Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

EHBO bij baby's en kinderen

Hoe goed je ook oplet: een ongeluk zit in een klein hoekje. Te weinig ouders weten voldoende van EHBO en kunnen in geval van nood niet goed handelen. Er zijn speciale cursussen die gericht zijn op eerste hulp bij kinderen. Wat houdt dat precies in? En wat moet er allemaal in je EHBO-kit zitten?

Wat is kinder EHBO?

Een pleister plakken kan iedereen en een verbandje aanleggen lukt je waarschijnlijk ook nog wel. Maar wat doe je als je kind zich verslikt in een stukje speelgoed? Of als hij een ernstige bloeding krijgt? En wat als je baby van de commode valt? De eerste minuten zijn cruciaal, zeker bij jonge kinderen. Soms kan wachten op hulp fataal zijn. Het is daarom belangrijk om een cursus EHBO bij baby’s en kinderen te volgen, zodat je precies weet wat je moet doen in geval van nood. Er zijn speciale cursussen die gericht zijn op eerste hulp aan kinderen. Ook handig voor opa’s en oma’s die vaak oppassen.

Advertentie

Waarom is het nodig?

Ruim 140.000 kinderen belanden jaarlijks op de Spoedeisende Hulp door een ongeluk in of om het huis. De meeste behandelingen zijn voor valpartijen en vergiftiging. Kinderen belanden vaker dan nodig in het ziekenhuis, omdat veel ouders niet weten wat ze moeten doen. De EHBO-kennis van veel jonge ouders schiet namelijk tekort. Uit onderzoek blijkt dat het kennisniveau zo slecht is dat Nederland tot de onderste drie landen van Europa behoort, als het om EHBO-kennis bij burgers gaat.

De meeste ouders houden hun baby met verstikkingsverschijnselen bijvoorbeeld onterecht ondersteboven of ontsmetten een tekenbeet, terwijl dat juist niet mag. Zelfs bij een eenvoudige bloedneus weten ouders niet zeker wat ze moeten doen, moet het hoofd van je kind achterover of juist naar voren?

Inhoud en kosten kinder EHBO-cursus

Er zijn aanbieders genoeg. Er zit er meestal wel een bij je in de buurt, dat is een kwestie van even zoeken op internet. Je kunt kiezen voor een interactieve online cursus of praktijktraining (of een combinatie daarvan). Bij sommige aanbieders kun je al binnen een dag je diploma halen.

De duur en de kosten voor een EHBO-cursus verschillen per aanbieder. Meestal ben je er in het totaal zo’n tien uur aan kwijt en kost het tussen de 50,- en 75,- euro. Niet goedkoop, maar zo’n cursus is echt de moeite waard. En met een beetje geluk, hoef je niet volledige bedrag zelf te betalen. Een EHBO-cursus wordt vaak door zorgverzekeraars in het aanvullend pakket deels of volledig vergoed. Kijk hier voor het vergoedingsoverzicht.

Inhoud EHBO-kit

Het Oranje Kruis heeft een lijst samengesteld met alles wat er in een EHBO-kit zou moeten zitten. Deze lijst vind je hier. In door het Oranje Kruis goedgekeurde verbanddozen zit ook informatie over wat je moet doen bij bijvoorbeeld verslikking, brandwonden en flink bloedende wonden. Een goedgekeurde EHBO-kit herken je aan de tekst ‘goedgekeurd door’ gevolgd door het logo van het Oranje Kruis.

EHBO: wat iedere ouder moet weten

Mocht je kind onverhoopt een ongeluk krijgen, probeer dan zelf rustig te blijven (hoe moeilijk dit ook is). Loop vervolgens snel de eerste vier stappen van EHBO af:

    1. Zorg voor veiligheid: van het slachtoffer, maar zorg ook dat je zelf veilig bent.
    2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer. Controleer altijd eerst de drie vitale functies: de ademhaling, het bewustzijn en de bloedsomloop (klopt het hartje?).
    3. Waarschuw de hulpdiensten (bel 112 of in minder ernstige situaties de huisarts), en vertel in welke toestand je kind verkeert en wat de (geschatte) leeftijd is.
    4. Verleen eerste hulp.

Let op: verplaats je kind alleen als dit écht nodig is. Door je kind te verplaatsen kan je het letsel namelijk erger maken. Wacht dus liever tot de hulpdienst er is voordat je je kind oppakt of omdraait.

Eerste hulp bij ongelukken

Driekwart van alle ouders maakt jaarlijks een ongeluk(je) van hun kind mee. De meeste hiervan gebeuren in of om het huis. Vaak weten ze niet wat ze dan moeten doen. Splinter in de vinger, gevallen bij het buitenspelen of een brandblaar door hete thee, ouders tasten vaak in het duister. Hier lees je wat je kunt doen als je kind iets overkomt.

Bronnen: Het Oranje Kruis