Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Eindelijk een eerste verklaring: zo ontstaan eeneiige tweelingen

Hoe ontstaan eeneiige tweelingen? Deze vraag houdt wetenschappers al jaren bezig, maar een verklaring werd maar niet gevonden. Tot nu. Een internationale groep onderzoekers heeft voor het eerst een aanwijzing voor de oorzaak gevonden.

Advertentie

Eeneiig of twee-eiig

Het kan gebeuren dat je een dubbele eisprong hebt: tijdens de eisprong laten er dan twee eitjes los in plaats van één. Als beide eitjes bevrucht worden, ontstaat er een twee-eiige tweeling. Een tweeling kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee baby’s groeien. Tijdens het delen van de bevruchte eicel splitst deze in twee. In dit geval heb je te maken met een eeneiige tweeling.

Leestip: Psychologie tweelingen: zo stimuleer je hun eigen ‘ik’

De oorzaak voor een eeneiige tweeling?

Maar hoe het komt dat één bevruchte eicel zich soms splitst in twee embryo’s, wist tot voor kort niemand. Onderzoekers dachten dat ze voor de oorzaak naar het dna van eeneiige tweelingen moesten kijken, maar dat blijkt de verkeerde richting te zijn. Een internationale groep onderzoekers kwam erachter dat het aan een bepaald stofje ligt dat zich aan het dna hecht.

Tip: Heb jij een tweeling? Lees samen het grappige kinderboek ‘De vreselijke tweeling’.

Advertentie

Geen toeval

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers het dna van ruim 6000 tweelingen uit Nederland, Groot-Brittannië, Finland en Australië. Ze ontdekten dat het dna van eeneiige tweelingen anders is ‘ingepakt’ dan dat van andere mensen. ‘Als je kijkt naar wat er aan het dna vastgehaakt zit, de technische term is een methylgroep, dan blijkt dat op ruim 800 plekken van het dna de methylatie anders is bij eeneiige tweelingen dan bij de rest van de bevolking’, zei hoogleraar Dorret Boomsma van de Vrije Universiteit Amsterdam die het onderzoek leidde op NPO Radio 1. Dit betekent ook dat het – in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht – geen toeval is als je zwanger wordt van een eeneiige tweeling.

Meer tweelingen dan ooit geboren

Tweelingen komen wereldwijd steeds vaker voor, wijst onderzoek uit. Bij 1 op de 42 geboorten komt een tweeling ter wereld. Het percentage tweelingen is sinds de jaren 80 met een derde gestegen. Toch is de kans dat het aantal tweelinggeboortes nog meer stijgt, niet groter geworden: onderzoekers denken dat de piek inmiddels is bereikt. In een aantal landen stijgt het percentage tweelingen niet meer verder, in sommige landen neemt het zelfs af.

Lees hier wat je kunt verwachten qua complicaties bij een meerlingzwangerschap