Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
pseudokroep

Pseudokroep (valse kroep)

Een kind met pseudokroep kan moeite krijgen met ademhalen en erg benauwd worden. Een pseudokroepaanval kan voor een kind beangstigend zijn, maar ook voor de ouders. Het lijkt gevaarlijk, maar is redelijk onschuldig.

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

KENMERKEN*: het komt als een plotselinge aanval en de ernstige symptomen gaan na een paar uur over.
SYMPTOMEN:
verkoudheid, blaffende hoest, hese stem, toenemende benauwdheid en soms koorts.
BESMETTELIJK:
ja, via niezen en hoesten.
RISICO VOOR ZWANGEREN:
nee, het is voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s ongevaarlijk.

Advertentie

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep (of valse kroep) is een acute infectie van de bovenste luchtwegen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende virussen. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de drie maanden en zes jaar. De ziekte is vrij onschuldig en er is meestal geen behandeling nodig.

Verschil pseudokroep en kroep

Pseudokroep is iets anders dan kroep. Kroep is namelijk een oude naam voor difterie. Die kinderziekte komt in Nederland nog nauwelijks voor. Als mensen het nu over kroep hebben, bedoelen ze pseudokroep.

Oorzaak

Het wordt veroorzaakt door een ontsteking en zwelling van het slijmvlies van de stembanden en de bovenste luchtwegen. Door de opgezwollen slijmvliezen wordt de doorgang van het strottenhoofd naar de luchtpijp smaller en kan je kind moeite krijgen met ademhalen. Vooral jonge baby’s en peuters hebben er last van, omdat de doorgang van hun strottenhoofd nog erg smal is. De ziekte komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Symptomen

Een aanval van pseudokroep komt meestal vrij plotseling op in de avond. Vaak gebeurt dit als je kind slaapt. Overdag zijn er niet of nauwelijks signalen van pseudokroep. De infectie gaat gepaard met de volgende klachten:

Advertentie
  • verkoudheid
  • blaffende of zeehondenhoest
  • hese stem
  • geen koorts, soms lichte verhoging rond de 38 graden
  • toenemende benauwdheid (meestal ’s avonds en ’s nachts) met een piepende, gierende ademhaling

Is pseudokroep besmettelijk?

De virussen die pseudokroep veroorzaken zijn besmettelijk. Ze zitten in de luchtwegen en komen bij hoesten of niezen in de lucht terecht. Als anderen die lucht inademen, kunnen ze besmet raken. Niet iedereen krijgt pseudokroep. Sommige mensen worden alleen verkouden en anderen hebben helemaal nergens last van.

Lees ook: Dit kun je het beste doen als je baby veel hoest

Pseudokroep bij baby’s

Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen tussen de zes maanden en zes jaar. Ook bij baby’s is pseudokroep meestal onschuldig. Het is wel belangrijk dat je je baby goed in de gaten houdt. Baby’s, zeker jonger dan drie maanden, hebben nog een zwak immuunsysteem. Hierdoor kan een onschuldige ontsteking toch vrij heftig zijn voor baby’s. Lees hier hoe het afweersysteem van je baby werkt. 

Lees ook: Zo herken je het verschil tussen pseudokroep en kinkhoest

Wanneer huisarts inschakelen?

Als je kind benauwd blijft en suf voelt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De arts kan je kind onderzoeken en controleren of er echt sprake is van een aanval van pseudokroep. Afhankelijk van de situatie kan de huisarts een ontstekingsremmend corticosteroid in een drankje of pufje voorschrijven. Antibiotica, hoestdrankjes en andere middeltjes helpen niet om de aanval te stoppen of te voorkomen. Als de situatie ernstig is, zal de huisarts je kind doorverwijzen naar het ziekenhuis. Dit komt maar zelden voor.

Wat kun je zelf doen?

De symptomen van pseudokroep kunnen erg beangstigend zijn voor je kind en voor jezelf. Als je kind benauwd wakker wordt, kan hij in paniek raken en huilen. Hierdoor gebruikt hij meer zuurstof en dat kan voor nog meer benauwdheid zorgen. Blijf daarom zelf rustig en probeer je kind te kalmeren. Blijf bij je kind totdat hij weer slaapt.

Advertentie

Onthoud dat pseudokroep een vrij onschuldige aandoening is. De ernstige symptomen gaan al na een paar uur over en na één dag is een groot deel van de gevallen al helemaal hersteld. Soms kan een pseudokroep enkele nachten achter elkaar voorkomen. Een behandeling met medicijnen of een ziekenhuisopname is maar zelden nodig.

Mag je kind naar het kinderdagverblijf?

Als je kind zich verder goed voelt, kan hij naar het kinderdagverblijf of naar school. Een aanval van pseudokroep begint meestal ’s avonds of ’s nachts. De kans dat het op het kinderdagverblijf of op school gebeurt, is erg klein.

Goed om te weten: Wanneer mag een ziek kind niet naar de opvang?

Pseudokroep en zwangerschap

Pseudokroep is niet gevaarlijk als je zwanger bent. Je kunt besmet raken, maar pseudokroep veroorzaakt bij volwassenen minder ernstige symptomen. Zwangere vrouwen met pseudokroep zijn hoogstens wat verkouden en hebben misschien wat lichte verhoging. Ook voor je ongeboren baby is pseudokroep ongevaarlijk.

Lees ook: Deze kinderziektes zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap

Valt pseudokroep binnen Rijksvaccinatieprogramma?

Er bestaat geen vaccinatie tegen. Tegen deze kinderziektes kan je kind wel ingeënt worden.

Bronnen: Thuisarts, Isala

Meer weten? Alle kinderziektes op een rij.

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting