
Tummy time: 8 do’s & don’ts die elke ouder moet weten
Er wordt geadviseerd om je baby regelmatig even op zijn buik te leggen. ‘Tummy time’ wordt dit genoemd. Maar wat is hier zo goed aan? En wat moet je vooral wel en niet doen als het om tummy time gaat?
Waarom is tummy time goed?
Af en toe op zijn buik liggen is belangrijk voor je baby omdat hij dit allemaal oefent:- Nekspieren: de nekspieren van je baby worden sterker, omdat je baby steeds zijn hoofdje optilt.
- Sterke armen: je baby leert tijdens tummy time dat hij zich kan opdrukken. Hierdoor worden ook zijn armen sterker.
- Sterke rug: doordat je baby zijn nek optilt en zichzelf steeds opdrukt, worden de spieren in zijn rug ook sterker.
- Been- en heupspieren: de spieren in de benen van je baby ontwikkelen zich. Dat is belangrijk, want met die spieren gaat je baby op een gegeven moment kruipen, staan en lopen.
- Fijne motoriek: bij de buikligging denk je misschien alleen aan de grove motoriek van je baby, maar deze houding is ook goed voor de fijne motoriek. Je baby gebruikt zijn handen om naar dingen te grijpen. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel of speelgoed dat je voor hem hebt neergelegd.
- Tot slot: een ander voordeel van tummy time is dat het een voorkeurshouding voorkomt.
Tip: Dit mooie speelkleed met onderzeethema en allerlei speeltjes daagt je baby uit om zijn hoofdje omhoog te houden.
Do & Don’ts voor Tummy Time
-
Bouw het rustig op
Je hoeft niet meteen vanaf de geboorte van je kleintje aan de slag te gaan met tummy time. Wacht sowieso eerst even tot het navelstompje eraf gevallen is. Leg daarna je baby twee à drie keer per dag één minuut op zijn buik en breid dit de weken daarna steeds verder uit. Ga door met tummy time tot je baby goed zijn hoofd kan optillen en zo kan ‘vasthouden’. Dit is meestal rond drie à vier maanden.
Lees ook: Wat als je baby een buikslaper is?
-
Leg een kussen of handdoek onder de oksels en onderarmen
Als je baby nog niet zo goed op zijn buik kan liggen, kun je een handdoek oprollen of een smal kussen onder de borst/armen van je baby leggen. Het geeft je baby niet alleen een nieuwe kijk op de wereld, het maakt het ook makkelijker voor hem om zijn hoofd op te tillen en omhoog te houden.
-
Niet als je baby honger heeft of een volle buik
Voor het geval je het nog niet gemerkt hebt: baby’s zijn niet supercoöperatief als ze hongerig zijn. En heeft je baby net gegeten, ook dan is het niet slim om hem op zijn volle buik neer te leggen. Plan tummy time dus tussen twee voedingen, waarbij er minimaal 45 minuten tussen het liggen op zijn buik en de laatste voeding zit. Dit om spugen te voorkomen.
Lees ook: White noise: wat is het en helpt het je baby slapen?
-
Of heel moe is…
Is je baby moe, leg hem dan in bed of in de box en plan later wat tummy time in als hij weer wakker en alert is. Zo heeft hij voldoende energie om zijn spieren te gebruiken en voorkom je dat hij in slaap valt.
-
Leg je baby soms op zijn buik op je borst
Een andere variant op tummy time – vooral voor baby’s die er niet zo enthousiast over zijn – is om je baby op je borst te laten liggen. Ga op je rug liggen en leg je baby bovenop je borst/buik. Je baby zal het waarschijnlijk heerlijk vinden om zo dicht bij het gezicht van zijn favoriete persoon te zijn.
Lees ook: vanaf deze leeftijd mag je je kind onder een babygym leggen
-
Geef hem iets om naar te kijken
Alles is leuker als er iets glimmends en kleurrijks voor je baby ligt of hangt. Geef hem daarom iets leuks om naar te kijken – een speeltje, een knuffeldier, je gezicht! – wanneer hij op zijn buik ligt. Zo zal hij langer geconcentreerd en gemotiveerd blijven.
-
Geef niet op
Wat je baby de ene dag haat, zal hij de volgende dag misschien leuk vinden. Dus gooi de handdoek niet in de ring als je baby niet direct dol op tummy time is. Geef het tijd en volg de signalen van je baby. Als hij huilt als je hem neerlegt, pak hem dan op en probeer het later opnieuw. Vindt je baby het echt niet leuk om op zijn buik te liggen? Dan kun je ook ‘vliegtuigje’ met hem spelen. Houd je baby zo vast dat hij horizontaal in de lucht hangt, net als een vliegtuig. Hij kan op die manier zijn hoofd optillen en dan traint hij alsnog zijn nekspieren.
-
Blijf er altijd bij
Of je nou net begint met tummy time of je baby al wat ouder is, blijf er ALTIJD bij als je baby op zijn buik ligt. Zo weet je zeker dat hij niet in slaap valt of plotseling omrolt, met alle risico’s van dien.
Perfect speelgoed voor tummy time:
Meer info en tips? Tummy time: zo stimuleer je de buikligging bij je baby
Bron: Café Mom – beeld: Getty Images