Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Blaren

Het kan voorkomen dat je kind een blaar heeft. Blaren zijn blaasjes in of net onder de opperhuid die gevuld zijn met helder vocht. Hoe kun je blaren het beste behandelen?

Hoe ontstaan blaren?

Ze ontstaan meestal op plaatsen die aan teveel wrijving of druk bloot hebben gestaan. Kinderen hebben daarom het vaakst last van voetblaren. Bijvoorbeeld doordat je kind nieuwe schoenen aan heeft of in te krappe of juist te ruime schoenen rondloopt. Vooral als de huid vochtig is, ontstaan ze snel. Dit soort blaren worden gewone blaren of drukblaren genoemd. Ze lijken op kussentjes gevuld met heldere vloeistof.

Advertentie

Hoe behandel je een blaar bij je kind?

In verband met infectiegevaar is het belangrijk dat je een blaar alleen open maakt als je kind er echt last van heeft. Is dit niet het geval? Maak de blaar dan goed schoon met water en zeep, en spoel deze vervolgens schoon met water. Maak de blaar en de huid om de blaar goed droog met een gaasje of een papieren zakdoekje. Plak er een pleister op en zorg ervoor dat die glad is. De pleister moet groot genoeg zijn om de hele blaar te bedekken. Als de blaar echt heel groot is kun je hem het beste verbinden met een niet-pluizend gaasje.

Doorprikken van een gesloten blaar

Als je kind echt veel last heeft van de blaar kun je hem doorprikken. Om infectiegevaar te voorkomen is het belangrijk dat je de volgende stappen volgt:

  • Was je handen voor en na het behandelen van de blaar.
  • Ontsmet de huid voor en na het doorprikken met een huidontsmettingsmiddel.
  • Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Prik zo dicht mogelijk tegen de huid een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Prik eerst aan de bovenzijde.
  • Druk de blaar leeg met een wattenstaafje of gaasje en vang het vocht op met een gaasje.
  • Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.

Brandblaren

Een brandblaar is een tweedegraads verbranding waarbij de huid is rood is, gezwollen en pijnlijk aanvoelt. Prik een brandblaar nooit door! Wanneer de blaren al kapot zijn, ziet de wond er nat uit. Hoewel deze brandwonden vrij ernstig kunnen zijn, kan er bij kleine verbrandingen binnen twee weken al herstel optreden. Bij grote tweedegraads brandwonden moet je met je kind naar het ziekenhuis. Bel altijd 1-1-2 bij grote tweede- en derdegraads brandwonden. Lees hier ook ons uitgebreide artikel over brandwonden.

Lees ook: 9 handelen die je moet verrichten bij een brandwond

Voorkomen is beter dan genezen

  • Voor voetblaren geldt: laat je kind regelmatig schone sokken aantrekken. De lichaamszouten in vuile sokken houden namelijk vocht vast, wat weer voetblaren kan veroorzaken.
  • Als je kind net nieuwe schoenen heeft, is het verstandig dat hij er niet constant op loopt. Laat hem in huis op zijn sokken of blote voeten lopen. Zo kunnen zijn voeten lekker luchten en drogen. Je kunt pleisters plakken op de onderkant van zijn voet en de hiel. Zo zijn deze ‘blaargevoelige’ plekken enigszins beschermd.
  • Wanneer je een zooltje in zijn schoen onder zijn hak stopt, staat zijn hiel wat hoger, waardoor het niet steeds langs de achterkant van zijn schoen schuurt.
  • Kies altijd de goede schoenmaat uit. Laat de schoenverkoper de voeten van je kind opmeten, zodat precies de goede maat kan worden bepaald en blaren voorkomen kunnen worden.

Hier lees je wat je kunt doen als je kind iets overkomt:

Bronnen: Kinderkwaaltjes.medischonline, Rode Kruis, CM