Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
trucs om kind gezonder laten eten

Nieuwe truc om kind gezond(er) te laten eten

Hoe krijg ik mijn kind zo ver dat hij gezonder gaat eten? Het is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Wetenschappers van Cornell University zeggen het antwoord te hebben. Dit zijn hun 5 meest opvallende tips.

Advertentie

1. Laat ze aan hun helden denken

Kinderen zijn sneller geneigd om een gezonde keuze te maken als ze weten dat hun held ook altijd gezond eet, zo blijkt uit een experiment dat wetenschappers tijdens een zomerkamp uitvoerden. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar konden kiezen tussen patat of plakjes appel. In de eerste 2 weken koos slechts 9,1% van de kinderen voor fruit. In de 3e en 4e week lieten onderzoekers de kinderen vlak voor hun keuze een aantal foto’s zien van echte of fictieve rolmodellen. De kinderen kregen de vraag: ‘Zou deze held appel of frietjes bestellen?’ De gedachte was dat kinderen die in de veronderstelling waren dat hun ‘helden’ gezond aten, zelf ook gezonder zouden gaan eten. Dit bleek te kloppen: na het zien van de foto’s koos maar liefst 45,5% van de kinderen voor een appel.

2. Snijd fruit in stukjes

Vaak wordt gedacht dat kinderen de voorkeur geven aan een snoepje boven een stuk fruit, omdat dit lekkerder smaakt. Maar onderzoek toont aan dat dit niet altijd het geval is. Aan de leerlingen van 8 basisscholen werd gevraagd waarom zij geen fruit aten in de kantine.  De kinderen bleken hier 2 redenen voor te hebben. De benedenbouwleerlingen – die vaak hun melktanden aan het wisselen zijn – vinden het fruit ongemakkelijk om te eten. De oudere kinderen daarentegen vinden het zetten van hun tanden in zo’n grote appel er niet cool uitzien. Na deze uitkomst kregen de scholen een apparaatje waarmee ze appels in gelijke stukjes konden verdelen. Het resultaat: het aantal verkochte appels steeg tot wel 71%.

3. Geef die groente een hippe naam!

Kinderen zijn doorgaans niet zo gek op groente. Onderzoek toont echter aan dat je daar gemakkelijk verandering in kunt brengen. In de kantines van 2 basisscholen werden een maand lang naamloze groenten geserveerd. In de maand daarna gaven de onderzoekers hippe namen aan de groente die op één van de scholen geserveerd werd. Broccoli werd bijvoorbeeld ‘Power Punch Broccoli’ en wortels ‘X-ray Vision Carrots’. Het resultaat loog er niet om: op de school waar de groenten hippe namen kregen, werd 99% meer groente gegeten.

4. Wees creatiever op het bord

Uit het onderzoek van Cornell University blijkt dat kinderen hun eten het liefste op het onderste deel van hun bord zien en bij voorkeur in een leuke vorm of patroon neergelegd. Ook geven kinderen de voorkeur aan veel (6 of 7) verschillende kleuren op hun bord.

Advertentie

5. Plak er eens een sticker op

Onderzoekers lieten 208 kinderen tussen de 8 en 11 jaar kiezen tussen een koekje en een appel. Drie dagen lang. Steeds probeerden de onderzoekers de keuze nu te beïnvloeden. Dit deden ze door stickers van bijvoorbeeld Elmo of een ander bekend figuur op de koekjes of de appel te plakken. Op de laatste dag werden er geen stickers geplakt en moesten kinderen weer kiezen tussen een appel of een koekje. Wat blijkt? Kinderen kozen 2 keer zo vaak voor de appel als er een bekend figuur (zoals Elmo) op was geplakt.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Scientias – Foto: Fertnig/ iStock