Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Helft ouders beschermt kind niet goed tegen de zon'

Bijna de helft van de Nederlandse ouders (46%) geeft aan dat ze hun kinderen weleens per ongeluk hebben laten verbranden. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts naar de smeerdiscipline van ouders.

Advertentie

Voor het onderzoek werden ruim duizend vaders en moeders ondervraagd over hoe zij denken over zonbescherming. Hoewel ze aangeven dat ze goed weten hoe ze zich moeten beschermen tegen de zon, blijkt dat niet helemaal te kloppen.

Lees meer: Zo kies je de juiste zonnebrand voor je kind

Verbranden met factor 50, nee toch?

Opvallend is dat veel respondenten denken dat je na het insmeren met factor 50 niet meer kunt verbranden. ‘Dat is helaas niet het geval. Er is geen enkele zonnebrand die 100% UV bescherming geeft; factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%. Omdat het verschil tussen factor 30 en 50 zo klein is, adviseert de Nederlandse Vereniging Voor Dermatologie en Venereologie factor 30. Bij factor 50 denken mensen ten onrechte dat ze vaker en langer in de zon kunnen blijven zitten,’ vertelt Leenarts.

Ook in de speeltuin en op de fiets

Op wintersport of zonvakantie gaat de tube zonnebrand vaak mee in de tas, maar in eigen land wordt de tube vaak vergeten. 74% van de onderzochte ouders gaf aan dat hun kinderen juist verbrandden in Nederland. 30% van de zonverbrandingen blijkt dan ook gewoon in de speeltuin plaats te vinden.

Advertentie

Lees meer: Welke zonnebrand voor baby en kind?

Voorkom verbranding bij kinderen

Zeker bij kinderen is het belangrijk om goed te smeren omdat bij verbranding op kinderleeftijd de kans op huidkanker toeneemt. Bovendien ‘onthoudt’ je huid de hoeveelheid blootstelling aan de zon in de loop van het leven. Hoe meer dat wordt, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Vergeet de oren en voetjes niet

‘Vergeet bij kinderen niet op en achter de oren te smeren, voetjes te beschermen en typische verbrandplekjes als de randjes onder de zwembroek of het badpak. Smeer sowieso iedere twee uur en extra wanneer je kind in het water of het zand speelt. En houd baby’s onder de zes maanden in ieder geval uit de zon,’ zo adviseert Leenarts.

MEER LEZEN? 

Advertentie

KIJK OOK:

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Metronieuws, Dr LeenartsBeeld: Shutterstock

Zwangerbox partnerpagina Waterwipes 2022

Waterwipes

Bekijk de website