanger bent

Lees verder onder de advertentie

Luister: Wat (niet) eten tijdens je zwangerschap?

Bron: Voedingscentrum