Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

EHBO bij baby's en kinderen

Hoe goed je ook oplet, een ongeluk zit in een klein hoekje. Weet jij hoe je moet handelen in geval van nood? Hoe zit het met je kennis van EHBO? Er zijn speciale cursussen EHBO gericht op eerste hulp bij kinderen. Lees hier wat je bij die cursus EHBO leert.

In samenwerking met expert

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Kinder EHBO: wat is het?

Een pleister plakken kan iedereen en een verband aanleggen lukt je waarschijnlijk ook nog wel. Maar wat doe je als je kind zich verslikt in een stukje speelgoed? Wat als hij een ernstige bloeding krijgt? Of als je baby van de commode valt? De eerste minuten zijn cruciaal, zeker bij jonge kinderen. Wachten op hulp kan soms zelfs fataal zijn. Het is daarom belangrijk om een cursus EHBO bij baby’s en kinderen te volgen, zodat je precies weet wat je moet doen in geval van nood. Er zijn speciale cursussen EHBO die gericht zijn op eerste hulp aan kinderen. Die cursus EHBO is ook handig voor opa’s en oma’s die vaak oppassen.

Advertentie

Waarom is kinder EHBO nodig?

Ruim 140.000 kinderen belanden jaarlijks op de Spoedeisende Hulp door een ongeluk in of om het huis. De meeste behandelingen zijn voor valpartijen en vergiftiging. Kinderen belanden vaker dan nodig in het ziekenhuis, doordat veel ouders niet weten wat ze moeten doen. De kennis over EHBO van veel ouders schiet tekort. Misschien houd je je baby als hij zich verslikt mogelijk ondersteboven of ontsmet je een tekenbeet, terwijl je beide dingen juist niet moet doen. En laat je je kind met een bloedneus met zijn hoofd voorover of achterover zitten? Als je een cursus EHBO weet je als ouder dat je leert om op de juiste manier te handelen en voel je je zekerder en schiet je mogelijk minder snel in paniek als je kind een ongeluk krijgt.

Inhoud en kosten kinder EHBO-cursus

Er zijn overal in Nederland aanbieders van een cursus kinder EHBO te vinden. Je kunt kiezen voor een interactieve online cursus EHBO, praktijktraining of een combinatie daarvan. Bij sommige aanbieders kun je al binnen een dag je diploma halen.

De duur en de kosten voor een cursus EHBO verschillen per aanbieder. Meestal ben je er in totaal zo’n 10 uur aan kwijt en kost een cursus gemiddeld tussen de 65 en 150 euro. Het kan zijn dat je niet het volledige bedrag zelf hoeft te betalen: veel zorgverzekeraars vergoeden een cursus EHBO deels of volledig vanuit een aanvullend pakket. Een overzicht van zorgverzekeraars die cursussen EHBO in een aanvullende verzekering hebben vind je hier.

Inhoud EHBO-kit

Het Oranje Kruis heeft een lijst samengesteld met alles wat er in een doos met EHBO spullen zou moeten zitten. Deze lijst (verbandrichtlijnen) kun je hier downloaden. In door het Oranje Kruis goedgekeurde verbanddozen zit ook informatie over wat je moet doen bij bijvoorbeeld verslikkingbrandwonden en flink bloedende wonden. Een goedgekeurde EHBO-kit herken je aan het logo van het Oranje Kruis.

Advertentie

EHBO: wat iedere ouder moet weten

Mocht je kind onverhoopt een ongeluk krijgen, probeer dan zelf rustig te blijven, hoe moeilijk dat misschien ook is. Loop vervolgens snel de eerste vier stappen van EHBO af:

    1. Zorg voor veiligheid: van het slachtoffer, maar zorg ook dat je zelf veilig bent.
    2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer. Controleer altijd eerst de drie vitale functies: het bewustzijn, de ademhaling en de circulatie (klopt zijn hart?).
    3. Waarschuw de hulpdiensten (bel 112 of in minder ernstige situaties de huisarts), en vertel in welke toestand je kind verkeert en wat zijn leeftijd is.
    4. Verleen eerste hulp.

Let op: verplaats je kind alleen als dit écht nodig is. Door je kind te verplaatsen kun je letsel namelijk erger maken. Wacht dus liever tot de hulpdienst er is voordat je je kind oppakt of omdraait, tenzij het niet anders kan.

Handig! Kinder EHBO: Kijk hier wat je moet doen in geval van nood.

EHBO: eerste hulp bij ongelukken

Driekwart van alle ouders maakt jaarlijks een ongeluk(je) van hun kind mee. Van een allergische reactie op een wespensteek tot een brandwond. De meeste van deze ongelukken gebeuren in of om het huis. Een cursus EHBO is dus geen overbodige luxe. Hier lees je wat je kunt doen als je kind iets overkomt:

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen EHBO: Vidas Trainingen, Consumentenbond

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Raymon is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van levensbedreigende situaties. Voornamelijk ligt zijn specifieke aandachtspunt op het verlenen van eerste hulp bij baby's en kinderen. Zijn focus ligt op hoe je rustig blijft in stressvolle situaties zodat je op dat moment kunt handelen. Iedere minuut, iedere seconde telt.

Hij gelooft erin dat als je vertrouwen krijgt in jezelf, je in een onvoorzienbare situatie beter adequaat kunt handelen. Raymon heeft jarenlange ervaring als militair en docent binnen Defensie en geeft momenteel 1 op 1 privé workshops bij mensen thuis. Doormiddel van de VIDAS Methode leer je in iedere situatie te onthouden wat je wanneer moet doen. Naast de kennis en vaardigheden blijft hij zich verdiepen in de werking van het menselijk brein. Hoe gaat het leren en de hersenen samen.

Voor meer informatie: kijk op: Vidas Trainingen en voor achtergrond:

Social media:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting