Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
voeten met blaren van kind

Blaren bij je kind: wat doe je eraan?

Het kan voorkomen dat je kind een blaar heeft. Blaren zijn blaasjes in of net onder de opperhuid die gevuld zijn met helder vocht. Hoe kun je blaren bij je kind het beste behandelen?

In samenwerking met expert

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Hoe ontstaan blaren bij je kind?

Ze ontstaan meestal op plaatsen die aan te veel wrijving of druk hebben blootgestaan. Kinderen hebben daarom het vaakst last van voetblaren. Bijvoorbeeld doordat je kind nieuwe schoenen aan heeft of in te krappe of juist te ruime schoenen rondloopt. Vooral als de huid vochtig is, ontstaan er snel blaren. Dit soort blaren worden gewone blaren of drukblaren genoemd. Ze lijken op kussentjes gevuld met heldere vloeistof.

Advertentie

Hoe behandel je blaren bij je kind?

In verband met infectiegevaar is het belangrijk dat je een blaar alleen openmaakt als je kind er echt last van heeft. Is dit niet het geval? Maak de blaar dan goed schoon met water en zeep, en spoel deze vervolgens schoon met water. Maak de blaar en de huid om de blaar goed droog met een gaasje of een papieren zakdoekje. Plak er een pleister op en zorg ervoor dat die glad is. De pleister moet groot genoeg zijn om de hele blaar te bedekken. Als de blaar echt heel groot is, kun je hem het beste verbinden met een niet-pluizend gaasje.

Doorprikken van een gesloten blaar

Als je kind echt veel last heeft van de blaar, kun je hem doorprikken. Om infectiegevaar te voorkomen is het belangrijk dat je de volgende stappen volgt:

  • Was je handen voor en na het behandelen van de blaar.
  • Ontsmet de huid voor en na het doorprikken met een huidontsmettingsmiddel.
  • Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Prik zo dicht mogelijk tegen de huid een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Prik eerst aan de bovenzijde.
  • Druk de blaar leeg met een wattenstaafje of gaasje en vang het vocht op met een gaasje.
  • Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.

Brandblaren

Een brandblaar is een tweedegraads verbranding waarbij de huid rood en gezwollen is en pijnlijk aanvoelt. Prik een brandblaar nooit door! Wanneer de blaren al kapot zijn, ziet de wond er nat uit. Hoewel deze brandwonden vrij ernstig kunnen zijn, kan er bij kleine verbrandingen binnen twee weken al herstel optreden. Bij grote tweedegraads brandwonden moet je met je kind naar het ziekenhuis. Bel altijd 1-1-2 bij grote tweede- en derdegraads brandwonden. Lees hier ook ons uitgebreide artikel over brandwonden.

Lees ook: 9 handelingen die je moet verrichten bij een brandwond

Blaren op tong kind

Heeft je kind een blaar op zijn tong of in zijn mond? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je kind kan zijn tong hebben verbrand aan te heet eten of drinken, maar het kan ook gaan om spruw of om een virus dat blaasjes veroorzaakt, zoals hand-voet-en-mondziekte of herpes simplex. Ga met blaren op de tong daarom naar de huisarts. Geef je kind geen zure voeding of drankjes, zoals sinaasappelsap of frisdrank met koolzuur, en geen zoute voeding. Dit kan pijn doen aan blaren op de tong. Ook als je zeker weet dat de blaar door verbranding komt, is het verstandig om in de gaten te houden of de blaar goed geneest en naar de huisarts te gaan als je kind koorts krijgt. Smeer nooit zalf op blaren op de tong van je kind.

Advertentie

Voorkomen is beter dan genezen

  • Voor voetblaren geldt: laat je kind regelmatig schone sokken aantrekken. De lichaamszouten in vuile sokken houden namelijk vocht vast, wat weer voetblaren kan veroorzaken.
  • Als je kind net nieuwe schoenen heeft, is het verstandig dat hij er niet constant op loopt. Laat hem in huis op zijn sokken of blote voeten lopen. Zo kunnen zijn voeten lekker luchten en drogen. Je kunt pleisters plakken op de onderkant van zijn voet en de hiel. Zo zijn deze ‘blaargevoelige’ plekken enigszins beschermd.
  • Wanneer je een zooltje in zijn schoen onder zijn hak stopt, staat zijn hiel wat hoger, waardoor het niet steeds langs de achterkant van zijn schoen schuurt.
  • Kies altijd de goede schoenmaat uit. Laat de schoenverkoper de voeten van je kind opmeten om precies de goede maat te bepalen: dit kan blaren voorkomen.

Hier lees je wat je kunt doen als je kind iets overkomt:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Kinderkwaaltjes.medischonline, Rode Kruis, CM

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Raymon is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van levensbedreigende situaties. Voornamelijk ligt zijn specifieke aandachtspunt op het verlenen van eerste hulp bij baby's en kinderen. Zijn focus ligt op hoe je rustig blijft in stressvolle situaties zodat je op dat moment kunt handelen. Iedere minuut, iedere seconde telt.

Hij gelooft erin dat als je vertrouwen krijgt in jezelf, je in een onvoorzienbare situatie beter adequaat kunt handelen. Raymon heeft jarenlange ervaring als militair en docent binnen Defensie en geeft momenteel 1 op 1 privé workshops bij mensen thuis. Doormiddel van de VIDAS Methode leer je in iedere situatie te onthouden wat je wanneer moet doen. Naast de kennis en vaardigheden blijft hij zich verdiepen in de werking van het menselijk brein. Hoe gaat het leren en de hersenen samen.

Voor meer informatie: kijk op: Vidas Trainingen en voor achtergrond:

Social media:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting