BabyOpvoeden & ontwikkeling

De eerste nacht met je baby: hoe pak je dat aan?

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 8 minuten

Overdag heb je hulp van de kraamverzorgende, maar daarna gaan jij en je partner het echt helemaal zelf doen. Leuk én spannend! Wat kun je verwachten van de eerste nacht samen met je pasgeboren baby? Deze tips wil je weten.

Lees verder onder de advertentie

De eerste nacht alleen met je baby

Het is superbijzonder, die eerste nacht alleen met je baby. Hier heb je al die maanden naar uitgekeken. Maar de meeste ouders (al is het nog heel erg wennen om jezelf zo te noemen) vinden het ook spannend of zelfs een beetje eng. Overdag kun je alles nog vragen aan de kraamverzorgster, maar dan gaat ze weg en gaan jij en je partner het echt samen doen: zorgen voor jullie baby.

Handig! Hier vind je fijne voedingskussens die kunnen helpen bij het voeden én slapen

Kan je de eerste nacht met je baby niet slapen?

Het kan zijn dat je zo moe bent door de bevalling en alle emoties, dat je de eerste nacht als een blok in slaap valt. Toch is het ook niet gek als je dan de slaap juist niet kunt vatten. De eerste uren na de geboorte van je baby kan er nog zoveel adrenaline door je lijf stromen, dat je klaarwakker bent. Ook kun je heel waakzaam zijn: alles in jou wil je baby beschermen. Dommel je weg, dan maakt een minigeluidje je zo weer alert. Heel normaal, dit is je moederinstinct. Daar ga je heel veel aan hebben.

Lees verder onder de advertentie

Wil je de kraamtijd goed voorbereiden? Zo schrijf je een kraamplan

Hoe slaapt een baby de eerste nacht?

Een pasgeboren baby slaapt doorgaans veel, zo'n 14 tot 18 uur per dag. Maar sommige (pasgeboren) baby's slapen een stuk meer of minder dan dat. Totdat je baby 6 maanden oud is, heeft het een slaappatroon van 50 tot 60 minuten. Tussen het slapen door is een pasgeboren baby ongeveer een klein uur wakker, waarin je je baby kunt voeden. Dit slaapschema voor een baby van 0 maanden kan je houvast bieden in de eerste nachten.

Lees ook: Je baby inbakeren, alles wat je moet weten

Lees verder onder de advertentie

Wat wil je weten over de ademhaling van je baby?

Die eerste nacht met je baby (en daarna) kan zijn ademhaling je ook behoorlijk bezighouden. Soms hoor je bijna niets, dan hoor ineens een diepe zucht of luid geknor. Dat is heel normaal. De besturing van het ademhalingssysteem is nog niet volgroeid. Een rustige, regelmatige ademhaling komt pas na een maand of vier.

baby's zijn heel goed in nauwelijks hoorbaar ademhalen. Wel zie je zijn lijfje zachtjes bewegen op de ademhaling en je voelt de lucht uit zijn neusje stromen als je je hand erbij houdt. Huid-op-huid-contact helpt trouwens ook bij het reguleren van de ademhaling van je baby.

Lees ook: Zo werkt de hechting tussen ouder en kind

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak moet je de eerste nacht voeden?

Om de twee tot vier uur voeden is het uitgangspunt, maar je pasgeboren baby heeft misschien wel vaker honger. In de nacht mag er maximaal 5 à 6 uur tussen de voedingen zitten.

Je baby mag zo vaak en lang drinken als hij wil. Voeden op verzoek helpt de melkproductie en geeft je baby het vertrouwen dat hij krijgt wat hij nodig heeft, waardoor hij niet gestrest raakt.

Tips voor borstvoeding in de eerste nachten

  1. Zorg ervoor dat je baby bij het aanleggen aan de borst niet alleen op het puntje van de tepel zuigt, maar een groot deel van de tepelhof in zijn mond heeft.

  2. Een gezonde baby heeft genoeg reserves, daardoor is bijvoeding met kunstvoeding niet nodig.

  3. Het geven van borstvoeding kan eerst wennen en wat gevoelig zijn, maar het hoort geen pijn te doen. Is dat bij jou wel zo, vraag dan de volgende ochtend advies aan je kraamverzorgster.

  4. Liggend voeden (op de zij). Dan ligt de baby perfect recht voor de borst en daardoor minder kans op kloofjes.

Lees verder onder de advertentie

5 populaire borstkolven:

Hoe leg je je baby aan de borst?

Het kan best klungelen zijn om je baby aan te leggen zonder assistentie van de kraamverzorgster. Maar je hebt vast al wat tips gekregen en misschien een borstvoedingscursus gevolgd tijdens de zwangerschap. Bovendien worden baby's geboren met reflexen en een instinct om zelf de borst te vinden. Je kunt je baby huid-op-huid op je buik of borst leggen en hem zelf je tepel laten vinden, eventueel met wat hulp van jou. Google maar eens op 'breast crawl'.

Probeer rustig te blijven als het niet meteen lukt en misschien kan je partner ook helpen. In een rustige omgeving en met zo min mogelijk stress is de kans het grootst dat je baby een grote hap neemt en lekker uit je borst begint te drinken.

Lees verder onder de advertentie

Lukt het aanleggen niet?

Mocht het aanhappen/aanleggen niet lukken. Geen ramp de eerste 24uur. De baby heeft in principe voldoende reserves vanuit de buik meegekregen. Wat je evt kan doen is handkolven. Die druppels kun je dan met een lepeltje aan de baby geven.

Heb je problemen met aanleggen? Vraag dan hulp aan een een lactatiekundige of een vrijwilliger van een borstvoedingsorganisatie. Je vindt een vrijwilliger of lactatiekundige via deze websites: de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, Borstvoedingsorganisatie La Leche League en de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.

Tips voor flesvoeding in de eerste nachten

  1. Geef je baby om de 3 à 4 uur een flesje kunstvoeding met 10 ml per keer. Lees hier meer over flesvoeding klaarmaken.

  2. Heeft je baby meer honger, dan kun je 15 ml per keer geven. Hoe je het melkpoeder klaarmaakt staat op de verpakking.

  3. Je hoeft niet ongerust te worden als je baby 's nachts niet goed drinkt. Vaak zijn baby's kort na de geboorte moe of misselijk door ingeslikt vruchtwater.

Verschillende soorten babyflessen:

Lees verder onder de advertentie

Wat als je baby zich verslikt of spuugt?

Tijdens de bevalling kan er bloed, slijm en vruchtwater in de maag van je baby terecht zijn gekomen. Dit spuugt hij later vaak weer uit. Bij verslikken of spugen kan je baby benauwd worden en gaan kokhalzen. Verslikt je baby zich of gaat hij spugen? Leg hem op zijn zij en klop zachtjes op zijn rug.

Wat is een goede lichaamstemperatuur?

Hou de temperatuur van je baby goed in de gaten, die ligt tussen de 36,5°C en 37,5°C. Let daarbij niet te veel op de handjes en voetjes, die kunnen soms koud aanvoelen. Je kunt het beste je vingers in het nekje leggen. Voelt de huid daar aangenaam warm, dan is de temperatuur goed. Heb je bij het luier verschonen de temperatuur gemeten, dan kun je dit aanhouden:

  • Is de temperatuur minder dan 37°C? Leg 1 kruik in de wieg.

  • Is de temperatuur minder dan 36,5°C? Leg 2 kruiken in de wieg.

  • Is de temperatuur hoger dan 37,5 °C? Haal een kruik weg, trek je baby minder kleertjes aan en leg hem extra aan of geef een flesje met kunstvoeding. Controleer de temperatuur na een uur opnieuw.

Lees verder onder de advertentie

Als je baby huid-op-huid bij je ligt, zorgt jouw lichaamstemperatuur ervoor dat je baby goed op temperatuur blijft. Zorg wel dat je niet zo samen in slaap valt.

Is de temperatuur minder dan 37°C?

Denk bij een temperatuur van minder dan 37°C ook aan een extra dekentje in de wieg, doe een mutsje op en leg de baby vaker aan de borst of geef een flesje kunstvoeding.

Lees ook: Je baby veilig laten slapen: waar moet je op letten?

Lees verder onder de advertentie

Hoe gebruik je een kruik veilig?

Let ook op hoe je de kruik neerlegt. Leg de kruik altijd met de opening in de richting van het voeteneind in de wieg. Leg de kruik nooit rechtstreeks tegen je baby aan, maar op de dekens. Plaats een opgerolde handdoek tussen je baby en de kruik.

Waarom huilt een baby de eerste nacht?

Als je baby gaat huilen is de kans groot dat hij honger heeft. Geef hem lekker zijn voeding en hou je baby veel tegen je aan. Natuurlijk kan ook je partner buidelen met jullie baby. Jullie vertrouwde geur, warmte, hartslag en stem zijn erg geruststellend voor hem. Het helpt je baby zich veilig te voelen in de onbekende wereld waar hij na de geboorte in terecht is gekomen. En bij jou en je partner zorgt de oxytocine die vrijkomt bij huid-op-huid-contact ook voor geruststelling, ontspanning en het versterken van het moeder- en vadergevoel.

Verder kun je natuurlijk checken of je baby huilt vanwege een natte luier. Pasgeboren baby's kunnen ook al last krijgen van darmkrampjes. Hun darmen moeten voor het eerst voeding verwerken en dat kan wennen zijn. Je kunt het buikje van je baby zachtjes masseren met ronddraaiende bewegingen van je warme handpalm. Dat ontspant.

Lees verder onder de advertentie

Misschien wil je baby door te huilen alleen zijn 'verhaal kwijt'. De geboorte is voor hem ook een hele belevenis geweest, waar hij best nog wat last van kan hebben. Wieg je baby, zeg zachtjes troostende woorden en vertel hem dat je er voor hem bent. En neem ook na die eerste nacht rustig alle tijd om bij te komen van de bevalling en om te wennen aan jullie nieuwe leven samen.

Hoe moet je de luier verschonen?

Het is zover: de eerste van héél veel luiers die je gaat verschonen. Waarschijnlijk heb je dit al een keer samen met de kraamverzorgster gedaan en heeft ze laten zien hoe je het handig aanpakt. Een luier verschonen is voor je baby ook een totaal nieuwe ervaring, waarbij het fijn is als je dat op een geruststellende manier doet. Maak rustige bewegingen, praat zachtjes tegen je baby, en probeer er ook weer niet zo lang over te doen dat hij het koud krijgt of te hongerig wordt.

Een logisch verschoonmoment is namelijk vóór de voeding. Dan kan je baby na de voeding meteen tevreden in slaap sukkelen. Kijk of je baby heeft geplast en gepoept en meet zijn temperatuur. Dit temperaturen doe je de eerste drie dagen over het algemeen bij elke verschoning. Is de poep van je baby bijna zwart? Dat is normaal. De eerste ontlasting heet meconium en is zwart of groen en taai. Wanneer dat 'normaal' wordt? Hier lees je álles over babypoep.

Lees ook: Zo beleeft je baby de geboorte

Bronnen: La Leche League, NJI