Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Slapen op je rug tijdens zwangerschap vergroot kans op doodgeboorte'

Hoe je ook gaat liggen, aan het einde van je zwangerschap bestaat er geen ideale slaaphouding. Eigenlijk ligt niets lekker. Slaap in elk geval niet op je rug, adviseren onderzoekers. Dit blijkt namelijk de kans op een doodgeboren baby te vergroten.

Advertentie

Dr. Tomasina Stacey, verbonden aan de Engelse Universiteit van Huddersfield, onderzocht of de slaappositie van zwangere vrouwen een rol speelt bij de kans op doodgeboorte. Uit het onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen die vanaf 28 weken zwangerschap op hun rug slapen 2,6 keer meer kans hebben op een doodgeboren baby, dan vrouwen die in een andere positie slapen.

Lees ook: Alles over spontane miskramen

TIP! Hier vind je de fijnste voedingskussens

Risico rugligging

Slaap je op je rug tijdens het derde trimester van de zwangerschap, dan drukt het gewicht van je baarmoeder op hoofdbloedvaten en aderen en hebben ze meer moeite om het bloed te vervoeren. Hierdoor kun je last krijgen van misselijkheid of duizeligheid en in extreme gevallen kan het de bloeddoorstroming blokkeren naar de placenta en de baby. Dit risico is extra groot bij vrouwen die al last hebben van diabetes of een hoge bloeddruk, aangezien dit ook invloed heeft op de hoeveelheid zuurstof en voedingstoffen die naar de baby gaan.

Lees ook: Alles over de navelstreng

Onderzoek doodgeboortes

Voor het onderzoek werden de gegevens van ruim 3.000 zwangere vrouwen uit Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de VS verzameld. Het idee om de slaaphouding van vrouwen te bestuderen ontstond toen Stacey en een team van de Universiteit van Auckland onderzoek deed naar het relatief hoge aantal doodgeboortes in Nieuw-Zeeland. ‘We besloten om naar een aantal risicofactoren te kijken en de rugligging was daar een van’, zegt dr. Stacey. ‘Tijdens het onderzoek bleek overigens ook dat zwangere vrouwen bereid zijn om hun slaappositie te veranderen als dat beter is voor de baby.’

Advertentie

Lees ook: Slapeloosheid tijdens de zwangerschap

Ook bij een dutje

In het Verenigd Koninkrijk  krijgen zwangere vrouwen naar aanleiding van dit onderzoek nu het advies om op hun zij te slapen. Ook als ze alleen maar even een dutje doen. Word je per ongeluk wakker op je rug, dan is dit geen reden voor paniek volgens de onderzoekers. Wel is het verstandig om vervolgens naar je zij te draaien. Stacey: ‘In de volgende fase van het onderzoek gaan we kijken of er manieren zijn om zwangere vrouwen te stimuleren om te slapen in de zijligging.’

Lees ook: Slapen op de linker- of rechterzijde, wat is het beste als je zwanger bent?

Bron: Science Daily Beeld: Shutterstock

Christine Spanjaard

Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website